Με άλλες τέσσερις κινήσεις στον απόηχο της ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος προσδοκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει τον γαλάζιο βηματισμό στις επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή πριν από το τέλος του μήνα, με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη στο επίκεντρο της κυβερνητικής δράσης. Στόχος είναι κυβέρνηση και κόμμα να αποφύγουν εσωστρέφεια ή εσωτερικές αναταράξεις, αφήνοντας οριστικά πίσω τους τις… παρενέργειες από το 28% της ευρωκάλπης. Και αυτό την ώρα που η 9η Ιουνίου αποδείχθηκε τελικά κομβικός σταθμός στην πενταετή διακυβέρνηση του Μητσοτάκη – για «αφετηρία» μιας νέας διαδρομής προς το 2027 προτιμά να μιλάει ο ίδιος.
Πρώτον, θα οριστεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα ακόμα ένα Υπουργικό Συμβούλιο για τις θερινές προτεραιότητες, σε συνέχεια της ελαφριάς ατζέντας που επελέγη για τη συνεδρίαση του Σαββάτου με τη νέα κυβερνητική σύνθεση, μετά τον ανασχηματισμό, ο οποίος παρεμπιπτόντως συγκέντρωσε τα σκωπτικά σχόλια της αντιπολίτευσης («θλιβερός» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «άγονος» κατά το ΠΑΣΟΚ).
Δεύτερον, αναζητείται ημερομηνία για την κλειστή συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, προς εκτόνωση εσωτερικών τριβών, που προϋπήρχαν. Μόνο που μετά την ευρωκάλπη είναι εντονότερες οι φωνές όσων εγείρουν και «ταυτοτικά» ζητήματα για την κεντροδεξιά παράταξη.
Τρίτον, ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του την απόφασή του για μεγαλύτερη, προσωπική εμπλοκή (και παρακολούθηση) σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, εξού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχοι και χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στους υπουργικούς μπλε φακέλους επανεξετάζονται από τον ίδιο και τους εξ απορρήτων του, στο πλαίσιο επαναπροτεραιοποίησης πολιτικών.
Τέταρτον, από την τρέχουσα εβδομάδα και εκτός απροόπτου από το Εσωτερικών σκοπεύει να επιστρέψει ο Μητσοτάκης στις επισκέψεις του στα υπουργεία, για επιτόπου συσκέψεις εργασίας. Το Μαξίμου θέλει να ανατραπεί άμεσα το βαρύ κλίμα που καταγράφηκε στο γαλάζιο στρατόπεδο μετά την εκλογική αναμέτρηση. Και ενώ ακόμα και σήμερα επιμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις από το δεξιότερο και το πιο κεντρώο κομμάτι της ΝΔ για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, το πρωθυπουργικό επιτελείο ζητεί από τα γαλάζια στελέχη εξωστρέφεια στο πεδίο όλο το καλοκαίρι και μετρήσιμα αποτελέσματα στους τομείς που αποδείχθηκαν και εκλογικά μαύρες τρύπες για το κυβερνών κόμμα. Με τα λόγια του Μητσοτάκη το νέο «επιτελείο μάχης» – έτσι χαρακτήρισε ο ίδιος το Υπουργικό – έχει έναν κεντρικό σκοπό: «ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο». Χωρίς, όπως τόνισε, «υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά».
Σε διαρκή αξιολόγηση
Ο οδικός χάρτης του Μητσοτάκη για την αμέσως επόμενη περίοδο περιλαμβάνει πεδία που, κατά καιρούς, «πόνεσαν» την κυβερνώσα παράταξη με καταγεγραμμένη την κοινωνική δυσαρέσκεια: ακρίβεια και εισοδήματα, δημόσια διοίκηση («αποτελεσματικότερο κράτος»), πρωτογενής τομέας και, σταθερά, η υγεία και η παιδεία. «Κανένα χαρτοφυλάκιο δεν είναι βαρύτερο από κάποιο άλλο» επεσήμανε, ανοίγοντας τη σαββατιάτικη συνεδρίαση, αν και είναι σαφές ότι ειδικό βάρος ρίχνει ο ίδιος στον χειροπιαστό «εκσυγχρονισμό» της λειτουργίας του κράτους. Η μεταρρύθμιση στον ΑΣΕΠ για γρηγορότερες προσλήψεις είναι, ενδεικτικά, ψηλά (αν όχι στην κορυφή) στη λίστα των νέων προτεραιοτήτων.
Ταυτόχρονα στο πρωθυπουργικό επιτελείο προειδοποιούν τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων για διαρκή αξιολόγηση της «καθημερινής συμπεριφοράς», αναγνωρίζοντας συνεπώς κρούσματα κυβερνητικής αυταρέσκειας τον τελευταίο χρόνο. Δεν είναι τυχαία η εκ νέου αναφορά του Μητσοτάκη στο 41% του περσινού Ιουνίου. «Το 41% των εθνικών εκλογών προφανώς εξακολουθεί και καθορίζει, ως τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027, τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, και αυτοί δεν αλλάζουν» είπε αλλά πρόσθεσε ότι «υποχωρεί από το προσκήνιο, τόσο ως αντιπολιτευτικό φόβητρο περί δήθεν αλαζονείας όσο όμως και ως αφορμή δικού μας εφησυχασμού ή και ενίοτε έπαρσης».