Την πραγματοποίηση πληρωμών γιατρών, δικηγόρων αλλά και περιπτεράδων μέσω IRIS θέτει ως στόχο η Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ (ΔΙΑΣ). Η επίτευξη αυτού του στόχου περνάει από τα λεγόμενα «στατικά QR», δηλαδή αντικείμενα (μια επιγραφή, ένα διακοσμητικό…) στα οποία θα είναι εκτυπωμένος ένας κωδικός QR, τον οποίο θα σκανάρουν ασθενείς και πελάτες μέσω εφαρμογής mobile banking. Ο κωδικός θα τους ανοίγει το σύστημα πληρωμών IRIS και ο ασθενής/πελάτης θα πρέπει να καταχωρίσει μόνο το ποσό της πληρωμής, το οποίο θα χρεώνεται άμεσα στον επαγγελματία.
«Οι άμεσες συναλλαγές με το IRIS είναι win-win-win-win: οι τράπεζες ρίχνουν τα λειτουργικά τους έξοδα και αυξάνουν τα έσοδά τους, το κράτος περιορίζει τη φοροδιαφυγή, ο καταναλωτής κάνει δωρεάν συναλλαγές έως 500 ευρώ και ο ελεύθερος επαγγελματίας ή έμπορος δέχεται συναλλαγές με χαμηλές χρεώσεις οι οποίες πιστώνονται στον λογαριασμό του ύστερα από 2-3 δευτερόλεπτα, ενώ γλιτώνει και τα έξοδα του POS» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου. Η ίδια υπογραμμίζει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι ωφελούνται σημαντικά από τη χρήση του «επαγγελματικού» IRIS, καθώς η σχετική χρέωση (0,3%-0,5% της συναλλαγής) είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν μιας συναλλαγής με χρεωστική/πιστωτική κάρτα (1%-2% της συναλλαγής).
Oι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον υποχρέωση να εγγραφούν σε σύστημα άμεσων πληρωμών τύπου ΙRIS μέχρι το τέλος του μήνα (30/6) με τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό, ειδάλλως θα υποχρεωθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Στα τέλη Μαΐου η χρήση IRIS person-to-business (P2B) απαριθμούσε 300.000 χρήστες, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες με επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό είναι συνολικά περίπου 750.000.
«Οι συναλλαγές P2Β έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο, από 4.000 τον Μάιο του 2023 σε 40.000 τον φετινό Μάιο, ενώ στους πρώτους πέντε μήνες του 2024 είχαμε συνολικές συναλλαγές ύψους 12 εκατ. ευρώ σε υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών» λέει η Σταυρούλα Καμπουρίδου. Ωστόσο, η χρήση του IRIS δεν έχει επεκταθεί όσο θα μπορούσε και όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΔΙΑΣ. «Στην Ινδία, τα στατικά QR μικρών καταστημάτων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι 400 εκατ.». Πάντως, όπως λέει η ίδια, το IRIS έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης από τα σημερινά μεγέθη του.
Πέραν των ελεύθερων επαγγελματιών, η ΔΙΑΣ έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και στις εμπορικές συναλλαγές σε επιχειρήσεις με το IRIS Commerce. «Στο IRIS Commerce συμμετέχουν 5.300 ηλεκτρονικά καταστήματα» σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ. Ωστόσο, σε σύνολο 103.000 ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 5%. Για τον λόγο αυτόν, η ΔΙΑΣ έχει βάλει ως στόχο να «μπει» το IRIS και στα φυσικά καταστήματα, μέσω «δυναμικού» QR, το οποίο θα σκανάρει ο πελάτης και θα οδηγείται στη σελίδα πληρωμής, όπου θα είναι προσυμπληρωμένο το ποσό της συναλλαγής. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιείται και στην πλατφόρμα πληρωμών της ΑΑΔΕ.