Μια ελαφρά διπλωματική ενόχληση εντόπισα χθες, από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών δηλαδή, για τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Enterprise Greece στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou περί ενεργειακής συνεργασίας. Ο Μαρίνος Γιαννόπουλος του ελληνικού γραφείου επενδύσεων ρωτήθηκε από τούρκο δημοσιογράφο για το πώς αξιολογεί το ενδεχόμενο τυχόν συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών στα ενεργειακά και αν υπάρχουν ανάλογες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Και ο Γιαννόπουλος ήταν παραπάνω από θετικός, λέγοντας ότι, κατά τη γνώμη του, «είναι καιρός η Ελλάδα και η Τουρκία να κάνουν τα επόμενα βήματα προς την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Και προσθέτοντας ότι η ενέργεια είναι «βασικός τομέας συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών έργων». Εκανε λόγο, μάλιστα, για πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών στον κλάδο, στις ΑΠΕ και σε νέες υποδομές «ιδιαίτερα στη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω τερματικών, αγωγών και διασυνδέσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου». Κάλεσε δε τουρκικές εταιρείες να επωφεληθούν από κίνητρα και μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

«Δεν είναι στον σχεδιασμό»

Θυμίζω ότι η Enterprise Greece είναι εθνικός φορέας υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα. Συνεπώς, από τη σκοπιά αυτή, θα έλεγε κανείς ότι ο Γιαννόπουλος τοποθετήθηκε εντός του εύρους των αρμοδιοτήτων του. Ομως τα ενεργειακά είναι, ως γνωστόν, ζητήματα υψηλής γεωπολιτικής. Και έχουν άμεση σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τις έρευνες σε κοιτάσματα και τη διακηρυγμένη επιθυμία συνεκμετάλλευσης. Διόλου τυχαία, μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Γιαννόπουλου, διπλωματικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι «οι ενεργειακές συνεργασίες συντελούνται σε επίπεδο κρατών και όχι εταιρειών», διαβεβαιώνοντας ότι «καμία σχετική συζήτηση» περί ελληνοτουρκικής συνεργασίας «δεν έχει γίνει ούτε είναι στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας».

Του Κώστα Μητρόπουλου

Το πρώτο μέλημα

Μία από τις υποθέσεις που θέλει να τακτοποιήσει στο υπουργείο Εσωτερικών ο Θοδωρής Λιβάνιος είναι αυτή της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού, την οποία γνώριζε καλά από πριν αναλάβει το υπουργείο. Εκτός του ότι θα αναλάβει την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας του υπουργείου (ακολουθώντας και τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) ο Λιβάνιος θα ασχοληθεί και με την απόδοση ευθυνών για τη συγκεκριμένη διαρροή. Θυμίζω ότι η Αρχή έβαλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να έγινε επαρκής έρευνα από το υπουργείο και σίγουρα δεν της παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει το πότε έγινε η διαρροή, το πώς και από ποιον. Ο σκοπός είναι αυτό να διορθωθεί και να ξεκαθαρίσουν ευθύνες, γιατί και ο νέος υπουργός δεν θέλει να μείνει η σκιά αυτή. Η έρευνα, εξάλλου, δεν έχει τελειώσει ούτε από τη Δικαιοσύνη ούτε και από την ΑΠΔΠΧ, που αναμένεται σύντομα να βγάλει το δεύτερο σκέλος της απόφασής της που θα αφορά τη ΝΔ και τον τέως τομεάρχη αποδήμων, Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Σχολείο για φρεγάτες

Στην Ελλάδα αναμένονται σε λίγες εβδομάδες στελέχη της Naval Group που θα παραδώσουν… θερινά μαθήματα, εισαγωγικά στον χειρισμό φρεγατών Belharra, στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που θα τις παραλάβει. Το κύριο μέρος της εκπαίδευσης θα γίνει στη Λοριάν, εκεί όπου βρίσκεται η πρώτη σχεδόν έτοιμη φρεγάτα, η «ΚΙΜΩΝ». Ωστόσο, σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν τα πρώτα θεωρητικά μαθήματα για τα καινούργια συστήματα που θα έχουν να χειριστούν οι άνδρες και γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού σε μια φρεγάτα που είναι πιο «ψηφιακή» από κάθε άλλη που έχουν μάθει ως σήμερα. Οπως έλεγαν πηγές του ΠΝ, μιλάμε για τεχνολογική απόσταση 30 ετών από τις ΜΕΚΟ, τις οποίες χρησιμοποιούμε σήμερα.

Από τις Φιλιππίνες

Η θάλασσα και η ναυτιλία ενώνουν την Ελλάδα με τις Φιλιππίνες, συμφώνησαν χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ενρίκε Μανάλο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη φιλιππινέζου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεών μας. Κάπου ανάμεσα, όμως, στις δηλώσεις για τη ναυτιλία, τη διπλωματία και το περιβάλλον, έγινε και μια ειδική αναφορά στους χιλιάδες Φιλιππινέζους που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και σε ελληνόκτητα πλοία και στη συνεισφορά τους στην οικονομία και των δύο χωρών. Δεν ειπώθηκε τυχαία, καθώς στη συνάντηση συμφωνήθηκε να προχωρήσει η συζήτηση για σύναψη διμερούς συμφωνίας για εργατικά χέρια, στα πρότυπα αυτών που έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές.