Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να είναι ο Ολλανδός ηγέτης Μαρκ Ρούτε εκείνος που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία της Συμμαχίας.
Άραγε θα καταφέρει ο Ρούτε να κρατήσει επάξια τα ηνία και παράλληλα να κρατήσει τα γκέμια στην περίπτωση που εκλεγεί ο Ντόναλτ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου;
Για την Ρέιτσελ Ρίτζο, ειδική στις διατλαντικές σχέσεις και σε ζητήματα ασφάλειας στο Ατλαντικό Συμβούλιο, τη γνωστή αμερικανική δεξαμενή σκέψης, ο Ρούτε θα φέρει μια πλούσια εμπειρία ρεαλιστικής διακυβέρνησης στον ρόλο του ως νέος γενικός γραμματέας.
Με το παρατσούκλι «ο δαμαστής του Τραμπ», η ηγεσία του Ρούτε στο ΝΑΤΟ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς θα αναλάβει τη θέση λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, λέει η Ρίτζο.
Πως απέκτησε όμως ο Ολλανδός ηγέτης ένα τέτοιο παρατσούκλι;
Ττον Ιούλιο του 2018, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε εκδιώξει τους πάντες έξω από την αίθουσα στο αρχηγείο της στρατιωτικής συμμαχίας, εκτός από τους ηγέτες, τους πρεσβευτές και μια χούφτα επιτελείς.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια συζήτηση σχετικά με τη Γεωργία και την Ουκρανία προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ «θα ακολουθούσαν τον δικό μας δρόμο» εάν άλλες χώρες δεν άρχιζαν να ξοδεύουν περισσότερα για τους στρατούς τους.
Ήταν μια τεταμένη συζήτηση, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησαν να πείσουν τον Τραμπ ότι οι αμυντικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούσαν απλώς να αυξηθούν από τη μια μέρα στην άλλη.
Αλλά σύμφωνα με τον Τίμο Κόστερ, πρώην διευθυντή αμυντικής πολιτικής στο ΝΑΤΟ που ήταν στην αίθουσα, ήταν ο Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, που «έσωσε» την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν ότι ο Τραμπ άξιζε τα εύσημα.
Αν και οι δαπάνες των Ευρωπαίων είχαν αρχίσει να αυξάνοντα κάπως από εποχής Ομπάμα, ωστόσο ο Ρούτε έδωσε την ικανοποίηση στον Τραμπ να θεωρεί ότι ήταν «ένα πολύ καταπληκτικό διήμερο στις Βρυξέλλες» κατά το οποίο είχε επιτύχει «τεράστια πρόοδο».
Θα ακολουθήσει τα χνάρια του Στόλτενμπεργκ
Η Ρίτζο λοιπόν εκτιμά ότι σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει ξεχωρίσει για τις επικρίσεις του στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους «ελεύθερους αναβάτες», κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, οι σύμμαχοι αισθάνονται σίγουροι ότι ο Ρούτε είναι το κλειδί για την προστασία της συμμαχίας από τον Τραμπ.
«Θεωρείται ψύχραιμος, ήρεμος και συγκεντρωμένος. Ξέρει πώς να χειρίζεται μεγάλους εγωισμούς, έχει συνεργαστεί με τον Τραμπ στο παρελθόν (ακόμα και τον επαινούσε μερικές φορές) και κατανοεί την ανάγκη οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αυξήσουν το μερίδιό τους στο βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας» λέει η Ρίτζο.
Τέλος, ο Ρούτε έχει επιδείξει ισχυρή ολλανδική υποστήριξη στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 για να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση της Ρωσίας.
Η ειδική σημειώνει ότι και ο προκάτοχός του, Στόλτενμπεργκ, είναι «γνωστός ως μάστορας της διπλωματίας, χειριζόμενος επιδέξια τη Συμμαχία των τριάντα δύο ισχυρών, έτσι ώστε να μιλά με μία φωνή, μια κρίσιμη τέχνη δεδομένης της περίπλοκης γεωπολιτικής τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Ευρώπης.
«Θα πρέπει να περιμένουμε ότι ο Ρούτε θα είναι ικανός και σε αυτό. Άλλωστε, ηγήθηκε της χώρας του ως πρωθυπουργός τα τελευταία 14 χρόνια» καταλήγει η Ρίτζο.
Βέβαια, για την Ελλάδα ο Στόλτενμπεργκ αποδείχτηκε από τους χειρότερους γενικούς γραμματείς του ΝΑΤΟ, αλλά για τους ειδικούς αμερικανικών δεξαμενών σκέψης αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα.