Ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας αναζητά τρόπους για να κλείσει μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό της χώρας, που εκτιμάται ότι φτάνει ακόμη και τα 40 δισ. ευρώ, με τις διαφωνίες να είναι πολλές και τον χρόνο να τελειώνει.

Η προθεσμία για την υιοθέτηση σχεδίου προϋπολογισμού για το 2025 από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι στις 3 Ιουλίου.

Τώρα, ο καγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ολαφ Σολτς και οι εταίροι του στην κυβέρνηση – ο υπουργός Οικονομικών και ηγέτης των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ και ο υπουργός Οικονομίας και ηγέτης των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ – βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις, με τις διαφορές να δείχνουν μεγάλες.

Ο Λίντνερ απαιτεί περικοπές δαπανών παντού ώστε να αντισταθμιστούν οι μειώσεις στα έσοδα από φόρους.

Οι Πράσινοι και στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όμως απορρίπτουν τις περικοπές αυτές φέροντας τον Σολτς σε δύσκολη θέση.

Ο προϋπολογισμός του 2025 δείχνει ξεκάθαρα τη συνεχώς αυξανόμενη κόντρα που υποβόσκει στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης όπου οι τρεις πλευρές χρειάζονται η μία την άλλη για να κυβερνήσουν.

Από τη μια πλευρά οι Φιλελεύθεροι θέλουν να ακολουθούν πολιτικές που θα ευνοούν τις αγορές και ζητούν δημοσιονομική αυστηρότητα.

Από την άλλη οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι επιθυμούν να επιβάλλονται περισσότεροι φόροι και στη συνέχεια από τα έσοδα αυτά να γίνονται δαπάνες.

Την κατάσταση στο Βερολίνο περιπλέκει ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες των δυνάμεων των κομμάτων.

Την ίδια στιγμή η οικονομία της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,3% φέτος κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Οι συγκρούσεις εντείνονται καθώς τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είδαν τα συνδυαστικά ποσοστά τους να υποχωρούν από 52% στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 σε 31% στις ευρωεκλογές.

Σε αυτές η αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών πήρε το 30%, ενώ το κόμμα της Ακροδεξιάς, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, πήρε το 15,9% που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ σε εθνικές εκλογές.