Το Μουσείο Οικονομίας της Σουηδίας, που άνοιξε πρόσφατα, είναι η νεότερη προσπάθεια να γίνει πιο προσιτή η νομισματική πολιτική. Παιδιά σχολικής ηλικίας που περνούν μπροστά από γυάλινες θήκες παλαιών νομισμάτων στο Μουσείο Οικονομίας της Στοκχόλμης μπορεί να βρουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι να τραβήξει την προσοχή τους: μια πλάκα 20 κιλών από χαλκό που χρονολογείται από το 1644.

Εχει προηγηθεί εδώ και χρόνια το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο με εκθέματα και διαδραστικές τεχνολογίες θέλει να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους για την έννοια του χρήματος, να διασώσει και να αξιοποιήσει συλλογές (όπως νομισμάτων και έργων τέχνης).

Η κεντρική τράπεζα του Μεξικού πρωτοστάτησε στην εκπαίδευση του κοινού όταν άνοιξε το Διαδραστικό Μουσείο Οικονομικών Επιστημών σε ένα πρώην μοναστήρι το 2006. Η Banque de France υποστήριξε ένα παρόμοιο έργο στο Παρίσι. Το Μουσείο Χρημάτων της Βραζιλίας μεταμορφώνεται επίσης σε μουσείο οικονομικών επιστημών. Το Μουσείο Νομίσματος του Καναδά μετονομάστηκε σε Μουσείο της Τράπεζας του Καναδά το 2017 με αποστολή να απομυθοποιήσει τη νομισματική πολιτική.

Η ιστοσελίδα της Geldmuseum της Bundesbank προσφέρει μια τρισδιάστατη εικονική περιήγηση και μια εικονική έκθεση που επιτρέπει στους θεατές να ανοίξουν τις πόρτες στο παρελθόν και να εξερευνήσουν την οδυνηρή ιστορία του υπερπληθωρισμού της Γερμανίας.