H πιο ακραία συνέπεια της αναταραχής στο ΠΑΣΟΚ είναι η ανάδυση με ηγετικές φιλοδοξίες στο κόμμα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Ενός προσώπου άγνωστου που κέρδισε τον Δήμο Αθηναίων εκμεταλλευόμενος μια υποδόρια δυσαρέσκεια για επιλογές του προηγούμενου δημάρχου και μερικές αβανταδόρικες υποσχέσεις, όπως ότι μέσα σε 5 χρόνια μπορεί να μειώσει κατά 5 βαθμούς τη θερμοκρασία στην πόλη.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Χάρης Δούκας (με βαρύ καύσωνα, αφού δεν έχει ακόμα υλοποιήσει υποσχέσεις) εμφανίζεται ως αφ’ υψηλού δελφίνος στη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, μια διαδικασία που φαίνεται ότι έχει ανοίξει ως πράξη αμφισβήτησης των πολιτικών και της περιορισμένης εμβέλειας του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν δηλώνει αμέσως την αρχηγική φιλοδοξία του, τη μαρτυρά όμως το μήνυμα ακριβώς αυτής της συνέντευξης.

Αλλ’ ο Χάρης Δούκας δεν φαίνεται να έχει κάτι σοβαρό να πει. Πολιτική του ταυτότητα είναι η ρηχότητα, η αφέλεια και η γενικολογία. Δείτε, π.χ., την απάντησή του για το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές: «Είναι μια πορεία φθοράς στην οποία την οδήγησε η βαθιά συντηρητική πολιτική της, η άρνησή της να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα της ακρίβειας, οι πολιτικές που οδηγούν στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το αλαζονικό ύφος της εξουσίας».

Φοβερός τύπος. Συντηρητική θεωρεί την πολιτική που μετέφερε μεγάλο αριθμό ψήφων στην Ακροδεξιά. Θεωρεί επίσης ότι η ΝΔ αρνείται να δώσει λύσεις στα θέματα της ακρίβειας. Αρνείται, όχι δεν μπορεί, είναι ανίκανη, δεν σκύβει στο πρόβλημα. Οπου καταργείται η λογική, αρχίζει ο Δούκας.

Ο άνθρωπος αυτός που (όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ανέβαινε) θεωρεί ότι οι επιλογές στην πολιτική είναι θέμα βούλησης, έχει καταλήξει ότι θέλει «την Κεντροαριστερά». Ποιοι βρίσκονται σε αυτή την Κεντροαριστερά; «Οσοι πιστεύουν ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να συγκροτηθεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με προοδευτικό πρόσημο, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα μπορεί να εμπνεύσει μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών και τους ανθρώπους να ξαναζήσουν, να ξαναονειρευτούν, να ξαναπαιτήσουν».

Τρομερός. Εναλλακτικός, προοδευτικός, με τον άνθρωπο για το όνειρο. Πόσο βαριές λέξεις. Απορώ πώς δεν έχουν πέσει πάνω του να τον πλακώσουν.

Δεν θα συμβεί. Επειδή είναι βαριές πλην κούφιες, άδειες, τις παίρνει ο αέρας. Οπως η εξίσου κούφια, η ανύπαρκτη πολιτική του για την πόλη. Που συνίσταται σε τι; Δημοσιότητα και ΜΜΕ, δημόσιες σχέσεις, μηχανισμός κολάκων στα διάφορα μαγαζιά του Δήμου Αθηναίων, επένδυση στους αριστεριστές και στους μπάχαλους, στα κινήματα και σε μια κινητικότητα που προάγει μόνο τις βλέψεις του – δεν είναι τυχαίο ότι επένδυσε στα μπάχαλα κατά του μετρό των Εξαρχείων, στην αναίρεση της απαραίτητης για τη βιωσιμότητα της περιοχής του Στρέφη ανάπλαση ή στις σημαίες της Παλαιστίνης (που παρακάμπτουν τη φονική ιδεολογία και τη φονική δράση της Χαμάς) την Πρωτοχρονιά, στην πρώτη εμφάνισή του ως δήμαρχος.

Ο Χάρης Δούκας κατάλαβε νωρίς ότι δεν είναι φτιαγμένος για να μαζεύει σκουπίδια (η Αθήνα είναι πιο βρώμικη από ποτέ), τις ελλιπείς υποδομές, την ηχορρύπανση, το παράνομο παρκάρισμα, τις καταλήψεις πεζοδρόμων, πεζοδρομίων και πλατειών από επιχειρηματίες… Δεν θέλει να ασχοληθεί με τα προβλήματα για τα οποία εξελέγη, θέλει τα μεγάλα και τα υψηλά. Διαθέτει πόζα ηγέτη.

Πολλοί συνετρίβησαν με τέτοια πόζα που δεν καθρέφτιζε ό,τι πραγματικά ήταν.