Εξαγριωμένοι, από τον μαζικό τουρισμό, κάτοικοι της Μαγιόρκας εμπόδισαν την πρόσβαση τουριστών στην παραλία Καλό ντες Μόρο. Πάνω από 200 ήταν οι ακτιβιστές που βρέθηκαν στην αγαπημένη παραλία των influencers και των τουριστών Καλό ντες Μόρο της Μαγιόρκας για να διώξουν τους επισκέπτες. Στην παραλία της Μαγιόρκας όπου πραγματοποιήθηκε η δράση κατά των τουριστών, διαδηλωτές χειροκροτούσανa την ώρα που οι τουρίστες απομακρύνονταν από την ακτή. Τα γαλήνια τιρκουάζ νερά του Καλό ντες Μόρο έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα 4.000 επισκέπτες και 1.200 αυτοκίνητα να κατεβαίνουν καθημερινά στο δυσπρόσιτο σημείο για να ανεβάσουν μια φωτογραφία στο Instagram.

Μήνυμα Ιουλίας Τσέτη μετά τις εκλογές

Αναφορικά με τη διεξαγωγή εκλογών για πρώτη φορά στον ΣΕΒ έπειτα από 117 χρόνια από την ίδρυση του φορέα, η Ιουλία Τσέτη, που είχε θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου αλλά δεν εξελέγη, δήλωσε: «Ευχαριστώ όλες και όλους για την υποστήριξή σας. Ο ουσιαστικός σκοπός επιτεύχθηκε, με τη διεξαγωγή εκλογών για πρώτη φορά στα 117 χρόνια από την ίδρυση του φορέα. Ανοιξε ένας δρόμος καταστατικά δημοκρατικών διαδικασιών και δημιουργήθηκε μία παρακαταθήκη για κάθε επιχειρηματία που θα θελήσει να διεκδικήσει συμμετοχή στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πλέον είναι ευθύνη όλων η ενεργός συμμετοχή στην καθημερινότητα του φορέα, προκειμένου να πάμε τον ΣΕΒ εκεί που του αξίζει. Ετσι θα κάνουμε το “Μαζί”, πράξη. Στην καθημερινότητα».

Παραβίαση του κόκκινου από τρένα

Υπό πλήρη διερεύνηση βρίσκονται όλα τα περιστατικά παραβίασης του κόκκινου σηματοδότη που έχουν σημειωθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο κατά το τελευταίο διάστημα, δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Με αφορμή την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για οκτώ νέα περιστατικά παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη στο προαστιακό δίκτυο της Αθήνας κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι αναμένει το σχετικό πόρισμα των αρμόδιων Αρχών (ΡΑΣ, ΕΟΔΑΣΑΑΜ), το οποίο θα δημοσιοποιηθεί και θα παραδοθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Υπενθύμισε ότι με αφορμή το σοβαρό περιστατικό της 23ης Δεκεμβρίου 2023, που επίσης αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», ζητήθηκε από όλους τους εμπλεκομένους στον σιδηρόδρομο η αυστηρή τήρηση του συνόλου των κανόνων ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων, ενώ δρομολογήθηκαν και επιπλέον διαδικασίες ασφαλείας, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους. Το θέμα της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, είπε ο υπουργός, συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση των διοικήσεων του ΟΣΕ και της Hellenic Train, όπου αποφασίστηκε η αυστηροποίηση της εφαρμογής του γενικού κανονισμού κυκλοφορίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων ασφαλείας και η περαιτέρω ενίσχυση του σιδηροδρόμου με μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό.

Μείωση φοροδιαφυγής

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί το κλειδί για τη μείωση των φόρων, με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο έσοδα 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2027 με την εφαρμογή των 11 μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που έχουν ενεργοποιηθεί από την αρχή του έτους. «Το μήνυμα των πολιτών προς την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές δεν είναι η ακινησία ή επιστροφή στις εποχές των ελλειμμάτων και του κρατισμού, αλλά να γίνει περισσότερο αποτελεσματική σε όλους τους τομείς» τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, για να επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης για «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή επιπλέον μονάδα από 1/1/2025 και κατά μία συνολικά έως το τέλος της τετραετίας».

Κίνητρα για συγχωνεύσεις

Νέο απλούστερο πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, φορολογικά κίνητρα και αυξημένες επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για συγχωνεύσεις και επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς που θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις – πέρα από τα κίνητρα που θεσπίστηκαν πριν από τρία χρόνια – αλλά και για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Επίσης το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα εφαρμοστούν έως το φθινόπωρο. Προβλέπεται συγκεκριμένα περαιτέρω επιχορήγηση για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης, ώστε να έχουν οι εταιρείες αυτές επιπλέον μέσα για μεγέθυνση και καινοτομία.

Παράταση για το πόθεν έσχες

Παρατείνεται η υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες για τις χρήσεις 2022 και 2023 για τις 31 Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Η παράταση αφορά τόσο τις αρχικές δηλώσεις (απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 28η.2.2023 έως και την 30ή.9.2024) αλλά και τις ετήσιες του 2023 (χρήση 2022) και του έτους 2024 (χρήση 2023).