Λίγες μόνο μέρες μετά τη διάσκεψη για τη Γάζα στην Ιορδανία, όπου ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Ελλάδας να αναλάβει πρωτοβουλίες, ήρθε χθες και η τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του και πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουσταφά. Αφού ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, ο Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη για άμεση εκεχειρία, απελευθέρωση των ομήρων, προστασία των αμάχων, διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και εκπόνηση σχεδίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ενώ ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η Ελλάδα, που περιλαμβάνουν την κοινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και ομολόγων του από τον αραβικό κόσμο. Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς είναι σαφές: η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή που μπορεί στην κρίση αυτή να συνομιλεί με όλες τις πλευρές.
Η απόφαση για Μπελέρη
Στις 25 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η οριστική απόφαση του Εφετείου στα Τίρανα για την υπόθεση εξαγοράς ψήφων του Φρέντι Μπελέρη, για την οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε δύο χρόνια φυλάκισης. Η έφεση δικάστηκε σε μια συνεδρίαση διαρκείας περίπου 4 ωρών και με στιγμές έντασης, αφού η πλευρά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή της ΝΔ ξεκίνησε καταθέτοντας ένσταση κατά της προέδρου του Εφετείου, η οποία δεν προέκυψε από κλήρωση, κατά τα προβλεπόμενα, αλλά διορίστηκε. Οι διαμαρτυρίες της υπεράσπισης έπεσαν στο κενό κι ο Μπελέρης υποστήριξε, για ακόμη μία φορά, ότι είναι αθώος κι ότι πρόκειται για υπόθεση στημένη, με «χειραγωγημένα στοιχεία» που χρησιμοποιήθηκαν «για χάρη του Εντι Ράμα».
Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις
Μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη έρευνα για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις θα παρουσιαστεί σήμερα το πρωί, σε εκδήλωση που οργανώνουν το ΕΛΙΑΜΕΠ με το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία είχε την επιστημονική επιμέλεια. Η γενική εικόνα είναι πως, σε επίπεδο κοινωνίας, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι μάλλον στο καλύτερο σημείο τους, με την πλειοψηφία να έχει θετική γνώμη για τους αλβανούς μετανάστες στη χώρα μας και τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξή της, και τη συντριπτική πλειοψηφία να εκτιμά πως τα παιδιά τους είναι πλήρως ενσωματωμένα. Κι αυτό παρότι οι περισσότεροι δηλώνουν πως δεν έχουν Αλβανούς στο κοντινό τους περιβάλλον. Στα εθνικά θέματα, όμως, η εικόνα είναι πιο πολύπλοκη…
Εθνικά θέματα παραμένουν ανοιχτά
Το 51% δεν στηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ενώ το 48% κρίνει πως οι διμερείς μας σχέσεις δεν είναι «ούτε καλές ούτε κακές» (καλές τις θεωρεί μόνο το 26,5%). Το 55% απαντά πως είναι πιθανό εμπόδιο οι Τσάμηδες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και το 23% θεωρεί πως το θέμα της Βόρειας Ηπείρου παραμένει ανοιχτό στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Πάντως, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, το 66% των συμμετεχόντων απάντησε πως υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα από την υπόθεση Μπελέρη στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Για τα υπόλοιπα σας παραπέμπω στη σημερινή παρουσίαση, στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis, με κεντρικούς ομιλητές τον καθηγητή κι επικεφαλής του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννη Αρμακόλα και τον διευθυντή της Μονάδας Ερευνών του ΠΑΜΑΚ Γιώργο Σιάκα. Ενώ πληροφορούμαι ότι αντίστοιχη έρευνα θα παρουσιαστεί και στα Τίρανα στις 5 Ιουλίου.
Η επιστροφή των μακεδονομάχων
Η παραπάνω έρευνα του ΠΑΜΑΚ έθεσε και κάποια ερωτήματα για ζητήματα πέραν των ελληνοαλβανικών σχέσεων, όπως, για παράδειγμα, η Συμφωνία των Πρεσπών. Για την οποία οι γνώμες, κατά την έρευνα, είναι σχετικά μοιρασμένες με κλίση αρνητική, με το 30% να λέει «ούτε καλή ούτε κακή», το 38,5% να τη θεωρεί κακή ή πολύ κακή και το 28,5% να την αποτιμά θετικά. Δεν βρίσκω τυχαίο ότι για σήμερα οργανώθηκε μια επιστροφή των «μακεδονομάχων» του πεζοδρομίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη διεθνή διάσκεψη που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Τσίπρα για τα 6 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας. Τη διοργάνωσή της «υπέγραφε» η Συνομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων, ενώ μεγάλη κινητοποίηση έκαναν εδώ και μέρες η ένωση αποστράτων και διάφορες οργανώσεις εθνοπατριωτικού ενδιαφέροντος. Στα σχέδιά τους έβαλε στοπ η ΕΛ.ΑΣ. που ανακοίνωσε χθες ότι η συνάθροιση απαγορεύεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Θα είναι και πολλοί οι επίσημοι που θα παραστούν στην εκδήλωση του Ινστιτούτου και κανένας δεν θα ρίσκαρε να δούμε παρατράγουδα.