ζΟ επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι μίλησε στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες με αφορμή την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το κεντρικό πλαίσιο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ, το οποίο περιέλαβε ειδικές ανά χώρα συστάσεις με στόχο τη διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής το 2024-2025.

«Ποιες είναι οι κυριότερες συστάσεις προς την Ελλάδα;» ρωτάμε τον Π. Τζεντιλόνι. «Εκτός από το να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τα οποία έχουν μειωθεί, ήταν 5,7% τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά το ποσοστό τους εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Επίσης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας, το κανονιστικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, να υπάρξει επιτάχυνση της απανθρακοποίησης στον τομέα των μεταφορών, έγκαιρη προειδοποίηση για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Αυτές είναι μερικές από τις συστάσεις» επισημαίνει.

Τον ρωτάμε επίσης να μας εξηγήσει πώς η Ελλάδα «πέρασε» από το επίπεδο «υπερβολικών ανισορροπιών» στην καλύτερη βαθμίδα των ανισορροπιών.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σχεδόν σε όλα τα τρωτά σημεία της οικονομίας της.

Εχει σημειώσει πρόοδο σε όλα τα κεφάλαια, αλλά όχι αρκετή για να βρεθεί εκτός ανισορροπιών. Το χρέος βρίσκεται σε τροχιά μείωσης, έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τα ΜΕΔ μειώνονται, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά ένα τρίτο το 2023, η ανεργία μειώνεται. Ομως, το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ, το ίδιο και τα ΜΕΔ, δεν βρίσκεστε σε κατάσταση συναγερμού, αλλά έχετε ακόμη ανισορροπίες».

«Τροχιά αναφοράς» για κάθε χώρα

Τον ρωτάμε επίσης σχετικά με τη δημοσιονομική «τροχιά αναφοράς» για κάθε χώρα, την οποία θα αποστείλει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη την Παρασκευή, καθώς τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν δημοσιονομικό σχέδιο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων δημοσιονομικών κανόνων έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

«Θα δώσουμε στα κράτη-μέλη αυτό που αποκαλούμε τροχιά αναφοράς όσον αφορά τη δημοσιονομική τους πορεία ώστε να προχωρήσουν στην κατάρτιση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών τους σχεδίων.

Η Κομισιόν θα προτείνει μια συγκεκριμένη πορεία τόσο για το σενάριο τεσσάρων χρόνων όσο και για επτά χρόνια. Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να καθορίσουν τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις.

Η πρότασή μας είναι επίσης να λάβουν υπόψη στο τμήμα των μεταρρυθμίσεων του μεσοπρόθεσμου σχεδίου τις συστάσεις ανά χώρα που προτείναμε και για το επενδυτικό τμήμα την ανάγκη να εφαρμόσουν τα σχέδια ανάκαμψης. Η πρόταση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική τροχιά θα αποτελεί αναφορά, δεν θα είναι δεσμευτική» είπε ο ιταλός επίτροπος, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική «σύνεση».

Τον ρωτήσαμε αν συνάδει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση των μέτρων κατά της ακρίβειας για ένα εξάμηνο με την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης. «Καλούμε τα κράτη-μέλη να εξετάσουν αν η πορεία των καθαρών δαπανών είναι συμβατή με αυτό που ζητάμε, αλλά θα εξετάζουμε το συνολικό σενάριο, όχι μεμονωμένα μέτρα» απάντησε.

«Η τροχιά που θα προτείνει η Κομισιόν θα είναι η ιδανική. Τα κράτη-μέλη μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως αναφορά και να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς.

Η εμπειρία από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν εύκολη, αλλά οδήγησε σε έναν νέο τρόπο διαλόγου της Κομισιόν με τα κράτη-μέλη. Πόσο αισιόδοξοι είμαστε ότι οι συστάσεις μας θα ληφθούν υπόψη;

Το NGEU ήταν σημείο καμπής στην εφαρμογή συστάσεων ανά χώρα.

