Ένα από τα ξεσπάσματα της Κατερίνας Γιουλάκη, στη σειρά «Ρετιρέ», ήταν μόλις η παρέα της σε μια ταβέρνα, ενώ απέφευγε να τρώει τα βράδια, έφαγε το καταπέτασμα και στο τέλος ζήτησε να μοιραστεί ο λογαριασμός, δηλαδή αλα γερμανικά: Ο καθένας τα δικά του.
Δεν χρειάζεται να θυμηθεί κανείς εκείνες τις σκηνές της καλτ τηλεοπτικής σειράς, καθώς είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις που τυχαίνει να βγαίνει κανείς με μια παρέα ή να κάνει διακοπές με συντροφιές, που όταν έρχεται η στιγμή του λογαριασμού αρχίζουν οι τσακωμοί ή τα κατεβασμένα μούτρα.
Κάποιοι πληρώνουν, κάποιοι όχι, κάποιοι λιγότερα ή εν πάσει περιπτώσει δημιουργούνται προστριβές.
Μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο όταν πλησιάζουν οι διακοπές και πολλοί θα ταξιδέψουν με μεγάλες παρέες;
Η Washington Post προτείνει μερικές συμβουλές στην περίπτωση που θελήσετε να πάτε διακοπές με παρέα, οι οποίες όμως δεν είναι απαραίτητα όλες καλές…
Αναφέρετε ξεκάθαρα το κόστος
Πολλοί στις διακοπές παραπονούνται ότι δεν έφεραν αρκετά μετρητά ή ξέχασαν (μερικές φορές επίτηδες). Κάποιοι μπορεί να παραγγέλνουν πολλά για τους ίδιους και στη συνέχεια να ζητάνε να μοιραστεί το κόστος, όπως συνέβη και στη σκηνή του «Ρετιρέ».
Για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, το δημοσίευμα αναφέρει πως πριν μπείτε σε αεροπλάνο ή πλοίο με τη παρέα ξεκαθαρίστε αναλυτικά τα κόστη και ποιος καλύπτει τι.
Δηλαδή, τα μεταφορικά, τη διαμονή, το φαγητό, τις εκδρομές, τα εισιτήρια εισόδου ή περιηγήσεις σε αξιοθέατα. Κοινώς προπληρώστε.
Συμβιβασμός για τον καταμερισμό του κόστους
Οι μεγαλύτεροι ενήλικες ενδεχομένως να μπορούν να καλύψουν περισσότερα, εάν ταξιδεύουν μαζί με πιο νεαρά μέλη, όπως ένα ζευγάρι που ταξιδεύει με τα ενήλικα ανίψια του.
«Ως μεγαλύτερος ενήλικας, μπορεί να έχετε την οικονομική δυνατότητα να συνεισφέρετε περισσότερα χρήματα για ορισμένα έξοδα, επειδή εργάζεστε και εξοικονομείτε περισσότερο χρόνο από τους νεότερους ενήλικες στο ταξίδι» λέει το δημοσίευμα.
Καλό είναι δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε την οικονομική κατάσταση και των υπόλοιπων. «Ρωτήστε την παρέα σας τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και επειδή είναι ένα ομαδικό ταξίδι, να είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε με τον προγραμματισμό των διακοπών σας για να ταιριάζουν στον προϋπολογισμό τους».
Πληρώστε από πριν
Υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό που επιτρέπουν να μοιράζετε το κόστος, όπως το PayPal.
Εάν πρέπει να γίνει κράτηση εκ των προτέρων (πχ για ενοικίαση εξοχικού ή εισιτήρια) ορίστε μέχρι πότε πρέπει να μαζευτούν τα χρήματα και να πληρωθούν.
«Ορίστε μια προθεσμία για το πότε είναι ληξιπρόθεσμα τα μετρητά. Αν κάποιος υστερεί, μένει εκτός, τελεία και παύλα. Μην ανέχεστε τους χαλαρούς. Θα εκπαιδεύσετε τους ανθρώπους να σας πιστεύουν όταν ορίζετε ημερομηνίες λήξης πληρωμής».
