Στην καρδιά της πολιτικής σκηνής με έντονο ευρωπαϊκό πρόσημο επιστρέφει με εμφατικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που η Ευρώπη βιώνει τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς. Στη δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο πρώην πρωθυπουργός, πιάνοντας το νήμα από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης διέκρινε πως οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλουν στα πολιτικά κόμματα «να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό» και να αφήσουν πίσω τους «ανώφελους και άγονους εμφύλιους».

Μπροστά στο μαύρο μπλοκ που απλώνει τα πλοκάμια του και έχοντας πάντα τις κεραίες του ανοιχτές ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός συνόρων.

Με το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα να έχει πάρει φωτιά ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να βάλουν μπροστά το «εμείς» και να αφήσουν το «εγώ», να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις.

Για να μπει ένα φρένο στα κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό

Διαβάζοντας τα κελεύσματα της εποχής σημειώνει με νόημα πως «αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της».

Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, είπε, «επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση».

Έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα του στις προοδευτικές δυνάμεις υποστηρίζει πως «δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς, ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους», τονίζοντας ότι «είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες», με στόχο να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης.

Αλλά και «για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία».

Επανέλαβε κάτι που έχει ξαναπεί στο παρελθόν: «Δεν μπορούμε να χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στην δεξιά και την ακροδεξιά» εφιστώντας την προσοχή να μην αγνοηθούν «οι μεγάλες προκλήσεις που πιθανότητα θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον».

Ενιαία πολιτική ομάδα στην Ευρώπη, με συνομοσπονδιακούς όρους

Απηύθυνε κάλεσμα οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, «να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» μιλώντας για μία δύναμη που θα αγωνιστεί :

«Πρώτον, για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού εργαλείου βασισμένου και στην έκδοση κοινού χρέους, για τη στήριξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η καινοτομία και η πολιτική προστασία απέναντι σε καταστροφές.

Δεύτερον, για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου στήριξης απέναντι στην ανεργία και ενίσχυσης της απασχόλησης που θα αμβλύνει τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων στους ευάλωτους επιμερίζοντας το κόστος μεταξύ των κρατών μελών.

Τρίτον, για την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ, φορολογώντας αποτελεσματικά το πλούτο, τα υπερκέρδη και τα ολιγοπώλεια και αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή.

Τέταρτον, για μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική όχι για να ωφελήσει τις ήδη προνομιούχες περιοχές της Ευρώπης, αλλά για ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιφερειακή βιομηχανική πολιτική, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και να υπάρξει όντως δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα.

Πέμπτον, για τη προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Γάζα και στην Ουκρανία και σε μια δικαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Αναγνωρίζοντας ότι μια Ευρώπη που ταυτίζεται με τις Αμερικανικές προτεραιότητες ακόμη κι όταν αυτές είναι σε βάρος των δικών της συμφερόντων, είναι μια Ευρώπη χωρίς μέλλον.

Και έκτον, για να στηρίξει μια δίκαιη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στην προώθηση νόμιμων διόδων και στην επιστροφή των αιτούντων που δεν δικαιούνται άσυλο».

Το ταξίδι ξεκινάει

Για το Ινστιτούτο και το μελλοντικό του ταξίδι έθεσε στόχο «να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης. Ανοίγοντας τολμηρά το διάλογο και διευρύνοντας το ακροατήριό του».