Ο μηχανισμός που θα συζητηθεί μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών θα βοηθήσει στην εφαρμογή των συστάσεων, να δημιουργηθεί ένα σχέδιο στο οποίο συμφωνούν Κομισιόν και κράτη-μέλη».

Δημοσιονομική προσαρμογή

Τι θα πρέπει να συνδυάζει ένα κράτος-μέλος στο μεσοπρόθεσμο σχέδιό του; «Να είναι δημοσιονομικά συνετό και ταυτόχρονα υποστηρικτικό της ανάπτυξης, της βιωσιμότητας, των επενδύσεων. Θα ήταν λάθος να δώσουμε ένα μονόπλευρο προφίλ σε αυτό που χρειαζόμαστε.

Χρειαζόμαστε τόσο τη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και τις επενδύσεις και τις πολιτικές που υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Αν δεν έχουμε ανάπτυξη, δεν θα έχουμε δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι ένα δύσκολο μείγμα, αλλά τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την οικονομική κρίση είναι ότι πρέπει να υπάρξει πίεση και προς τις δύο κατευθύνσεις» είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

«Δεν περιμένουμε μόνο μια τροχιά δημοσιονομικής πορείας, αλλά πραγματικό σχέδιο για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις».

Επεσήμανε, μάλιστα, για χώρες όπως η Ιταλία, για τις οποίες η Κομισιόν άνοιξε χθες διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (συνολικά επτά), ότι «το επίπεδο προσαρμογής θα είναι πιο σταδιακό από ό,τι θα απαιτούσαν οι προηγούμενοι δημοσιονομικοί κανόνες».

Τον ρωτήσαμε επίσης για το αν προκειμένου να αυξήσουν τις αμυντικές επενδύσεις τα κράτη-μέλη αναπόφευκτα θα μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες. «Δεν ενθαρρύνουμε να εκτραπούν οι κοινωνικές ή άλλες δαπάνες για αμυντικές δαπάνες.

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη το πόσο θα αυξήσει ένα κράτος τις αμυντικές του δαπάνες στα μεσοπρόθεσμα σχέδια» είπε.

Η πολιτική αβεβαιότητα φέρνει νευρικότητα

Στο ερώτημά μας σχετικά με το αν ανησυχεί για διασπορά της νευρικότητας, που παρατηρήθηκε στις αγορές λόγω των εκλογών στη Γαλλία, σε χώρες με υψηλό χρέος, είπε:

«Πράγματι είχαμε μετά τις ευρωεκλογές μερική περιορισμένη αστάθεια. Το μήνυμα που στείλαμε σήμερα είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, διότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι ένα εργαλείο σταθερότητας, για να καθησυχάζουν οι αγορές και οι επενδυτές.

Το ότι ανοίγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι πηγή αστάθειας στις αγορές. Κάποια αποτελέσματα εκλογών μπορεί να έχουν δημιουργήσει την κατάσταση αυτή.

Και όταν υπάρχει αστάθεια στις αγορές, εκτεθειμένες είναι οι χώρες με υψηλό χρέος.

Αλλά δεν βλέπω εκτός από την πολιτική αβεβαιότητα οποιονδήποτε συγκεκριμένο λόγο για χρηματοοικονομική αστάθεια.

Η συνολική οικονομία προοδεύει, ο πληθωρισμός μειώνεται, η πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αν και δεν γνωρίζουμε την ταχύτητα, έχει οριστεί και έχουμε τους δικούς μας δημοσιονομικούς κανόνες που συμβάλλουν στη σταθερότητα».

Γενικότερα για το αποτέλεσμα των εκλογών είπε:

«Βλέπουμε μια τεράστια αντίφαση. Αφενός επιβεβαίωσε τις παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες στην Ευρωβουλή, αλλά σε ορισμένες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες συνέβη το αντίθετο.

Πρέπει να αποφύγουμε να είμαστε πολλοί ικανοποιημένοι, επειδή οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες επιβεβαίωσαν εδώ την πλειοψηφία.

Χαίρομαι που την έχουν και νομίζω ότι θα οδηγήσει στον καθορισμό των κορυφαίων θέσεων».