Ηταν, χωρίς αμφιβολία, μια από τις τοποθετήσεις του που έμειναν στην ιστορία. «Η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Οκτώβριο του 2017, στον Λευκό Οίκο. «Μην ξεχνάτε ότι η αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα, την αμερικανική παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ».
Είναι βέβαιο ότι εκείνες τις δηλώσεις τις έχει κρατήσει σαν κόρη οφθαλμού ο πρώην πρόεδρος και ανατρέχει σ’ αυτές όποτε συναντά δυσκολίες. Ισως μάλιστα να τις επικαλέστηκε και προχθές το βράδυ, όταν ο δικαστής του Μαϊάμι τού απήγγειλε τις 37 νέες κατηγορίες: «Μπορεί να μοιάζει διαβολικό, Υour Honor, ότι πήρα σπίτι μου εκείνα τα διαβαθμισμένα έγγραφα, αλλά το έκανα στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το έκανα για καλό». Εκείνος συγκινήθηκε, ίσως να κύλησε κι ένα δάκρυ από τα μάτια του, και τον άφησε ελεύθερο.
Στην πραγματικότητα, το πιστεύει ο Τραμπ ότι τα κάνει όλα για καλό – το δικό του καλό. Οπως και ο Μπόρις Τζόνσον, θεωρεί ότι ο νόμος είναι ένα εργαλείο για να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους του, όχι ένας κανόνας δικαίου στον οποίο πρέπει να υπακούει. Οπως και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, θεωρεί ότι η δημοκρατική απαίτηση της λογοδοσίας ισοδυναμεί με εις βάρος του συνωμοσία. Αντίθετα μ’ εκείνον, είναι πιθανό να επιστρέψει στην εξουσία και να πάρει την εκδίκησή του.
Γιατί, αντίθετα με τους Βρετανούς, οι Αμερικανοί που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Τραμπ – και είναι περίπου ο μισός πληθυσμός – δεν έχουν καταλάβει ότι τους εμπαίζει. Και απειλούν να καταδικάσουν τους άλλους μισούς στον σκοταδισμό. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι οι ίδιοι ψηφοφόροι απειλούν να στείλουν και την ελεύθερη Ουκρανία στον ζυγό του σύγχρονου φασισμού. Η ελπίδα του Πούτιν είναι ακριβώς αυτή: να αντέξει μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, να επιστρέψει ο εκλεκτός του στον Λευκό Οίκο και η πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στο Κίεβο να κάνει στροφή 180 μοιρών.
Απέναντι σε αυτόν τον εφιάλτη, για να μη μας βρει και να μην τους βρει αυτό το κακό, όπως είχε πει ο ίδιος Τσίπρας πριν γοητευθεί από τα μάτια και τα μαλλιά του Τραμπ, ένα όπλο υπάρχει: οι θεσμοί. Η δικαιοσύνη, όσα πλήγματα κι αν δέχεται, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται για την καθυπόταξή της, είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των αυταρχικών ηγετών – με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι χώρες τους εξακολουθούν να έχουν τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας.
Να αντέξετε, Your Honor, για το καλό της Αμερικής και του πλανήτη.