Συγκριτικά με τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζουν το ίδιο ταραγμένα: ο πρόεδρός του λείπει στις ΗΠΑ, τα στελέχη του κόμματος δεν ζητούν ανοιχτά κάλπες αμφισβητώντας τον, όμως τόσο κοινοβουλευτικά, με τα μπρος – πίσω στην πρόταση Χατζηδάκη, όσο και εσωκομματικά, μετά την επιθετική απάντηση του Γιώργου Τσίπρα στις αιτιάσεις της απόλυσης, δείχνουν πως δεν είναι όλα και τόσο ρόδινα στο βασίλειο της Κουμουνδούρου.
Ο υπουργός Οικονομικών με επιστολή του έριξε το γάντι στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτείνοντας να διεξαχθεί συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πρώτη αντίδραση από τον Νίκο Παππά ήταν θετική – εκείνος άλλωστε είναι και από τους συντάκτες των προτάσεων. Η δεύτερη, όμως, από τη γραμματέα της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, ήταν αρνητική. «Ο κ. Χατζηδάκης προκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να τον ενημερώσει για το κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες όμως έχει κοστολογήσει το ΓΛΚ. Να αφήσει τα φτηνά τεχνάσματα και να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις νόμου», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας τη γραμμή που είχε ακολουθήσει πριν από λίγη ώρα ο πρώην υπουργός.
Τελικά, το ζήτημα λύθηκε με ανάρτηση Κασσελάκη, το ύφος της οποίας μοιάζει περισσότερο με την πρώτη απάντηση που δόθηκε, αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. «Οι προτάσεις νόμου που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών συζητούνται στη Βουλή. Με ανοικτά μικρόφωνα. Ωστόσο, θα βρεθούμε να τις παρουσιάσουμε σε όποιον “κήπο” μάς ζητηθεί», έγραφε η ανάρτηση – που μπορεί να θεωρηθεί και απόδειξη μιας κάποιας κοινοβουλευτικής αρρυθμίας που παρατηρήθηκε. Ο Κασσελάκης χθες ήταν στο Σικάγο, για επαφές που αφορούν το Ινστιτούτο που ετοιμάζει, όμως ακόμα είναι οι δικές του παρεμβάσεις που δίνουν τον τόνο της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση – αυτός «σήκωσε» επικοινωνιακά και την κριτική για την τροπολογία που κατατέθηκε για το πόθεν έσχες των πολιτικών, αποκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «κομματάρχη της Δεξιάς του ’50».
Ποιος θα ενώσει την Κεντροαριστερά
Ο συμβολισμός των δύο παράλληλων Ινστιτούτων, του νυν και του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υποδηλώνει υπό μια έννοια τη βασική υπόγεια σύγκρουση μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – στην οποία έρχεται να προστεθεί η δημοσκόπηση της GPO, η οποία δείχνει πως για το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τον κεντροαριστερό χώρο, σ’ αυτήν τη φάση, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας (19%) και ο Στέφανος Κασσελάκης (10,6%). Κι αυτό, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τη συζήτηση που εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας να δουν τα αποτελέσματά της.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν αυτός που άνοιξε τη συζήτηση, με την τοποθέτησή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Ο κ. Κασσελάκης βλέπει την ώσμωση που υπάρχει και στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ηγηθεί της πρωτοβουλίας σύγκλισης εντός του Κοινοβουλίου – έχοντας, βέβαια, περιγράψει ξεκάθαρα ποιες δυνάμεις περιλαμβάνει αυτή η σύγκλιση. Και αυτή η εικόνα είναι αντιθετική με τα όσα συνέβησαν στην ιδρυτική διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συναντήθηκαν δυνάμεις και πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη Νέα Αριστερά, την οποία ο Κασσελάκης έχει αποκλείσει από τη σχετική συζήτηση.