Στη δεύτερη αγωνιστική των μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων αρχίζουν σχεδόν πάντα οι υπολογισμοί. Στο Εuro, από τότε που αυτό διεξάγεται με έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων, προκρίνονται από τον όμιλο οι δύο πρώτοι και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος φτάνει τους τέσσερις βαθμούς είτε περνάει ως δεύτερος, είτε περνάει ως τρίτος. Αυτό έχει τις εξής συνέπειες. Η πρώτη είναι ότι οι ομάδες που έχουν κερδίσει το πρώτο παιχνίδι έχουν σχεδόν πάντα στο μυαλό τους ότι μια ισοπαλία δίνει πρόκριση. Η δεύτερη ότι οι ομάδες που παίζουν για να κερδίσουν γίνονται λιγότερες. Και η τρίτη ότι το θέαμα των αγώνων δεν είναι εξίσου καλό.

Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της δεύτερης αγωνιστικής κέρδισε μόνο η Γερμανία την Ουγγαρία με 2-0. Τα τρία αλλά έληξαν ισόπαλα. Χθες μετά τις ισοπαλίες της Κροατίας με την Αλβανία (2-2) και της Ελβετίας με τη Σκωτία (1-1) είδαμε το απόγευμα και την ισοπαλία της Σερβίας με τη Σλοβενία (1-1). Ολες αυτές οι ισοπαλίες ήταν προβλεπόμενες γιατί βόλευαν; Οχι ακριβώς. Καμιά απ’ αυτές δεν προέκυψε σε παιχνίδια χωρίς ένταση. Πρόκειται για ισοπαλίες για τις οποίες οι ομάδες μόχθησαν.

Ισοπαλίες

Το χθεσινό βαλκανικό ντέρμπι ανάμεσα στη Σερβία και τη Σλοβενία τελείωσε ισόπαλο με 1-1. Ισόπαλο είχε τελειώσει και το προχθεσινό ανάλογο παιχνίδι ανάμεσα στην Κροατία και την Αλβανία (2-2). Η σατανική ομοιότητα των δύο παιχνιδιών είναι ότι όποιος ισοφάρισε (την Τετάρτη οι Αλβανοί και χθες οι Σέρβοι) το έκανε με γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα. Και στις δύο περιπτώσεις είδαμε μεγάλες αντιδράσεις. Χθες για τους Σέρβους ισοφάρισε ο Γιόβιτς που ήρθε από τον πάγκο και κατάφερε να νικήσει έπειτα από εκτέλεση κόρνερ τον σλοβένο τερματοφύλακα Ομπλακ που έμοιαζε ανίκητος. Οι Σέρβοι είναι κάπως ανοργάνωτοι, έχουν όμως κάμποσους τεχνητές και αντιδρούν – το έκαναν με τους Αγγλους (όχι επιτυχημένα), το έκαναν και χθες όταν και στέρησαν από τη Σλοβενία μια νίκη που ισοδυναμούσε με πρόκριση. Τώρα στον όμιλο είναι όλα ανοιχτά.

Βέβαια και για το χθεσινό βαλκανικό ντέρμπι ισχύει ό,τι και για το προχθεσινό. Με δεδομένο ότι η Σερβία την τελευταία αγωνιστική αντιμετωπίζει τη Δανία και η Σλοβενία την Αγγλία, αν οι δυο δεν κερδίσουν, η χθεσινή τους δραματική ισοπαλία θα είναι ο λόγος του αποκλεισμού τους.

Αρκετοί

Στο ματς αυτό είχαμε και πολλούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ζίφκοβιτς κι ο Μλαντένοβιτς που ξεκίνησαν στη βασική ενδεκάδα της Σερβίας αντικαταστάθηκαν για να γίνει η ομάδα του Στοΐκοβιτς πιο επιθετική: στη θέση του παίκτη του ΠΑΟ μπήκε ο Γκατσίνοβιτς που δεν ήταν καλός. Ο Τσέριν και ο Σπόραρ ολοκλήρωσαν το ματς, με τον πρώτο καλύτερο του δεύτερου. Στο τέλος μπήκε στο παιχνίδι κι o Βέρμπιτς που πάντα μοιάζει να κάνει χάρη στον προπονητή που τον χρησιμοποιεί. Το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο Μαξίμοβιτς, για δεύτερο ματς δεν αγωνίστηκε.

Νάγκελσμαν

Οι Γερμανοί με τη νίκη τους κόντρα στην Ουγγαρία την Τετάρτη το βράδυ έγιναν η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στη φάση των «16». Οι διοργανωτές του Εuro δεν ήταν αυτή τη φορά τόσο εντυπωσιακοί, όσο στην πρεμιέρα τους απέναντι στη Σκωτία. Ομως ήταν και πάλι αρκετά αποτελεσματικοί και κέρδισαν σχετικά εύκολα, μολονότι αυτή τη φορά ο τερματοφύλακάς τους, ο Μάνουελ Νόιερ, χρειάστηκε να κάνει δυο τουλάχιστον σωτηρίες επεμβάσεις. Ο προπονητής των Γερμανών Γιούλιαν Νάγκελσμαν ήταν πάντως εξαιρετικά ευχαριστημένος. Μία από τις αγαπημένες παράξενες φράσεις του ομοσπονδιακού προπονητή των Γερμανών είναι το «δεν χρειάζεται για να κερδίσουμε τα μπράβο, να μας δουν να πεθαίνουμε στο γήπεδο». Εννοεί προφανώς ότι δεν είναι κακό να παίρνει μια ομάδα του τη νίκη χωρίς οι παίκτες της να έχουν καταθέσει και την ψυχή τους. Για τον Νάγκελσμαν η διαδικασία, δηλαδή η σχετικά εύκολη επικράτηση, είναι περισσότερο σημαντική από την ίδια την εντυπωσιακή εμφάνιση.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση αυτό σημαίνει ότι ο γερμανός προπονητής δεν θέλει να πιέζει πολύ τους ποδοσφαιριστές του. Ισως γιατί όταν πίεζε τους ποδοσφαιριστές της Μπάγερν βρέθηκε σύντομα χωρίς δουλειά.

Παρουσίαση

Χθες είχαμε την παρουσίαση του νέου ιδιοκτήτη της ΑΕΚ Μάριου Ηλιόπουλου στους ρεπόρτερ της Ενωσης. Κάποιοι που έχουν χιούμορ μίλησαν για «τη δεύτερη παρουσία του Ηλιόπουλου» – η πρώτη είχε γίνει στο αντίο του Δημήτρη Μελισσανίδη. Στις παρουσιάσεις αυτές δεν προκύπτουν μεγάλες ειδήσεις. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω ότι στη «δεύτερη παρουσία» του νέου μεγαλομετόχου είδαμε αυτή τη φορά έναν πολύ θεαματικό παράγοντα: το φινάλε της συνέντευξης Τύπου με τον Ηλιόπουλο να φωνάζει στα ισπανικά τον κόουτς Ματίας Αλμέιδα για να τον αγκαλιάσει ήταν από τα θεαματικότερα που θυμάμαι σε εμφάνιση νέου προέδρου – κι έχω δει πολλές. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Ηλιόπουλος είχε γράψει το σύντομο λογύδριο με το οποίο κάλεσε τον προπονητή (και το διάβασε στα ισπανικά) δείχνει πως ο άνθρωπος αγαπάει τη σκηνοθεσία. Θα περιμένουμε περισσότερα προσεχώς καθώς ο Ηλιόπουλος δεν μοιάζει με όσους μεγαλομετόχους έχουμε δει μέχρι τώρα: από το παλκοσένικο του ελληνικού ποδοσφαίρου ένας τέτοιος πρόεδρος έλειπε. Ηταν τόσο θεαματική η συνέντευξη που θα μπορούσες και να την παρακολουθείς χωρίς ήχο! Κι αν δεν είχε ειδήσεις δεν πειράζει: θα μας δώσει τέτοιες ο νέος πρόεδρος πολλές και προσεχώς.

Απαντήσεις

Από τα πολλά που είπε, καταθέτω τον θαυμασμό μου για τη γνώση της παροιμίας «το τυρί σου μπάρμπα» και κρατάω τρεις απαντήσεις. Τη δήλωσή του ότι ήταν φίλος με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη πριν από είκοσι χρόνια, αλλά έχουν πλέον πολλά χρόνια να συναντηθούν – πέρα από μερικές φορές που βρέθηκαν σε εκδηλώσεις για τη ναυτιλία. Οτι υποσχέθηκε μια ΑΕΚ που θα τη ζηλεύουν όλοι για την μπάλα που παίζει και που θα κάνει σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη. Και πως έχει ένα αδελφό, τον Αντώνη, που είναι Ολυμπιακός. Είπε μάλιστα πως τον αδελφό του τον φωνάζουν «παριζιάνο» και πως όλοι ξέρουν ότι ο Αντώνης ο παριζιάνος είναι Ολυμπιακός, ενώ ο ίδιος ως παρτιζάνος δεν θα μπορούσε παρά να είναι ΑΕΚ! Πάντως πρέπει να ομολογήσω πως το θεαματικό της συνέντευξης είχε να κάνει και με τις ερωτήσεις. Τον ρώτησαν για παράδειγμα αν έχει σκοπό να αγοράσει ένα τηλεοπτικό κανάλι για να προστατεύσει τα συμφέροντα της ΑΕΚ…