Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ εξακολουθούν και διαμορφώνονται οι τιμές του κακάο μετά τα ιστορικά υψηλά που έπιασαν τον Απρίλιο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα σοκολάτας εν μέσω του καλοκαιριού. Οι κλιματολογικές συνθήκες που έχουν επηρεάσει την παραγωγή σε συνδυασμό με κερδοσκοπικές κινήσεις σε χώρες όπου παράγεται το κακάο, με εμπόρους να μη διαθέτουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες εκτιμώντας ότι θα πιάσουν καλύτερες τιμές αργότερα, έχουν συμβάλλει στο να διατηρούνται οι τιμές στα επίπεδα άνω των 9.200 δολαρίων ο μετρικός τόνος. Πρόκειται για υπερδιπλάσιες τιμές από τις αρχές του έτους και υπερτριπλάσιες τιμές από τα 2.500 δολάρια που κόστιζε ο τόνος πριν από λίγα μόλις χρόνια, παρά την υποχώρηση των τιμών από το ρεκόρ των 11.000 δολαρίων ανά τόνο του Απριλίου.
Οι τιμές είχαν εκτοξευτεί στα ύψη τον Απρίλιο επειδή οι αγρότες σε Γκάνα και Ακτή του Ελεφαντοστού είχαν μειώσει σημαντικά την παραγωγή επικαλούμενοι το υψηλό κόστος. Σε αυτό ήλθαν να προστεθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες αλλά και ασθένειες των φυτών.
Παραγωγή
Παράγοντες της αγοράς έκαναν από τότε λόγο για άνοδο τιμών από ανησυχίες για την προσφορά ιδιαίτερα από την Γκάνα, καθώς η χώρα σχεδιάζει να αναβάλει μέχρι την επόμενη σεζόν τις παραδόσεις έως και 350.000 τόνων κόκκων κακάο. Οι παραγωγοί επικαλούνται για αυτό μικρότερες καλλιέργειες που έχουν οδηγήσει στη μείωση της συνολικής παραγωγής από τη χώρα αυτή.
Μετά την άνοδο ρεκόρ του Απριλίου οι τιμές υποχώρησαν μέχρι τις αρχές Μαΐου, πέφτοντας ακόμη και κάτω από 7.000 δολάρια ο τόνος που ήταν η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στο κακάο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια όμως και με τις ανησυχίες για τις κλιματολογικές συνθήκες να αυξάνονται ξανά, οι τιμές επανήλθαν πάνω από τα 9.200 δολάρια ο τόνος.
Προς το παρόν, πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας και άλλων γλυκών όπως οι Hershey, Mars, Ferrero και Mondelez, φαίνεται να προστατεύονται από το υψηλότερο κόστος των παραγωγών κακάο, χάρη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που κλειδώνουν τις τιμές που πληρώνουν για βασικά εμπορεύματα, αναφέρει το CNBC. Ομως από το 2025 οι εταιρείες αυτές πιθανότατα θα καταλήξουν να πληρώσουν πολύ περισσότερα για το κακάο που χρειάζονται σε σύγκριση με το τι πληρώνουν σήμερα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.