Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει έναν νέο «κολλητό». Δεν είναι πια ο Ντόναλντ Τραμπ, που του έστελνε μεν γλυκερά γράμματα αλλά τον σνόμπαρε σε μια σύνοδο στο Ανόι το 2019. Είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κορτάρει από καιρό τον Κιμ αναζητώντας όπλα να τροφοδοτήσουν τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Οι δυο τους έχουν σήμερα «μία άρρηκτη σχέση συμπολεμιστών», υπερηφανεύτηκε ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας σε πρόσφατο μήνυμά του στον ρώσο ομόλογό του. Ο Κιμ έχει ταξιδέψει δύο φορές στη ρωσική Απω Ανατολή προκειμένου να συναντήσει τον Πούτιν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο, όπως ανακοινώθηκε χθες, «φιλική επίσκεψη» στη Βόρεια Κορέα – την πρώτη του από το 2000, τη χρονιά που έγινε πρόεδρος της Ρωσίας. Αυτό που ο «Economist» αποκαλεί «ένα επικίνδυνο bromance» άνθησε χάρη σε γεωπολιτικές μετατοπίσεις. Επειτα από εκείνη την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής στο Ανόι, ο Κιμ γύρισε την πλάτη στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον και άρχισε νέα ανοίγματα προς τη Ρωσία. Η ανταπόκριση ήταν χλιαρή –μέχρι που η Ρωσία άρχισε να χρειάζεται πυρομαχικά για την Ουκρανία, ένα από τα λίγα πράγματα που το καθεστώς του Κιμ διαθέτει σε αφθονία.

Γεμάτα όπλα

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει διά θαλάσσης και σιδηροδρομικώς περίπου 11.000 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα όπλα στη Ρωσία από τον Σεπτέμβριο, όταν ο Κιμ επισκέφθηκε τον Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ. Τα εμπορεύματα περιλαμβάνουν βλήματα πυροβολικού καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους Hwasong-11, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με δεκάδες θανάτους σε όλη την Ουκρανία. Μεγάλο μέρος του υλικού είναι αμφιβόλου ποιότητας, όπως λέει όμως ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος, βοήθησε τη Ρωσία να κερδίσει χρόνο για να αυξήσει τη δική της παραγωγή. Το τι έχει δώσει η Μόσχα ως αντάλλαγμα αποτελεί αντικείμενο πολλών εικασιών.

Σύμφωνα με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, τουλάχιστον 9.000 εμπορευματοκιβώτια έχουν σταλεί από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι ίδιοι εκτιμούν πως η Ρωσία δεν έχει ακόμη μεταβιβάσει ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία που να σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους ή πυρηνικά όπλα. Περισσότερο ανησυχούν για τον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Προς το παρόν, τρόφιμα και καύσιμα συνιστούν πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου.

Ο Πούτιν χάρισε επίσης στον Κιμ μια ρωσικής κατασκευής πολυτελή λιμουζίνα. Οπως λέει βέβαια η Τζένι Τάουν, από το αμερικανικό think tank «Stimson Centre», «είναι λάθος να σκεπτόμαστε την προσέγγιση Πούτιν – Κιμ απλώς ως μια συμφωνία για όπλα». Η Βόρεια Κορέα παίζει χρήσιμο ρόλο στην ευρύτερη αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση. Και για την ίδια την Πιονγκγιάνγκ, η Ρωσία αποδείχθηκε ένας θεόσταλτος σύμμαχος σε καιρό ανάγκης. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρική τους σχέση πιθανόν να μην αντέξει πέραν του πολέμου στην Ουκρανία. Για τις ρωσικές ελίτ η Βόρεια Κορέα παραμένει ένα συνώνυμο της δυσλειτουργίας με το οποίο λίγοι θα ήθελαν να συνδεθούν – σε αντίθεση με την οικονομική δύναμη που είναι η Κίνα.