Μην υποβαθμίζετε τις κλοπές ή τις ληστείες σε βάρος τουριστών με αναφορές για… απώλειες και για “αφηρημένους ταξιδιώτες”». Σε αυτή την εντολή προχωρά η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αστυνομικές υπηρεσίες με βάση εσωτερικό έγγραφο για τα μέτρα αστυνόμευσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, το οποίο αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ». Ειδικότερα, στο εν λόγω έγγραφο ζητείται να σταματήσει το «τρικ» αλλοίωσης των δεδομένων εγκληματικότητας που εφαρμόζεται παρατύπως, προκειμένου τα αποδυναμωμένα αστυνομικά τμήματα να μην αναλώνουν χρόνο στην καταγραφή μηνύσεων για κλοπές, διαρρήξεις κ.ο.κ.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. εφιστά την προσοχή των στελεχών της σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και στη μεταμεσονύκτια δράση εγκληματικών ομάδων που εκμεταλλεύονται τη χαλαρότητα των διακοπών και «υποβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της χώρας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ταυτόχρονα, ζητείται αυξημένη επαγρύπνηση σε περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί επεισόδια από νεαρούς τουρίστες (Ζάκυνθος, Μύκονος, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος κ.ά.) και τα οποία παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα στα διεθνή ΜΜΕ.
Προσπάθεια καταστολής
Το έγγραφο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες είχε θέμα «Μέτρα πρόληψης καταστολής του εγκλήματος κατά τη θερινή τουριστική περίοδο επί θεμάτων δημόσιας ασφάλειας» και σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Επισημαίνεται η ιδιαίτερη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί στον τομέα της καταπολέμησης των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας (κλοπές πορτοφολιών σε δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς και σταθμούς, κλοπές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία, σε βάρος λουομένων, στις παραλίες, πλησίον σημείων ελλιμενισμού πλοίων κρουαζιέρας, εντός και πέριξ αρχαιολογικών χώρων και λοιπούς χώρους συγκέντρωσης τουριστών, κλοπές-ληστείες σε κοσμηματοπωλεία) αλλά και της διακίνησης ναρκωτικών, όπως και εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας».
Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τις εντολές της ηγεσίας, πρέπει να δοθεί «σε περιοχές όπου κατά το παρελθόν έχουν δημιουργηθεί έντονα προβλήματα κυρίως από νεαρούς αλλοδαπούς τουρίστες, τα οποία λαμβάνουν δημοσιότητα μέσω των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Τα συγκεκριμένα προβλήματα εστιάζονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επεισοδίων ή συμπλοκών, τα περιστατικά κλοπών ή ακόμα και βιασμών». Μάλιστα, στο έγγραφο υπάρχει ειδική επισήμανση για «ευαισθησία, διακριτικότητα, πληρότητα προανακριτικών και υπηρεσιακών ενεργειών των καταγγελιών βιασμών», ενώ προτείνεται η διαχείριση να γίνεται από γυναίκες αστυνομικούς.
80.000 κλοπές κάθε χρόνο
Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην καταγραφή καταγγελιών από τα θύματα, με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να τονίζουν την «υποχρέωση καταγραφής κάθε καταγγελίας κλοπής ως τέτοιας και όχι ως απώλειας» και «αναλόγως των πραγματικών περιστατικών του αδικήματος την άμεση εκδήλωση υπηρεσιακών και δικονομικών ενεργειών προς ανακάλυψη των δραστών και ανάκτηση των κλοπιμαίων». Η αναφορά αυτή, σχολιάζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μόνο τυχαία δεν είναι, αφού κάθε χρόνο σε όλη την επικράτεια δηλώνονται επισήμως περίπου 80.000 τέτοιες ενέργειες (ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις), με τις περίπου 19.000 να αφορούν ΙΧ, αρπαγές αντικειμένων και πορτοφολιών, τις 5.000 κλοπές σε μέσα μεταφοράς, τις 10.000 κλοπές σε ανοικτούς χώρους, τις 10.000 αρπαγές τσαντών, ενώ σημειώνονται ακόμη περί τις 2.000 ληστείες με απειλή όπλου ή μαχαιριού. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί κρύβουν την αφανή, αδήλωτη εγκληματικότητα, καθότι χιλιάδες πολίτες –ανάμεσά τους και τουρίστες – που απευθύνονται σε αστυνομικές υπηρεσίες δηλώνουν μεν ότι έπεσαν θύματα κλοπής ή ληστείας, όμως δέχονται τις παραινέσεις αστυνομικών να μην υποβάλουν μήνυση, με την ενέργεια να καταγράφεται ως απλή απώλεια.