Τα τελευταία μηνύματα που εξέπεμψε η Βόρεια Μακεδονία μέσω του εντολοδόχου πρωθυπουργού της δείχνουν πως το παιχνίδι των προκλήσεων όσον αφορά την κατά περίπτωση χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας καλά κρατεί, την ώρα που η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως η διάθεση αμφισβήτησης από το VMRO της μιας και ενιαίας ονομασίας της γειτονικής χώρας έναντι όλων είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό.
Σε δύο δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε την τακτική της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία πρώτη έδωσε το κακό παράδειγμα της μη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι σε επίσημα κείμενα θα υπογράφει με τη συνταγματική ονομασία της χώρας αλλά στον προφορικό λόγο θα ασκεί το «ατομικό δικαίωμα» να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία». Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής στον οποίο κατέθεσε την Τρίτη το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του VMRO αποκάλεσε τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία υπογράφοντας ως «εντολοδόχος πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Σε τηλεοπτική συνέντευξη, όμως, που παραχώρησε αργότερα την ίδια μέρα, ανακοίνωσε ότι κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του και στις επαφές του στο εξωτερικό, σκοπεύει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας, ωστόσο, στο εσωτερικό και στις δημόσιες εμφανίσεις του θα αποκαλεί πάντα τη χώρα «Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμά» του.
Πριν από τη διήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Bουλή, που επισήμως ξεκινά το μεσημέρι του Σαββάτου και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία και παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο έλληνας ΥΠΕΞ θα βρεθεί αύριο Παρασκευή στην Αυστρία με ομολόγους του για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Στη συνάντηση «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων», όπου εκτός από Ιταλία, Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία, Κροατία, θα παραστούν και εκπρόσωποι υποψηφίων προς ένταξη χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει μεν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ως μια εξέλιξη που συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα, ταυτόχρονα όμως θα υπενθυμίσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι η πλήρης εφαρμογή διεθνών συμφωνιών (όπως η Συμφωνία των Πρεσπών), ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο νέος ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια, ο νέος ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουκούντσκι, αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ άμεσα πραγματοποιεί και τις πρώτες επισκέψεις του με το νέο του χαρτοφυλάκιο σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες.
Λίγες ημέρες μετά (9-11 Ιουλίου) ακολουθεί η Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα θέσει το ζήτημα της erga omnes χρήσης του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας ενώπιον και του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
«Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό», έχει τονίσει ο έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τα Σκόπια ακολουθώντας αυτήν την πολιτική οδηγούνται σε απομόνωση.