500.000 στρατιώτες και περίπου 300 δισ. δολάρια είχε ζητήσει στα τέλη του 2023, ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι και… «αποκεφαλίστηκε». Στα χαρτιά η Ουκρανία μπορεί να παρατάξει εκατομμύρια στρατιώτες, αλλά που είναι;

Σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε τον Απρίλιο από το ουκρανικό κοινοβούλιο, μειώθηκαν τα ηλικιακά όρια στράτευσης στα 25, επιβάλλοντας στους άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών να ολοκληρώσουν τη βασική στρατιωτική θητεία και σε όσους έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν.

Πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που απαιτεί από όλους τους Ουκρανούς άνδρες ηλικίας 25 έως 60 ετών να εγγραφούν σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για να κληθούν να πολεμήσουν.

Στα χαρτιά, οι Ουκρανοί μπορούν να παρατάξουν στο πεδίο της μάχης περίπου 3,7 εκατομμύρια στρατιώτες ηλικίας έως απο΄25 έως 60 ετών. Ωστόσο είναι κάτι τέτοιο ρεαλιστικό;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC η Ουκρανία χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο «τάγματα στρατολόγησης» για να βρει αρκετούς άνδρες. Οι στρατολόγοι μάλιστα πηγαίνουν σε δημόσιους χώρους όπως σταθμούς τρένων ή λεωφορεία για να «αρπάξουν» τους άνδρες και να τους στρατολογήσουν.

Στο ίδιο ρεπορτάζ ένας έφεδρος αναφέρει ότι τον ανάγκασαν να πάει σε κέντρο στρατολόγησης υπό την απειλή όπλου. Ρερποτάζ των New York Times μάλιστα αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση του Κιέβο, αναζητούσε ακόμα και κατάδικους, όσων δεν έχουν διαπράξει περισσότερο από έναν φόνο, βιασμό ή άλλο σοβαρό έγκλημα, προκειμένου να αυξήσει τους αριθμούς των στρατευμάτων.

O καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ρόουν Άιλαντ, Νικολάι Πέτρο, θεωρεί ότι η στρατολόγηση των Ουκρανών δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Με ανάλυσή του στο The Conversation, εξηγεί πως ο αριθμός που πραγματικά επιστρατεύεται στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του 3,7 εκατ. που προαναφθέρθηκε.

«Ένας λόγος είναι το δημογραφικό: Λιγότεροι από 420.000 άντρες που γεννήθηκαν στην Ουκρανία ανήκουν σήμερα στην ηλικιακή κατηγορία 25-27» λέει. «Και ένα σημαντικό μέρος αυτών μπορεί να είναι ήδη μεταξύ των 800.000 Ουκρανών ανδρών που είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, είτε υπηρετούν ήδη στον στρατό, είτε έχουν απαλλαγεί είτε κρίνονται ακατάλληλοι για στρατιωτική θητεία» λέει ο Νικολάι.

«Όσοι έχουν ήδη φύγει είναι πιο απίθανο να λάβουν υπόψη το χαρτί της επιστράτευσης. Ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι εντός της Ουκρανίας έχουν ήδη ανανεώσει το στρατιωτικό τους καθεστώς στο Διαδίκτυο, μόνο 11.000 -ή 1,5%- από αυτούς που ζουν στο εξωτερικό το έχουν κάνει».

«Παρά την αισιοδοξία μεταξύ των Ουκρανών πολιτικών για την αποστολή έως και 20.000 καταδίκων στην πρώτη γραμμή, η ουσία, σύμφωνα με αναλυτές του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού, είναι ότι οι νέες προσπάθειες στρατολόγησης είναι πιθανό να μην προσθέσουν περισσότερους από 100.000 νέους στρατιώτες» λέει ο Πολιτικός Επιστήμονας.

Δημοσκόπηση του Μαρτίου του 2024 στην Ουκρανία, έδειξε τό μόνο το 8% πήταν ρόθυμο να «πάρει τα όπλα» ενάντια στους Ρώσους εισβολείς. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι πολλές Ουκρανές κρύβουν τους φίλους τους στα σπίτια τους για να αποφύγουν τη στράτευση.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει τη δημογραφηική δυνατότητα να στέλνει 30.000 στο μέτωπο μηνιαίως.

Ακόμα και με τους αριθμούς που ήθελε ο Ζαλούζνι, η νίκη δεν επιτυγχάνεται εάν η ουκρανική κοινωνία έχει άλλη αντίληψη για τον πόλεμο.