Την υπόθεση του Αφροαμερικανού Κέβιν Στρίκλαντ, που έμεινε 43 χρόνια άδικα στην φυλακή για μια τριπλή δολοφονία που δεν είχε κάνει ποτέ, θυμίζει η περίπτωση της Σάντρας Χεμ από το Μιζούρη οποία φυλακίστηκε επίσης για 43 χρόνια για ένα φόνο που δεν έκανε ποτέ.
Η Σάντρα Χεμ, 63 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τη δολοφονία της Πατρίσια Τζέσκε, εργαζόμενης σε βιβλιοθήκη στο St Joseph του Missouri, το 1980, αφού η Χεμ, έκανε δηλώσεις στην αστυνομία ενοχοποιώντας τον εαυτό της ενώ ήταν ψυχιατρικά ασθενής, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian.
Την περασμένη Παρασκευή, ο περιφερειακός δικαστής της κομητείας Λίβινγκστον Ράιαν Χόρσμαν έκρινε ότι «τα στοιχεία συνδέουν άμεσα» τη δολοφονία της Τζέσκε με έναν τοπικό αστυνομικό, ο οποίος αργότερα πήγε στη φυλακή για άλλο έγκλημα και έκτοτε έχει πεθάνει.
Η μεγαλύτερη άδικη καταδίκη στην ιστορία των ΗΠΑ
Η Χεμ, η οποία έχει περάσει, όπως προαναφέραμε, τα τελευταία 43 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, πρέπει να αφεθεί ελεύθερη εντός 30 ημερών, εκτός εάν οι εισαγγελείς αποφασίσουν να την ξαναδικάσουν, είπε ο δικαστής. Η απόφαση ελήφθη μετά από μια αποδεικτική ακρόαση τον Ιανουάριο, όπου η νομική ομάδα της Χεμ παρουσίασε επιχειρήματα που υποστήριζαν τα στοιχεία της.
Η ποινή φυλάκισης της Χεμ σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη γνωστή άδικη καταδίκη γυναίκας στην ιστορία των ΗΠΑ, δήλωσαν οι δικηγόροι της από το Innocence Project – ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για την ποινική δικαιοσύνη.
«Είμαστε ευγνώμονες στο Δικαστήριο που αναγνώρισε τη σοβαρή αδικία που υπέστη η κ. Χεμ για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες», ανέφεραν οι δικηγόροι της σε δήλωσή τους.
Ο Γολγοθάς…
Η Χεμ δήλωσε αρχικά ένοχη για ανθρωποκτονία με σκοπό να αποφύγει τη θανατική ποινή. Αλλά η καταδίκη της ακυρώθηκε μετά από έφεση, σύμφωνα με το Associated Press. Καταδικάστηκε ξανά το 1985 μετά από μια μονοήμερη δίκη στην οποία τα μόνα στοιχεία εναντίον της ήταν η «ομολογία» της.
Σε μια αίτηση 147 σελίδων που ζητούσε την αθώωσή της, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι οι αρχές αγνόησαν τις «άγρια αντιφατικές» και «εκ των πραγμάτων αδύνατες» δηλώσεις της Χεμ, ενώ ήταν ασθενής σε ψυχιατρική κλινική.
Η Χεμ, τότε 20 ετών, λάμβανε θεραπεία για ακουστικές ψευδαισθήσεις, αποπραγματοποίηση και χρήση ναρκωτικών όταν έγινε στόχος της αστυνομίας, δήλωσαν οι δικηγόροι της. Είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, αρχής γενομένης από την ηλικία των 12 ετών, σε ψυχιατρική θεραπεία σε ψυχιατρική κλινική.
Κατά τη διάρκεια μιας σειράς πολύωρων συνεντεύξεων, η Χεμ έδωσε αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με τη δολοφονία, ενώ υποβαλλόταν σε θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα, δήλωσαν οι δικηγόροι της. «Σε ορισμένα σημεία, ήταν τόσο βαριά φαρμακευτικά υπό την επήρεια φαρμάκων που δεν μπορούσε καν να κρατήσει το κεφάλι της ψηλά και ήταν δεμένη σε μια καρέκλα».
Οι ντετέκτιβ σημείωσαν ότι η Hemme φαινόταν «διανοητικά μπερδεμένη» και δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει πλήρως τις ερωτήσεις τους. Ο Steven Fueston, συνταξιούχος ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Σεντ Τζόζεφ, κατέθεσε ότι σταμάτησε μία από τις συνεντεύξεις επειδή «δεν φαινόταν απόλυτα συνεπής».
Η αστυνομία «εκμεταλλεύτηκε την ψυχική της ασθένεια και την εξανάγκασε να κάνει ψευδείς δηλώσεις ενώ ήταν σε καταστολή και της χορηγήθηκε αντιψυχωσικό φάρμακο», δήλωσαν οι δικηγόροι της.
Ο πραγματικός ένοχος
Ισχυρίστηκαν ότι οι τότε αρχές απέκρυψαν στοιχεία που ενέπλεκαν τον Μάικλ Χόλμαν, έναν 22χρονο τότε αστυνομικό, ο οποίος είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την πιστωτική κάρτα του θύματος. Το φορτηγό του Χόλμαν εντοπίστηκε κοντά στον τόπο του εγκλήματος και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που αναγνωρίστηκε από τον πατέρα της Τζέσκε βρέθηκαν στην κατοχή του Χόλμαν.
Ο Χόλμαν ήταν ύποπτος και είχε ανακριθεί εκείνη την περίοδο. Πολλές από τις λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον Χόλμαν δεν δόθηκαν ποτέ στους δικηγόρους της Χεμ. Ο Χόλμαν ερευνήθηκε για ασφαλιστική απάτη και διαρρήξεις και πέρασε χρόνο στη φυλακή. Πέθανε το 2015.
Στην απόφασή του την Παρασκευή, ο Χόρσμαν έγραψε ότι «κανένα απολύτως στοιχείο, εκτός από τις αναξιόπιστες δηλώσεις της κ. Χεμ, δεν τη συνδέει με το έγκλημα», προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις αυτές είχαν «ληφθεί ενώ βρισκόταν σε ψυχιατρική κρίση και σωματικό πόνο».
Αντίθετα, «το δικαστήριο θεωρεί ότι τα στοιχεία συνδέουν άμεσα τη Χόλμαν με το έγκλημα και τη σκηνή του φόνου», έγραψε ο Χόρσμαν. Είπε ότι οι εισαγγελείς απέτυχαν να αποκαλύψουν στοιχεία που θα βοηθούσαν την υπεράσπιση της Χεμ και ότι ο συνήγορός της στη δίκη είχε πέσει «κάτω από τα επαγγελματικά πρότυπα».
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μιζούρι, το οποίο αγωνίστηκε για να διατηρηθεί η καταδίκη της, δεν σχολίασε αμέσως την απόφαση του δικαστή, ανέφερε η Kansas City Star.