Με το 12ετές πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να έχει μπει σε μια σειρά, δίνοντας έτσι και μεγαλύτερη ευελιξία στη διάθεση των κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να έχει η χώρα τα οπλικά συστήματα κατά τη χρονική περίοδο που θα τα χρειάζεται ώστε να αντικαταστήσει παλαιότερα, η Αθήνα είναι πλέον σε θέση να υλοποιήσει και αγορές που θα ήθελε και έχουν σε σημαντικό βαθμό συμφωνηθεί από πριν.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο πως η έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ προέβλεπε συνολικά την πώληση στην Ελλάδα σαράντα μαχητικών στελθ F-35, η απόφαση ελήφθη, και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ετοιμάζουν τα χαρτιά για την εκκίνηση των διαδικασιών απόκτησης μιας ακόμα μοίρας μαχητικών αυτού του τύπου.
Μόλις ολοκληρωθεί δηλαδή η παράδοση των πρώτων 20 F-35, η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμά της να ζητήσει την αγορά άλλης μιας μοίρας έτσι ώστε στην Ανδραβίδα να υπάρχει μια ολόκληρη πτέρυγα με αόρατα μαχητικά.
Και F-16 Viper
Οπως τόνισε στα «NEA» ανώτατη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας, αυτό είναι κάτι που θα γίνει μετά το 2030. Ωστόσο, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα τρέξουν από τώρα και μέσα στις επόμενες ημέρες ή το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου το θέμα αναμένεται να πάει στη Βουλή προς έγκριση. Στόχος στο επιτελείο είναι το 2030 ή λίγο πιο μετά η Πολεμική Αεροπορία να έχει ένα σύνολο πάνω – κάτω 200 μαχητικών. Αυτός ο αριθμός θα αποτελείται από τα 119 F-16 Viper που θα προέλθουν από την αναβάθμιση όλων των F-16 της χώρας, πλην εκείνων του Block 30 που στόχος είναι να πωληθούν, συν τα 40 F-35, συν τα 24 μαχητικά Rafale που εξετάζεται να αυξηθούν με την παραγγελία άλλων έξι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των ΝΕΩΝ εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος η Πολεμική Αεροπορία θα κινηθεί προς την απόκτηση και 20 επιπλέον, καινούργιων F-16 Viper.
Θα πρέπει να τονιστεί πως αν τα Rafale είναι «game changer», τότε με τα F-35 πρέπει να μιλάμε για την είσοδο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε άλλο «σύμπαν» καθώς πλέον η χώρα θα αποκτά ένα μαχητικό που δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ, εισάγοντάς την έτσι σε αυτό το κομμάτι στον 21ο αιώνα, ενώ παράλληλα θα αποκτά και ένα μαχητικό που επί της ουσίας είναι μια δικτυοκεντρική πλατφόρμα, που με τα κατάλληλα όπλα θα μπορεί να εξουδετερώνει αντίπαλους στόχους «ατιμώρητα» καθώς η άλλη πλευρά δεν θα ξέρει καν πως ένα ελληνικό F-35 ήταν εκεί.
Η δεύτερη μοίρα μαχητικών F-35, δε, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία για να δρα και στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και την Κύπρο σε περίπτωση επιχειρήσεων.
Να θυμίσουμε πως η έγκριση που δόθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2024 από το Κογκρέσο για την απόκτηση συνολικά έως και 40 μαχητικών F-35 από την Ελλάδα αναφέρει πως το κόστος για αυτά συν 42 κινητήρες αλλά χωρίς όπλα ανέρχεται στα 8,6 δισ. δολάρια.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μαζί με τις κινήσεις για τα επιπλέον F-35 θα γίνουν και οι κινήσεις για τα έξυπνα όπλα που θα εξοπλίσουν και τα πρώτα 20 μαχητικά στελθ της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα F-16 Viper. Αυτό σημαίνει πως μαζί με τα αεροσκάφη αυτά η Ελλάδα θα αποκτήσει και πραγματικές δυνατότητες υποστρατηγικής κρούσης με οπλικά συστήματα όπως πυραύλους κρουζ που αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ.