Μαρκ Ρούτε
Στη θέση του Στόλτενμπεργκ
Σχεδόν βέβαιος διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ μοιάζει πια ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε: τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία δήλωσαν χθες ότι στηρίζουν την υποψηφιότητά του – κατόπιν αυτών, ο Στόλτενμπεργκ τον χαρακτήρισε «πολύ ισχυρό υποψήφιο». Για να εξασφαλιστεί βέβαια αυτή η στήριξη, χρειάστηκε να δοθούν κάποιες υποσχέσεις. Ο Ρούτε συναντήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες με τον Βίκτορ Ορμπαν και συμφώνησε να επιτρέψει στην Ουγγαρία – το πλέον φιλορωσικό μέλος του ΝΑΤΟ – να εξαιρεθεί από τις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας. Από την πλευρά της, η Βουδαπέστη δεν θα αντιταχθεί (θεωρητικά) στις προσπάθειες των υπολοίπων. Κάτι αντίστοιχο προφανώς συμφώνησε ο Ρούτε και με τη νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας, που επίσης κλίνει προς τη Μόσχα, και έχει δηλώσει ότι δεν θα στείλει όπλα για να βοηθήσει το Κίεβο. Μένει λοιπόν να του ανάψει πράσινο φως μόνο η Ρουμανία – της οποίας πάντως ο πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις, είναι ανταγωνιστής του.
Βίβεκ Μούρθι
Σήμανση στα σόσιαλ μίντια
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το κάπνισμα; Για τον αρχίατρο των ΗΠΑ, Βίβεκ Μούρθι, έχουν αμφότερα βλαπτικές συνέπειες, ιδίως για τους εφήβους: μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική εικόνα τους, να τους δημιουργήσουν προβλήματα συγκέντρωσης, τους καθιστούν ευάλωτους στη διαδικτυακή παρενόχληση, και άλλα πολλά. Σε άρθρο του στους «New York Times» ο Μούρθι ζήτησε να προστεθεί προειδοποιητική σήμανση στις εφαρμογές σόσιαλ μίντια όπως το Facebook, το Instagram, το TikTok και το Snapchat, η οποία να υπενθυμίζει τις βλαπτικές συνέπειες που μπορεί να έχουν για τους νέους, κυρίως τους εφήβους. Ο ίδιος βέβαια αναγνώρισε ότι η προειδοποιητική σήμανση από μόνη της δεν καθιστά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλή για τους νέους, αλλά μπορεί να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και να αλλάξει συμπεριφορές, όπως έχουν δείξει έρευνες ότι συνέβη με το κάπνισμα. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία για την επιβολή αυτής της προειδοποίησης, εκτίμησε ο Μούρθι.
Τζουζέπε Μαράσκο
Σοκ από την τοποθέτησή του
Ευτελισμός του Ολοκαυτώματος λέγεται – στην καλύτερη περίπτωση. Δράστης, ο Τζουζέπε Μαράσκο, εκλεγμένος σύμβουλος στον Δήμο της Μανφρεντόνια, στην Απουλία, με το κόμμα της Μελόνι. «Είμαστε συνηθισμένοι στα κρεματόρια» ακούγεται ξεκάθαρα να λέει σε ηχογράφηση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της «Repubblica». Η δήλωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, έγινε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, εν όψει δεύτερου δημοτικού γύρου: ο Μαράσκο στηρίζει τον υποψήφιο δήμαρχο Ούγκο Γκάλι και θέλει να γίνει αντιδήμαρχος. Πρόκειται, υποτίθεται, για παρέμβαση η οποία ακολούθησε αναφορά στη ζέστη που επικρατούσε στην αίθουσα. Πολλοί από τους παρευρισκομένους ακούγονται στην ηχογράφηση να γελούν. «Δεν είχα πρόθεση να συνδέσω τη φράση μου με την τραγωδία του Ολοκαυτώματος, αλλά μόνον να αναφερθώ στις υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής μας» δήλωσε ο Μαράσκο μετά τον σάλο. «Ζητώ συγγνώμη αν η παρεξήγηση έθιξε την ευαισθησία πολλών ανθρώπων, επιφυλασσόμενος να προστατέψω, με τον ευρύτερο τρόπο, και το πρόσωπό μου» πρόσθεσε και τελικά δεν κατάλαβε κανείς, απολογείται ή απειλεί;