Το «βραβείο καταστροφολογικής διάγνωσης» το «Politico» το απένειμε στον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, για την αίσθησή του την οποία μετέφερε η «Le Figaro» ότι η χώρα πάει στα βράχια – ή «κατά διαόλου», σύμφωνα με μία εναλλακτική μετάφραση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη «Monde», o ίδιος προειδοποίησε πως «η νίκη των αντιπάλων μας θα είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί η Γαλλία υπό κηδεμονία», στηλιτεύοντας την «αβάσταχτη οικονομική ελαφρότητα» των προγραμμάτων τόσο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN), όσο και του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) της Αριστεράς. Αντίστοιχη επίθεση εξαπέλυσε και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, κατηγορώντας τόσο το NPF όσο και την RN ότι με τα προγράμματά τους θα οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να επιπλήξουν σήμερα τη Γαλλία για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αλλά ήδη προετοιμάζονται για μια δυνητικά πολύ πιο σοβαρή σύγκρουση με το Παρίσι σε περίπτωση που η Ακροδεξιά ή η Αριστερά αναλάβει την εξουσία.
Παρέμβαση Μπαρντελά
Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν πως (αντίθετα με τις αγορές) οι Γάλλοι δεν (πολυ)φοβούνται. Δημοσκόπηση του Harris Interactive θέλει την RN να προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο κοινοβουλευτικό γύρο, στις 30 Ιουνίου, με 34%, έναντι 22% για τη συμμαχία της Αριστεράς και 19% για τη μακρονική συμμαχία. Αλλη δημοσκόπηση, του Ifop, θέλει την RN να προηγείται με 33% έναντι 28% του NPF και 18% της μακρονικής συμμαχίας. Επειδή όμως σε ένα πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων όπως αυτό της Γαλλίας, οι συγκεκριμένοι αριθμοί δεν λένε και πολλά, ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να προειδοποιήσει τους Γάλλους ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός χωρίς απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Αν, αύριο, οι Γάλλοι έθεταν τη χώρα σε κατάσταση σχετικής πλειοψηφίας, δηλαδή σε αδιέξοδο, με έναν πρωθυπουργό που δεν θα είχε την απόλυτη πλειοψηφία, τότε δεν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα», εξήγησε, δηλώνοντας ότι δεν «οραματίζεται να είναι συνεργάτης του προέδρου της Δημοκρατίας». «Θέλω να ασκήσω εξουσία, αλλά δεν θέλω εξουσία για χάρη της εξουσίας», πρόσθεσε ο 28χρονος που ηγήθηκε της κομματικής λίστας στις ευρωεκλογές. Αίσθηση πάντως έχουν προκαλέσει οι πολλαπλές προγραμματικές αλλαγές πλεύσης που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος και το κόμμα του, σε μια προσπάθεια άλλοτε να ενισχύσει την αξιοπιστία του στην εσωτερική και διεθνή σκηνή και άλλοτε απλά να κερδίσει περισσότερες ψήφους.
Μεταξύ άλλων, η RN αφαίρεσε αθόρυβα, σύμφωνα με το «Politico», από την κομματική ιστοσελίδα μέρος της πρότασής της για την αμυντική πολιτική, διαγράφοντας τμήματα που πρότειναν την εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, τη διακοπή σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία και την έξοδο από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ∙επανήλθε όσον αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν, για την οποία είχε δηλώσει πως «δεν αποτελεί προτεραιότητα», δεσμευόμενο να την ακυρώσει το φθινόπωρο, ώστε να μπορέσουν όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από τα 20 τους χρόνια, και συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, να παίρνουν σύνταξη στα 60∙και διευκρίνισε πως δεν θα μειώσει αμέσως, όπως έλεγε, αλλά «σε δεύτερο χρόνο» τον ΦΠΑ σε κατάλογο 100 βασικών αγαθών.
Η Εθνική Συσπείρωση επιμένει, ωστόσο, ότι το «πρώτο μέτρο» που θα λάβει εφόσον καταφέρει να εισέλθει στο μέγαρο Ματινιόν, θα είναι να καταθέσει ένα διορθωτικό σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό που θα μειώνει τον ΦΠΑ στην ενέργεια και τα καύσιμα – η κυβέρνηση Μακρόν έχει υπολογίσει ότι το μέτρο αυτό θα κοστίσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.