Γειτονιές της Αθήνας και της Μυτιλήνης την ερχόμενη εβδομάδα θα γεμίσουν αρώματα και γεύσεις από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Γουινέα, το Ιράν, τη Νιγηρία και τη Συρία, που θα «παντρευτούν» με στοιχεία της ελληνικής κουζίνας. Υπεύθυνοι γι’ αυτή την ασυνήθιστη γαστρονομική συνύπαρξη είναι έλληνες σεφ αλλά και πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν όνειρό του τη μαγειρική. Ενας από αυτούς είναι και ο Μαμαντού Ουρί Διάλο, ο οποίος άφησε την πατρίδα του τη Γουινέα κι έφτασε το 2020 στην Ελλάδα. Για περίπου ένα χρόνο έζησε στη Ρόδο και παρόλο που στη χώρα του είχε σπουδάσει μάρκετινγκ και διοίκηση επιχειρήσεων, η επιθυμία του να μάθει την ελληνική γλώσσα και να κάνει σπουδές σε άλλο κλάδο τον έφεραν στην Αθήνα. Ολη αυτή η αναζήτηση τον έφερε ακόμη πιο κοντά σε κάτι που ήξερε να κάνει από μικρό παιδί: Να μαγειρεύει. «Αρχικά βοηθούσα τη μητέρα μου στην κουζίνα, μετά πειραματιζόμουν με τις γεύσεις και τα μπαχαρικά. Ακόμη κι όταν φίλοι μου πίσω στην πατρίδα μου έλεγαν πως η μαγειρική είναι μόνο για τις γυναίκες, δεν σταμάτησα να μαγειρεύω», λέει στα «ΝΕΑ». Τα μαθήματα μαγειρικής και οι γαστρονομικές πιστοποιήσεις που έχει λάβει εδώ στην Ελλάδα, έφεραν τον Μαμαντού πιο κοντά στο όνειρό του: Να είναι επικεφαλής στη δική του κουζίνα εστιατορίου.

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Πάντως, την Τετάρτη θα βρεθεί στην κουζίνα του εστιατορίου Λοκάλι, παίρνοντας μέρος στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees, το οποίο διοργανώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με εταίρους της, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Από τις 17 ως τις 20 Ιουνίου, σε πέντε εστιατόρια της Αθήνας και ένα της Μυτιλήνης, το Φεστιβάλ θα συνδυάσει την ελληνική γαστρονομική παράδοση με τις γεύσεις και τις αναμνήσεις που φέρνουν μαζί τους πρόσφυγες σεφ που ζουν στη χώρα μας.

«Θέλω να δείξω τις ικανότητές μου και να παρουσιάσω τη μαγειρική της χώρας μας για να τη γνωρίσει ο κόσμος. Δεν έχει σημασία από πού είσαι ή ποιο είναι το χρώμα του δέρματός σου. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι θέλεις ή μπορείς να κάνεις αν σου δοθεί η ευκαιρία», λέει ο Μαμαντού, ο οποίος θα προτείνει από αρωματικό χυμό ιβίσκου και πικάντικο σεβίτσε μέχρι το αυθεντικό vegetarian πιάτο Fouti lafidi. Δίπλα του θα βρεθούν την Τετάρτη οι γνωστοί σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και Δημήτρης Στράτης. «Θεωρώ τουλάχιστον ανόητο σεφ να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν άλλες γαστρονομικές κουλτούρες κι εδώ στην Ελλάδα να υπάρχουν πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν μαγειρικό ταλέντο, και να μην τους δίνεται η ευκαιρία να μπουν στις κουζίνες των εστιατορίων», λέει από τη μεριά του ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Κοινωνικά μηνύματα. Μία μέρα αργότερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η Σαρντάρ Χασεμί από το Αφγανιστάν θα συναντήσει στην κουζίνα του πολυχώρου της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Myrtillo, όπου απασχολούνται κυρίως άτομα με αναπηρίες, τον Θωμά Αυλακιώτη. Η μαγειρική αυτή συνεύρεση είναι ιδιαίτερη μιας και μία Αφγανή θα συνεργαστεί με ένα σεφ, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής.

Η Σαρντάρ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, από την επαρχία Νταϊκουντί του κεντρικού Αφγανιστάν, έφτασε στην Ελλάδα το 2006 με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά, ηλικίας τότε 9 και 6 ετών. «Τα άλλα δύο γεννήθηκαν εδώ», προσθέτει. Την Πέμπτη θα σερβίρει παραδοσιακά πιτάκια με κιμά αλλά και την αφγανική κρέμα με φυστίκι. «Παρόλο που ζω στην Ελλάδα πολλά χρόνια, όταν λέω ότι κατάγομαι από το Αφγανιστάν, ο κόσμος γίνεται επιφυλακτικός, αλλάζει συμπεριφορά. Με τη συμμετοχή, λοιπόν, στο φεστιβάλ θέλω ο κόσμος να γνωρίσει περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με τη χώρα μου».

Για τον μάγειρα Θωμά Αυλακιώτη το σημαντικό είναι ότι δύο μακρινοί λαοί ενώνουν τις κουζίνες τους για έναν κοινό σκοπό. «Η παράδοση κάθε λαού αντιπροσωπεύεται μέσα από τις γεύσεις και τις προτιμήσεις που έχει. Κι αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το πώς δύο τόσο μακρινοί γεωγραφικά λαοί, έχουν τόσο κοντινές γευστικές προτιμήσεις».