Η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στη σκιά της συζήτησης που εξελίσσεται για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και με σημείο συνάντησης το Ωδείο Αθηνών, διεξήχθη χθες στην Κουμουνδούρου, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Εκεί τα στελέχη ενημερώθηκαν και για την άμεση αναχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη για τις ΗΠΑ, με στόχο τη διενέργεια επαφών και με αφορμή το Ινστιτούτο που συγκροτεί με διπλή έδρα, στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη.

Με το ένα μάτι στραμμένο στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, από την Κουμουνδούρου εξέπεμπαν το μήνυμα πως ο σχεδιασμός τους συνεχίζεται κανονικά, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στον υπόλοιπο προοδευτικό χώρο.

Και αυτός ο σχεδιασμός έχει ορίζοντα φθινοπώρου για το καταστατικό συνέδριο που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – και στο οποίο ο ίδιος έχει προαναγγείλει δομικές αλλαγές εντός του κομματικού μηχανισμού και αλλαγές στα όργανα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται πιο ανοιχτός σε πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού πεδίου, με προσκλητήρια και σε προσωπικότητες του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Για τον τρόπο που η Κουμουνδούρου προάγει τη σύγκλιση ο Κασσελάκης έχει ήδη μιλήσει δημόσια, καλώντας τους βουλευτές του να συνεργαστούν σε επίπεδο κοινοβουλευτικών δράσεων και πρωτοβουλιών με τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ενα Ινστιτούτο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Οπως έγινε γνωστό, τις επόμενες μέρες ο ίδιος ο Κασσελάκης θα απουσιάζει στις ΗΠΑ με στόχο να διενεργήσει μια σειρά επαφών με ομογενείς και επιχειρηματίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που αφορούν το δικό του Ινστιτούτο για την προώθηση των προοδευτικών πολιτικών, με την ονομασία «Center for European Progress», το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο ερευνών και θα πραγματοποιεί δράσεις σε όλη την Ευρώπη – με ένα από τα πρώτα αντικείμενα που θα καταπιαστεί να είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές.

Από τις ΗΠΑ ο Κασσελάκης θα συντονίσει τις ενέργειες που θα ολοκληρώσουν τη σύσταση του Ιδρύματος, με ορίζοντα επιστροφής τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα τέλη Ιουνίου, που μόνο εύκολη δεν θεωρείται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «απόλυση» Θεοχαρόπουλου

Και αυτό συμβαίνει γιατί όσο αποφασισμένος κι αν είναι ο Κασσελάκης για την πορεία που θέλει να πάρει το κόμμα του για να καταφέρει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία το 2027 (και με δηλωμένη την πρόθεσή του να παραμείνει στο παιχνίδι, δηλώνοντας εκ νέου υποψηφιότητα ακόμα κι αν ένας νέος ενιαίος φορέας του χώρου επιβάλλει εκ νέου προσφυγή στη βάση για εκλογή ηγεσίας), στην εσωκομματική του αντιπολίτευση εμφανίζεται ενόχληση για τις κινήσεις του.

Με τελευταίο επεισόδιο τη λήξη της συνεργασίας του Θανάση Θεοχαρόπουλου με τη βουλευτή Γιώτα Πούλου (ο πρώην υπουργός είχε τη θέση επιστημονικού συνεργάτη) με φερόμενη εντολή Κασσελάκη, λίγες μέρες αφότου ο Θεοχαρόπουλος είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του (μαζί με άλλα μέλη προερχόμενα από την Προοδευτική Συμμαχία) να καταθέσει αίτημα για εσωκομματικό δημοψήφισμα με αντικείμενο τις συγκλίσεις στην Κεντρική Επιτροπή.

«Στο πλαίσιο της αναδιάταξης των δυνάμεών μας γενικά και ειδικά για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού μας έργου, λύθηκε η σύμβαση του σ. Θανάση Θεοχαρόπουλου» ανέφερε σε δήλωσή της η Γιώτα Πούλου, ενώ ο ίδιος ο Θεοχαρόπουλος (Σκάι) απέδωσε «πολιτικούς λόγους» στην απόφαση παύσης του.

«Είναι πρωτόγνωρα για δημοκρατικό πολιτικό κόμμα αυτά» επεσήμανε χαρακτηριστικά.