Μπορεί ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης META, να έχει δηλώσει ότι δεν είναι ποτέ «πρόθεσή της να καταστείλει μια συγκεκριμένη κοινότητα ή άποψη», ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτό ίσως και να μην ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τη Γάζα ως απάντηση, οι παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές φωνές έχουν λογοκριθεί και κατασταλεί στις πλατφόρμες του Meta.
Σύμφωνα με έρευνα του Access now, ενός οργανισμού που ασχολείται με την ελευθερία της έκφρασης στα ψηφιακά Μέσα, καταδεικνύεται ότι η Meta φιμώνει συστηματικά τις φωνές τόσο των Παλαιστινίων όσο και εκείνων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Λίγο αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, Παλαιστίνιοι και άνθρωποι που μοιράζονταν φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα άρχισαν να αναφέρουν ότι το περιεχόμενό τους λογοκρίνεται και καταστέλλεται στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram.
Οι πλατφόρμες ανέστειλαν ή περιόρισαν τους λογαριασμούς Παλαιστινίων δημοσιογράφων και ακτιβιστών, τόσο εντός όσο και εκτός της Γάζας και διέγραψαν αυθαίρετα σημαντικό όγκο περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης για φρικαλεότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Παραδείγματα αυτής της διαδικτυακής λογοκρισίας δείχνουν ότι είναι αχαλίνωτη, συστηματική και παγκόσμια» αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Για παράδειγμα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει τεκμηριώσει 1.049 περιπτώσεις ειρηνικού περιεχομένου που εκφράζει υποστήριξη στην Παλαιστίνη, που προέρχονται από περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, που αφαιρέθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2023.
Εν τω μεταξύ, το Παλαιστινιακό Παρατηρητήριο για Παραβιάσεις Ψηφιακών Δικαιωμάτων (7ή ) έχει τεκμηριώσει περίπου 1.043 περιπτώσεις λογοκρισίας μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 9 Φεβρουαρίου 2023, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram.
Από τις καταργήσεις περιεχομένου έως τους αδιαφανείς περιορισμούς, τα παρακάτω παραδείγματα απεικονίζουν τα κύρια μοτίβα λογοκρισίας στις πλατφόρμες της Meta που τεκμηριώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρουμε αναφέρθηκαν απευθείας στους ερευνητές, ενώ άλλες κοινοποιήθηκαν δημόσια.
Για παράδειγμα, αμέσως μετά τον βομβαρδισμό του Νοσοκομείου Al-Ahli στη Γάζα στις 17 Οκτωβρίου 2023, που σκότωσε 471 Παλαιστίνιους και άφησε πίσω του άλλους 342 τραυματίες, το Facebook και το Instagram αφαίρεσαν περιεχόμενο που τεκμηριώνει την έκρηξη και δείχνει πτώματα θυμάτων, σύμφωνα με την πολιτική του Μέτα για το γυμνό και το σεξ. δραστηριότητα.
Η αυτόματη διαγραφή περιεχομένου παρευρισκομένων με αποδεικτική αξία σε περιόδους πολέμου όχι μόνο παραβιάζει την ικανότητα των ανθρώπων να εκφράζονται και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες, αλλά επίσης εμποδίζει τις τρέχουσες και μελλοντικές έρευνες για εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου και φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στη Γάζα.
Εκτός από τις αφαιρέσεις περιεχομένου και τους τερματισμούς λογαριασμών, η Meta έχει περιορίσει τη δυνατότητα των χρηστών του Facebook και του Instagram να μεταδίδουν ζωντανή ροή, να σχολιάζουν και να αλληλεπιδρούν με περιεχόμενο που σχετίζεται με την Παλαιστίνη.
Φερ ειπείν, η Meta απέκλεισε τον Παλαιστίνιο δημιουργό περιεχομένου Adnan Barq, έναν ακτιβιστή από την Ιερουσαλήμ, από τη ζωντανή ροή στο Instagram και περιόρισε τον λογαριασμό του, συμπεριλαμβανομένης της απόκρυψής του από μη ακόλουθους και του αποκλεισμού του από λειτουργίες όμως Explore, Search, Suggested Users, Reels, and Feed Recommendations.