Κοινώς, το δημοσίευμα λέει να μην επιτρέπετε στους άλλους να εκμεταλλεύονται τη γενναιοδωρία σας.
Πληρώστε ξεχωριστά
Αν γευματίζετε έξω, ρωτήστε πριν σερβιριστεί το γεύμα, εάν μπορείτε να πληρώστε ξεχωριστά.
«Δεν πρέπει να ντρέπεστε για τις προσδοκίες σας για το τι πρέπει να καλύψουν. Εάν επιλέξετε να μείνετε σιωπηλοί και πρέπει να πληρώσετε περισσότερα από όσα θα έπρεπε, αυτό είναι στο χέρι σας».
Δηλαδή, η εφημερίδα προτείνει το γερμανικό μοντέλο -που προαναφέρθηκε- το οποίο επαφύεται στην κουλτούρα του καθένα εάν μπορεί και θέλει να το εφαρμόσει. Πάντως, δεν είνα και τόσο πολιτισμένο να μπαίνεις σε ένα μαγαζί και να ρωτάς εάν μπορούμε να πληρώσουμε ξεχωριστά. Χαλάει το κλίμα.
Να είστε σίγουρος ότι μπορείτε να πληρώστε για άλλους
Μπορεί, όταν είναι μεγάλη η παρέα, να είναι δύσκολο να πληρώσει ο καθένας ξεχωριστά, ενώ όσο να είναι φαίνεται κάπως αδέξιο να μετατρέπεται το τραπέζι σε «δίσκο» που βγάζει ο καθείς α-πιστός τον οβολόν του.
Επίσης κάποιοι μπορεί να μην διαθέτουν μετρητά μαζί τους.
Έτσι, εάν «εάν αποφασίσετε να πληρώσετε για την ομάδα, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την ευθύνη. Εάν δεν μπορείτε να πληρωθείτε αμέσως, ενημερώστε ότι η μη πληρωμή αργότερα θα σημαίνει ότι δεν θα προσκληθούν ξανά σε διακοπές» λέει το δημοσίευμα.
Τώρα βέβαια κάτι τέτοιο είναι κάπως άβολο και δείχνει μικρότητα, οπότε τις απειλές που προτείνει η αμερικανική εφημερίδα καλύτερα να τις αποφύγετε.
Ξεκαθαρίστε τι είδους διακοπές θέλετε
Βασικό σημείο των ομαδικών διακοπών είναι τι στυλ χαλάρωσης προτιμά κανείς. Σε κάποιους μπορεί να αρέσει να κάθονται με τις ώρες στην παραλία, με μπύρες και σάντουιτς. Άλλοι προτιμούν να επισκέπτονται συνέχεια ταβέρνες, εστιατόρια και μαγαζιά.
Εάν δεν έχετε την πολυτέλεια να κάνετε τόσα πολλά με άλλους, πείτε το. Δηλαδή «έχω έναν σφιχτό προϋπολογισμό, και ενώ θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω, θα προτιμήσουμε κάτι άλλο».
Ίσως η πιο καλή συμβουλή του αμερικανικού δημοσιεύματος, πάντως, είναι πως αν το να μιλάς για χρήματα σε κάνει να νιώθεις άβολα, ίσως είναι καλύτερα να κάνεις διακοπές μόνος σου.
Ωστόσο, πέραν των όσων αναφέρει η The Wall Street Journal, ίσως το καλύτερο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι πως εάν χρειάζονται τόσες ισορροπίες, υπολογισμοί, τεφτέρια κτλ κτλ. τότε το καλύτερο, δεν είναι να πάτε διακοπές μόνοι σας, αλλά να αλλάξετε παρέα ή ακόμα και «φίλους».
Ας μη βαπτίζεται η μιζέρια, «ξεκαθάρισμα» ειδικά σε ένα ουζερί κάπου σε ένα σοκάκι. Είναι ιεροσυλία. Οι καλοί φίλοι τα βρίσκουν σιωπηρά, και τα «ξεκαθαρίσματα» διαχέονται στη διάρκεια των διακοπών.