Ο Κώστας Μπακογιάννης ήθελε να κάνει debate με τον Χάρη Δούκα. Και έτσι ο δήμαρχος Αθηναίων συστήθηκε στους ψηφοφόρους που, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των εκλογών, μάλλον δεν είχαν γοητευτεί από την παρουσία του. Θυμίζω ότι την πρώτη Κυριακή των εκλογών ο Χάρης Δούκας είχε καταγράψει επίδοση 19.000 ψήφων. Ο Μπακογιάννης είχε πάρει τριπλάσιες. Ομως στον δεύτερο γύρο ο Δούκας πήρε στο χέρι έτοιμη κέντα. Οι ψηφοφόροι ήθελαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση και στον Μπακογιάννη, ο Ζαχαριάδης έδωσε γραμμή, ο Δούκας έκανε καλή εντύπωση στο debate και όταν ξημέρωσε η Δευτέρα ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Δεν ήταν η προσωπική του ακτινοβολία που του έδωσε τη δουλειά. Ηταν η πολιτική συναστρία που σχηματίστηκε πάνω από το κεφάλι του.

Πριν από μερικές εβδομάδες, σε τηλεφωνική δημοσκόπηση, ρωτήθηκα πώς θα έβλεπα τον Χάρη Δούκα ως ηγέτη της Κεντροαριστεράς. Δεν θα σας αποκαλύψω τι απάντησα καθώς δεν θεώρησα σοβαρή την ερώτηση και το χάχανο δεν ήταν στις αποδεκτές επιλογές. Διότι ως προοπτική μου φάνηκε αδιανόητη. Οχι μόνο επειδή το στόμα του Δούκα είναι, ακόμα, μικρό για τέτοια μπουκιά. Αλλά επειδή θεωρώ αδιανόητο για έναν άνθρωπο που εξελέγη πριν από μερικούς μήνες δεσμευόμενος προς τους πολίτες της Αθήνας, να αποκαλύπτει με τόσο κυνισμό τη βουλιμία και τον καιροσκοπισμό του. Διότι αν ο Χάρης Δούκας διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι σαν να δηλώνει προς τους Αθηναίους ότι η πόλη δεν είναι ο σκοπός του, αλλά το μέσο αναρρίχησης σε ένα στόχο που σήμερα βρίσκεται πάνω από το μπόι του. Βουλιμία, καιροσκοπισμός και άκρατος τυχοδιωκτισμός, ενδεχομένως συνοδευόμενος από ένα σύνδρομο Μεσσία. Αν είχε ολοκληρώσει μία θητεία ή, έστω, αν ήταν κοντά στην εξάντλησή της, θα συζητούσαμε αλλιώς.

Θα αξιολογούσαμε το έργο και θα αποτιμούσαμε την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης. Τώρα με τι να αξιολογηθεί ο Δούκας; Βρίσκεται στη θέση του σκάρτα μισό χρόνο, μήτε μετρήθηκε επαρκώς, μήτε ζυγίστηκε ακριβώς. Και αν είναι να αποτιμηθεί το έργο του, πρώτο θα μπει εκείνο που ακυρώθηκε, στου Στρέφη. Ας κάνει υπομονή, λοιπόν. Βέβαια όταν έρθει η σωστή ώρα μπορεί να μην υπάρχει κόμμα, αλλά αυτή είναι διαφορετική συζήτηση.