Την κατά απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα και την άμεση εισαγωγή της στο ακροατήριο ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
Με έγγραφο της η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός προς την ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση λαμβάνοντας υπόψη την άκρια μορφή ενδοοικογενειακής βίας που μαστίζει την κοινωνία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αξιόποινης πράξης που έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο κατηγορούμενος καθώς και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα αφού ο κατηγορούμενος είναι ελεύθερος ζητά να προχωρήσει άμεσα με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις η σοβαρή αυτή υπόθεση.
Ολόκληρη η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:
«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών την ακόλουθη παραγγελία:
Προς
Την κ. Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος
του Πρωτοδικείου Αθηνών
Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη».
Υπενθυμίζεται ότι τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου για τον τρόπο που χειρίστηκαν στην προδικασία την υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας διέταξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη.
«Είμαι χάλια» – Η ανατριχιαστική κατάθεση της συζύγου του Απόστολου Λύτρα
Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στα χέρια του συζύγου της, γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα περιγράφει στην κατάθεσή της η 37χρονης σύζυγός του ενώ στις πρώτες της δημόσιες δηλώσεις μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη εμφανίζεται σοκαρισμένη και περιγράφει με δύο λέξεις αυτό που βιώνει: «Είμαι χάλια» λέει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια έχει ζητήσει την προστασία της Αστυνομίας εκφράζοντας φόβους μετά το επεισόδιο και έτσι ένα περιπολικό βρίσκεται έξω από το σπίτι της στον Γέρακα.
Ο Σοφία Πολυζωγοπούλου μίλησε στο Star μετά την εξέταση στον ιατροδικαστή. Ήταν σε σοκ και όπως δήλωσε δεν είναι καλά καθώς βιώνει πολύ δύσκολες καταστάσεις. «Είμαι χάλια σωματικά και ψυχικά. Προσπαθώ να διαφυλάξω τη σωματική και ψυχολογική μου υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Σοφία Πολυζωγοπούλου πρόσθεσε ότι «τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Δεν είμαι καλά. Πώς να είμαι καλά; Δε γινόταν άλλο».
Η ανατριχιαστική κατάθεση
«Γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας. Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με την μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί.
Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι.
Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου.
«Είπα στη νοσοκόμα ποιος με χτύπησε»
Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε.
Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Όταν έκτοτε ο αστυνομικός, επειδή δεν ήθελα να καταλάβει κάτι ο άνδρας μου και να φύγει και δεν ήξερα αν εκείνη τη στιγμή έπρεπε να τον εμπιστευθώ, κυρίως δεν ήθελα να φύγει γιατί δεν είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου για το τι είχε συμβεί γιατί κρατούσε την κόρη μου. Είπα στον αστυνομικό ότι είμαι δικηγόρος και δεν ήθελα να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού. Ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή.
Σημειωτέον ότι αμέσως μόλις είπα στον γιατρό τι είχε συμβεί έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του. Όταν έφτασε η αστυνομία ο σύζυγός μου έδωσε το κινητό μου στον γιατρό ο οποίος μου το έδωσε και έτσι έβγαλα φωτογραφίες με το δικό μου κινητό τις οποίες θα τυπώσω και θα σας τις προσκομίσω. Ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού έτσι ώστε οι αστυνομικοί να αντιληφθούν τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου.
Τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε αλλά δεν ήταν βίαιος παρότι ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας».