Λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της, η Κύπρος έχει σίγουρα πολύ συχνότερη παρουσία στα διεθνή ΜΜΕ από όσο της αναλογεί. Το πρόβλημα είναι πως η παρουσία αυτή προκύπτει συνήθως για τους λάθος λόγους.
Κάποτε αθώους, όπως η ευρισκόμενη σε ύφεση σήμερα μανία για μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, θέσεις οι οποίες κατελήφθησαν από ομολογουμένως ευφάνταστες επινοήσεις, όπως επί παραδείγματι η μεγαλύτερη σεφταλιά, το μακρύτερο νυφικό και διάφορα άλλα, αλλά και κάποτε, τα τελευταία χρόνια δε ολοένα και συχνότερα, εθνικώς άβολους: σκάνδαλα διεθνούς εμβέλειας, ξέπλυμα χρήματος και πολλά άλλα.
Από μια τέτοια αίσθηση διακατέχεται εκ νέου από την Κυριακή το βράδυ η κυπριακή κοινή γνώμη, με ένα μεγάλο της μέρος να δυσκολεύεται να αποφασίσει σε ποια από τις δύο ως άνω κατηγορίες εμπίπτει το φαινόμενο Φειδίας Παναγιώτου και το 19,4% (71.330 ψήφοι επί συνόλου 368.455 εγκύρων) που απέσπασε στις ευρωεκλογές προκαλώντας σοκ στο νησί.
Ο Φειδίας μονοπωλεί από την Κυριακή όλες τις συζητήσεις, με τις απόψεις να διίστανται ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει εκθέσει το νησί για άλλη μία φορά διεθνώς, σε εκείνους που δεν το απορρίπτουν αλλά το βρίσκουν διασκεδαστικό και σε μια τρίτη κατηγορία η οποία δηλώνει ότι ψήφισε τον Φειδία ή ότι μετάνιωσε που δεν το έκανε. Για αυτούς ο 24χρονος YouTuber ήταν «αντισυστημική επιλογή» και το αποτέλεσμα των εκλογών «ένα χαστούκι στο κατεστημένο». Αποψη που συμμερίστηκε, άβολο και αυτό, μια μερίδα του Τύπου και των αρθρογράφων.
Η Ακροδεξιά και «θεραπείες» ΛΟΑΤΚΙ
O Gen Z Φειδίας Παναγιώτου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2000 στο χωριό Μένοικο της Επαρχίας Λευκωσίας. Ο πατέρας του είναι παπάς και λειτουργεί στον ιερό ναό Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνας στο χωριό, το οποίο υπάγεται στη μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου υπό τον επίσης διάσημο εκτός των κυπριακών συνόρων, πάλι για λόγους άβολους, μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, με τον οποίο διατηρεί ισχυρή πνευματική σχέση. Τον Μόρφου θαυμάζει και ο Φειδίας.
Με αυτό δε ως δεδομένο δεν εκπλήσσεται κανείς όταν μαθαίνει ότι ο πατήρ Κυπριανός ισχυρίζεται ότι με νηστεία και προσευχή «μεταστρέφει» ομοφυλόφιλα άτομα τα οποία ενίοτε παντρεύονται. Τέτοιες πρακτικές βέβαια είναι παράνομες στην Κύπρο εδώ και μερικά χρόνια. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την παιδική ηλικία του Φειδία, αλλά, τουλάχιστον στην Κύπρο, το προφίλ ενός παιδιού σε ένα χωριό και σε μια πολύτεκνη οικογένεια ενός ιερέα είναι περίπου συγκεκριμένο.
Αυτό που ο ίδιος περήφανα δήλωσε πρόσφατα, σε ένα podcast με τον αρχηγό του ΕΛΑΜ, του θυγατρικού κόμματος της Χρυσής Αυγής πριν από τη διάλυσή της, είναι πως στο Λύκειο είχε λάβει μέρος σε πορείες του ΕΛΑΜ. Στις πορείες αυτές τα συνθήματα ήταν τα ίδια με εκείνα της Χρυσής Αυγής.
