Οι οκτώ ημέρες που απομένουν έως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες. Τα απόνερα της αποτίμησης που έγινε από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα άφησαν ανοιχτές πληγές στον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πλέον πλήρη επίγνωση για το εύρος της κριτικής με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου.
Και, κυρίως, γνωρίζουν πως το αίτημα για άμεση προσφυγή στην κάλπη, με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την Τετάρτη, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αποφύγουν – παρότι η προεδρική πλευρά έχει την πλειοψηφία στο όργανο της ΚΠΕ, οι συσχετισμοί δεν είναι το μόνο που θα κρίνει την τελική «ενωτική πρόταση» Ανδρουλάκη, που δύσκολα πια θα επιχειρήσει αιφνιδιασμό μέσα στον Ιούλιο. Αλλη μια πρόταση, άλλωστε, έχει πέσει στο τραπέζι, αυτή για προγραμματική Συνδιάσκεψη το ερχόμενο φθινόπωρο και κάλπες για την εκλογή ηγεσίας έως το τέλος του 2024.
Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα
Τι πραγματικά έδειξαν όμως όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου; Απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, με κατηγορίες για μη θεσμικό κόμμα, λάθος διαχείριση αλλά και θολά κοινοβουλευτικά μηνύματα, βρίσκονται πια πρόσωπα που μέχρι και πριν από τις εκλογές τάσσονταν με το μέρος του – ειδικά οι παρεμβάσεις των Πέτρου Ευθυμίου και Κώστα Σκανδαλίδη, οι οποίοι προεκλογικά βρέθηκαν πολύ συχνά στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη, αποσταθεροποίησαν την προεδρική πλευρά, που εμφανώς ξαφνιάστηκε από τη σφοδρότητα της κριτικής.
Ο Ανδρουλάκης έχασε και πρόσωπα που κλίνουν περισσότερο στο προοδευτικό κέντρο, όπως ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και η πρώην βουλευτής Χαρά Κεφαλίφου, ενώ άκουσε σκληρή κριτική και από στελέχη που κατατάσσονται θεωρητικά στην πιο παπανδρεϊκή πτέρυγα του κόμματος, όπως ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά και ο Στέφανος Παραστατίδης – ο οποίος ζήτησε άμεση προσφυγή σε κάλπες αλλά παράλληλα στηλίτευσε και τον «λάθος τρόπο» με τον οποίο εκφράστηκε η κριτική.
Στο πλάι του Ανδρουλάκη βρέθηκαν αυτές τις ημέρες ενεργά οι βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής (αν και ο δεύτερος επέλεξε να μην πάρει τον λόγο στη συνεδρίαση της Τετάρτης), η υποψήφια ευρωβουλευτής Ολγα Μαρκογιαννάκη και ο Νίκος Μήλης από την παράταξη του ΤΕΕ – ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπαδημητρίου της ΟΕΕ θεωρείται πως οργανωτικά βρίσκονται στον στενό κύκλο συνομιλητών του Ανδρουλάκη.
Παρότι στενός συνεργάτης του προέδρου, η επιλογή του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου να «μείνει κάτω», με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, και να μην καθίσει δίπλα στον Ανδρουλάκη στο βήμα του ΠΣ δείχνει και τις προθέσεις του όσον αφορά τη θεσμική του θέση την επόμενη μέρα.
Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να τοποθετηθεί στην ΚΠΕ όσον αφορά τη φημολογία που κυκλοφορεί για πιθανή αντικατάσταση ή παραίτησή του, αφότου δεν εξελέγη ευρωβουλευτής.
Με πλατφόρμα «μεγάλης παράταξης» εμφανίστηκαν στο ΠΣ ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ σύντομος και με ενωτικό προφίλ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται διατεθειμένος να τοποθετηθεί τουλάχιστον για την ώρα επί της συζήτησης που διεξάγεται ημιδημόσια, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαφόρων στρατοπέδων.
Οι υποψήφιοι για την ηγεσία
Τι δεν ξέρουν στο επίσημο ΠΑΣΟΚ; Αν η δυσαρέσκεια, η οποία έγινε παραπάνω από σαφής σε ανώτατο επίπεδο, θα βρει έναν ή περισσότερους αποδέκτες.
Ποιοι μπορεί να είναι οι επίδοξοι αντίπαλοι του σημερινού προέδρου, ο οποίος δρα κοιτώντας τουλάχιστον προς την πλευρά της πλατείας Κοτζιά;
Δύο ακόμα στελέχη φέρονται να διερευνούν την πιθανότητα να δηλώσουν «παρών», ο Παύλος Γερουλάνος (ο οποίος δήλωσε χθες πως «αν ένα πρόσωπο έρθει αύριο και το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, ο Ανδρέας Παπανδρέου ο ίδιος να ήταν δεν θα πήγαινε σε νίκη στις επόμενες εκλογές») και ο τέως γραμματέας και νυν βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης (ο οποίος θεωρείται πως βρέθηκε στο στόχαστρο του Ανδρουλάκη στη δευτερολογία του την Τετάρτη, με τη φράση περί «Πόντιων Πιλάτων»), ενώ άλλα πρόσωπα, όπως οι Χρηστίδης και Κατρίνης, δεν κλείνουν την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η πιθανότητα να μπορέσουν να συσπειρωθούν όλοι ή οι περισσότεροι γύρω από έναν διεκδικητή δεν αποκλείεται ως σενάριο, όμως οι ζυμώσεις που έγιναν ως τώρα δεν φαίνεται ότι έχουν βγάλει αποτέλεσμα.
Χωρίς να υπάρχει ακόμη απόφαση για κάλπη, πάντως, δεν αποκλείεται τουλάχιστον δύο εκ των φερόμενων διεκδικητών να επιλέξουν να στηρίξουν ο ένας τον άλλο σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο.