ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ

Στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό

 Περιπέτεια με την υγεία του αντιμετωπίζει στα 95 του ο διάσημος γλωσσολόγος και διανοητής, Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό και αναρρώνει σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, πατρίδα της συζύγου του. Το γεγονός ότι δεν είχε εμφανιστεί δημόσια για περισσότερο από έναν χρόνο, είχε ενθαρρύνει μια φημολογία με πολλούς να σχολιάζουν το βάρος της απουσίας του από την ευρύτερη συζήτηση γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.

Οπως δήλωσε η Βαλέρια Τσόμσκι, ο καθηγητής του MIT αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, όπου μεταφέρθηκε αεροπορικώς με ασθενοφόρο όταν κατέστη δυνατόν να ταξιδέψει. Η ίδια επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο σύζυγός της δυσκολεύεται να μιλήσει και ότι η δεξιά πλευρά του σώματός του έχει επηρεαστεί. Παρακολουθεί ωστόσο την επικαιρότητα και σήκωσε το… αριστερό του χέρι σε ένδειξη οργής όταν είδε εικόνες από τον πόλεμο στη Γάζα.

ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Τον έτσουξε το πρόστιμο

 «Σκανδαλώδη και απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή μεγάλου προστίμου στη Βουδαπέστη όσον αφορά τη μη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο για θέματα ασύλου. «Οι παράνομοι μετανάστες φαίνεται ότι είναι σημαντικότεροι για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους ίδιους τους ευρωπαίους πολίτες του», σχολίασε ο εθνικιστής ούγγρος πρωθυπουργός στην πλατφόρμα Χ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Βουδαπέστη δεν εκτέλεσε μία από τις αποφάσεις του που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο 2020, με την οποία η Ουγγαρία καταδικάσθηκε για παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυρίως ως προς τις διαδικασίες που έχουν σχέση με τη χορήγηση διεθνούς προστασίας και την επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς άδεια παραμονής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αιτήματα για άσυλο υποβάλλονται μόνο εκτός των συνόρων της Ουγγαρίας, στις πρεσβείες της στη γειτονική Σερβία ή την Ουκρανία. Αυτοί που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα απωθούνται συνήθως προς τα πίσω.

ΕΒΑΝ ΓΚΕΡΣΚΟΒΙΤΣ

Εκκληση για τον δημοσιογράφο

 Η «Wall Street Journal» κατήγγειλε σκανδαλώδη διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και ζήτησε βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση για την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Εβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κρατείται στη Ρωσία. Χθες, ρώσοι εισαγγελείς έστειλαν την υπόθεση του κρατούμενου αμερικανού δημοσιογράφου στο δικαστήριο αφού αποφάνθηκαν ότι συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμό της CIA για ένα ρωσικό εργοστάσιο κατασκευής αρμάτων μάχης. Η ποινική υπόθεση του Γκέρσκοβιτς θα εκδικαστεί από δικαστήριο στην πόλη Εκατερίνμπουργκ, όπου ο ρεπόρτερ συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ως ύποπτος για κατασκοπεία, χωρίς να υπάρχει χρονικός προσδιορισμός της διαδικασίας κι ενώ ήδη ο δημοσιογράφος έχει περάσει πάνω από έναν χρόνο σε φυλακή.

Ο Γκέρσκοβιτς, γιος ζευγαριού Εβραίων που εγκατέλειψε την ΕΣΣΔ για να εγκατασταθεί στην Αμερική, είχε εργαστεί στο παρελθόν για τις εφημερίδες «New York Times» και «Moscow Times» και για το Γαλλικό Πρακτορείο. Είναι η πρώτη περίπτωση ξένου δημοσιογράφου που συνελήφθη και κατηγορείται για κατασκοπεία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.