Κούρεμα έως 60% σε ομόλογα 20 δισ. δολαρίων ζητά τώρα η Ουκρανία για να μπορέσει το Κίεβο να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία. Οι διεθνείς ομολογιούχοι έχουν ήδη απορρίψει μια τόσο μεγάλη απομείωση του χρέους, με την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένκσι να πιέζεται να βρει λύση για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση, καθώς ο χρόνος πιέζει.

Οι ομολογιούχοι είχαν χορηγήσει στις αρχές του 2022 στην Ουκρανία δύο έτη περίοδο χάριτος ώστε να γίνει αναδιάρθρωση χρέους, την οποία η χώρα χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να δέχεται οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η προθεσμία αυτή για την περίοδο χάριτος λήγει τώρα τον Αύγουστο.

Ωστόσο οι αντιπροτάσεις Ουκρανίας και ομολογιούχων έδειξαν πόσο μακριά βρίσκονται ακόμη οι δύο πλευρές για να μπορέσει το Κίεβο να περάσει την πρόταση για αναδιάρθρωση χρέους μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες που απομένουν.

«Παρόλο που η Ουκρανία και η Ad Hoc Επιτροπή Πιστωτών δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους αναδιάρθρωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου διαβούλευσης, (θα) συνεχίσουν τις προσπάθειες και τις εποικοδομητικές συζητήσεις μέσω των αντίστοιχων συμβούλων τους» ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει επίσης διμερείς συζητήσεις με άλλους επενδυτές.

Οι κάτοχοι των ομολόγων από την πλευρά τους ανέφεραν ότι η πρόταση της κυβέρνησης απαιτούσε απομείωση που ήταν «σημαντικά μεγαλύτερη» από το 20% που αναμενόταν μέχρι τώρα από τις αγορές. Η πρόταση «θα διακινδύνευε ουσιαστική ζημιά στη μελλοντική επενδυτική βάση της Ουκρανίας και τον βασικό στόχο της εκ νέου πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσαν εκπρόσωποι των δανειστών.

Η Ουκρανία θα μπορούσε να επιδιώξει την παράταση της αναστολής πληρωμών πέραν του Αυγούστου, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται να προτιμά την πιο διαρκή λύση της πλήρους αναδιάρθρωσης του χρέους. Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές – ομάδα που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλες κυβερνήσεις που έχουν υποστηρίξει οικονομικά την Ουκρανία – είχαν ζητήσει από άλλους κατόχους ομολόγων να λαμβάνουν μόνο συμβολικές πληρωμές μέχρι το 2027. Ως αντικατάσταση του παλαιού χρέους η Ουκρανία πρότεινε ομόλογα που θα πληρώνουν συμβολικούς τόκους μέχρι το 2027 – αρχικά 1%, προτού αυξηθούν στο 3% – και τίτλους που θα πληρώσουν περισσότερα εάν η Ουκρανία ξεπεράσει τους στόχους φορολογικών εσόδων στα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με τους «Financial Times».