Τη στιγμή που ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις έχουν στοχοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό με τη φοροδιαφυγή, ειδικά στον ΦΠΑ, πρόσφατα η ΑΑΔΕ έκλεισε πέντε καταστήματα πολυεθνικής που πουλά ρούχα. Οι έλεγχοι βρήκαν ότι έκοβε μεν αποδείξεις, αλλά δεν τις διαβίβαζε στην ΑΑΔΕ. Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι το ίδιο, καθώς ο φόρος που επιβαρύνει τον καταναλωτή (ΦΠΑ) πρέπει να αποδίδεται στα ταμεία του κράτους, η ρευστότητα αυτή όμως κρατούνταν στα ταμεία της εταιρείας. Και δεν ήταν λίγα. Για παράδειγμα, σε ένα μόνο κατάστημα στα νότια προάστια δεν είχαν διαβιβαστεί 33.800 αποδείξεις αξίας 835.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 201.000 ευρώ. Σε ένα άλλο στην περιφέρεια δεν διαβιβάστηκαν αποδείξεις με συνολικό ΦΠΑ 562.000 ευρώ. Το λουκέτα και τα πρόστιμα σχεδόν μισού δισ. ευρώ ήταν αναπόφευκτα. Και όλα αυτά έγιναν από μια μεγάλη εταιρεία και μάλιστα πολυεθνική. Ανήκει δηλαδή στις κατηγορίες των καταστημάτων που πιστεύουμε ότι «αυτές αποκλείεται να μπορούν να φοροδιαφεύγουν». Κι όμως, η πράξη δείχνει φοροδιαφυγή ανάλογη του μεγέθους της. Προφανώς, στη φοροδιαφυγή δεν παίζει ρόλο το μέγεθος, αλλά η εταιρική ηθική και η εταιρική κουλτούρα. Που και αυτή τη θεωρούμε δεδομένη στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις πολυεθνικές. Βέβαια υπάρχουν και τα τεχνικά προβλήματα που μπορούν να συμβούν στον οποιονδήποτε, αλλά και τα εργαλεία της ΑΑΔΕ που μπορούν να τα επιβεβαιώσουν ή όχι.

Η μείωση των τιμών στο επίκεντρο

Οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σουπερμάρκετ και σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων, είναι οι πρώτοι στη λίστα των επαφών που έχει ξεκινήσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και θα πραγματοποιήσει έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει συναντηθεί με εκπροσώπους δύο εκ των μεγαλύτερων ελληνικών αλυσίδων της Ενωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας. Η μείωση των τιμών ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της οποίας διερευνήθηκαν τα περιθώρια που υπάρχουν. Τις επόμενες ημέρες έπεται και συνέχεια και με άλλους εκπροσώπους αλυσίδων του λιανεμπορίου, αλλά και πολυεθνικών, καθώς και με θεσμικούς φορείς.

Η μεγάλη έξοδος

του τριημέρου

Οπου φύγει φύγει ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος οι Ελληνες, με την πληρότητα των πλοίων στα κοντινά νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού να ξεπερνά το 90%. Ωστόσο μεγάλες είναι οι πληρότητες και στις αεροπορικές μεταφορές, τόσο με προορισμό πόλεις της Ελλάδας όσο και χώρες του εξωτερικού. Οπως όλα δείχνουν και παρά το αυξημένο κόστος στα εισιτήρια, αλλά και τα καύσιμα στις οδικές μετακινήσεις, οι Ελληνες ξαναβρίσκουν τη διάθεσή τους για διακοπές, κάτι άλλωστε που μαρτυρά ο συνωστισμός στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις εθνικές οδούς. Να σημειωθεί ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου αυξήθηκε κατά 13% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στο σύνολο των 39 αεροδρομίων της χώρας.