Μια ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα Aurus, ένα σερβίτσιο τσαγιού και ένα μικρό ξίφος ναυάρχου ήταν τα δώρα που πρόσφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ εδώ και 24 χρόνια. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πούτιν είχε δώσει άλλη μία λιμουζίνα στον Κιμ, ο οποίος έχει μια μεγάλη συλλογή ξένων αυτοκινήτων, προφανώς προϊόντων λαθρεμπορίου.

Κάπως έτσι, μεταξύ της μεγαλοπρεπούς υποδοχής του ρώσου προέδρου στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα και της ανταλλαγής δώρων και δηλώσεων αμοιβαίας υποστήριξης, εδραιώνεται ένας νέος άξονας συνεργασίας δύο χωρών που τις έφεραν πιο κοντά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αμοιβαία εχθρότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποκορύφωμα η συμφωνία αμοιβαίας στρατηγικής σύμπραξης που υπέγραψαν Πούτιν και Κιμ, η οποία προβλέπει την εμβάθυνση των διμερών εμπορικών και στρατιωτικών δεσμών και τη συνεργασία ενάντια στις διεθνείς κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, η νέα εταιρική σχέση περιλαμβάνει μια απροσδιόριστη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός μέρους της συνθήκης. «Η Ρωσία και η Κορέα ασκούν και οι δύο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν δέχονται τη γλώσσα των εκβιασμών και των υπαγορεύσεων» προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε πως η Ρωσία «δεν αποκλείει μια στρατιωτικοτεχνική συνεργασία» με την Πιονγκγιάνγκ. Κάλεσε επίσης τον ΟΗΕ να τερματίσει το καθεστώς κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. «Αυτές οι παράνομες ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την υπονόμευση του παγκόσμιου οικονομικού και πολιτικού συστήματος» είπε ο Πούτιν. «Θα συνεχίσουμε να αντιτιθέμεθα στην πρακτική της ασφυξίας των κυρώσεων ως μέσου που χρησιμοποιεί η Δύση για να διατηρήσει την ηγεμονία της».

Καθαρά «αμυντική»

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διευκρίνισε πως η συμφωνία με τη Ρωσία είναι καθαρά «αμυντική» και απέδωσε φιλοφρονήσεις στον ρώσο πρόεδρο που στεκόταν δίπλα του, αναφέροντας πως είναι «ο καλύτερος φίλος του κορεατικού λαού», ενώ χαιρέτισε την έλευση μιας «νέας εποχής» στις σχέσεις με τη Μόσχα. Εξήρε επίσης τον ρόλο της Ρωσίας στη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας και ισορροπίας στον κόσμο».

Η Βόρεια Κορέα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση, τον στρατό και τον λαό της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να προστατεύσουν την κυριαρχία, τα συμφέροντα ασφαλείας και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας τους, δήλωσε απευθυνόμενος στον προσκεκλημένο του. «Εκτιμάμε πολύ τη συστηματική και διαρκή υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού ζητήματος» απάντησε ο Πούτιν.

Οπως επισημαίνουν οι «Financial Times», αν και ο Πούτιν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι  ακριβώς συνεπάγεται το σύμφωνο με την Πιονγκγιάνγκ, έκανε έναν παραλληλισμό με τις προμήθειες του ΝΑΤΟ σε όπλα μεγάλης εμβέλειας και μαχητικά αεροσκάφη F-16 που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, υπονοώντας ότι η Ρωσία θα επεκτείνει τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Βόρεια Κορέα ως απάντηση.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η βοήθεια της Βόρειας Κορέας για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία περιλαμβάνει προμήθειες πυρομαχικών προς αντικατάσταση των ρωσικών αποθεμάτων που μειώνονται.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι οι οικονομικές ανταλλαγές και οι μεταφορές όπλων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχουν σημαντικά επεκταθεί μετά την επίσκεψη του Κιμ στη ρωσική Απω Ανατολή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία προσπαθεί απεγνωσμένα να εδραιώσει τις σχέσεις με χώρες που θα μπορούσαν να της παράσχουν όπλα. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι ανησυχεί για την πιθανή υποστήριξη της Ρωσίας στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.Στο μεταξύ, αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν έφτασε για επίσκεψη σε μια ακόμη χώρα της περιοχής, το Βιετνάμ.