Απολιτίκ Ή κάτι άλλο;
Είναι λοιπόν ακροδεξιός ή απολιτίκ ο Φειδίας, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει ιδέα από πολιτική αλλά είναι πρόθυμος να μάθει; Οι απόψεις και εδώ διίστανται καθώς σίγουρα το τι κάνει κανείς στο Λύκειο ή και το εάν αργότερα κατατάσσεται στη Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών δεν είναι απόλυτες ενδείξεις για την ταυτότητά του, πολιτική ή άλλως πως, ως ενηλίκου, ακόμα κι αν μιλά ενθέρμως για το παρελθόν του ενώπιον του πρώην σωματοφύλακα του Μιχαλολιάκου Χρήστου Χρήστου, του ανθρώπου ο οποίος είχε δηλώσει από τηλεοράσεως το αλησμόνητο «μα είμαστε η Χρυσή Αυγή της Κύπρου», αποκαλύπτοντας ότι το όνομα ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) προέκυψε εξ ανάγκης όταν οι Αρχές δεν αποδέχθηκαν το «Χρυσή Αυγή Πυρήνας Κύπρου» για καθαρά τεχνικούς λόγους.
Εσοδα 50.000 ευρώ τον μήνα!
Αυτό που είναι σίγουρο από την άλλη είναι πως η ταυτότητα του Φειδία µετά τον στρατό αναλώθηκε στο γνωστό: το YouTube µε τα ευφάνταστα βίντεό του τα οποία ανεβάζει στο κανάλι του, το οποίο κανάλι φτάνει πλέον τα 2,6 εκατοµµύρια συνδροµητές αποφέροντάς του γύρω στα 50.000 ευρώ τον µήνα, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Επίδοση ζηλευτή για έναν 24χρονο σίγουρα. Στις µεγάλες του επιτυχίες, πέρα από την τρίµηνη κατασκήνωση έξω από τα γραφεία του Ιλον Μασκ προκειµένου να τον αγκαλιάσει, συγκαταλέγονται το βίντεο όπου παρέµεινε θαµµένος για δέκα ηµέρες σε ένα φέρετρο παρέα µε ένα ενυδρείο που µέσα του είχε ένα φίδι, ένα άλλο όπου κέρδισε µια Λαµποργκίνι καταφέρνοντας να αφήσει το χέρι του πάνω στο αυτοκίνητο για εβδοµήντα ώρες, το βίντεο όπου έµεινε δεµένος µε χειροπέδες πάνω στη φίλη του όταν εκείνη είχε την περίοδό της, ένα βίντεο στην Ελλάδα όπου σταµατούσε περαστικούς και τους ρωτούσε µε απειλητικό ύφος στα αγγλικά «Τι κοιτάς;» καθώς και βίντεο µε θέµα πώς να ταξιδεύεις χωρίς εισιτήριο, µε ένα από αυτά να προκαλεί προβλήµατα µε την Ινδία.
Η «τρύπια» δημοκρατία
Σίγουρο είναι πως η πορεία του Φειδία στην πολιτική ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, μόλις αρχίζει. Το βασικό ερώτημα όλων είναι πώς θα εξελιχθεί η πορεία αυτή, δεδομένης της προσωπικότητάς του αλλά και του γεγονότος ότι κάποτε είχε γράψει στο Twitter αυτολεξεί ότι «η δημοκρατία είναι χαζή». Για να συμπληρώσει: «Η δημοκρατία έχει πολλές τρύπες. Πρέπει να βρούμε κάτι καλύτερο». Το εάν αυτός το εκπροσωπεί δεν δείχνουν να το πιστεύουν ούτε οι οπαδοί του. Οσο για τις τρύπες, κάποιος θα μπορούσε να συζητήσει το εάν από μια τέτοια τρύπα είναι που προκύπτουν ολοένα και πιο επιβαρυντικά για τη σοβαρότητα τουλάχιστον της δημοκρατίας φαινόμενα όπως ο Φειδίας Παναγιώτου. Μία μέρα μετά την ανάδειξή του ως ευρωβουλευτής ο Φειδίας έστειλε μήνυμα στους συναδέλφους του από τηλεοράσεως: «Εκάτσετε πάνω, κύριοι ευρωβουλευτές! Ο,τι ξέρω θα βγαίνω να το λέω». Με το «πάνω» να είναι ακριβώς αυτό που υποθέτει ο αναγνώστης και την προειδοποίηση να είναι ό,τι πιο ενδεικτικό μέχρι στιγμής για το τι θα ακολουθήσει.