Σαλαμίνα και Χαλκίδα είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους ταξιδιώτες που αποφάσισαν μια απόδραση την τελευταία στιγμή και να τους αποκαλυφθούν.

Δύο κοντινοί και οικονομικοί προορισμοί που προσφέρονται για ημερήσια εξόρμηση – ίσως και περισσότερο.

Σαλαμίνα

Η άγνωστη «μούσα» του Άγγελου Σικελιανού

Με επισκέπτες-θαμώνες, αρκετούς μόνιμους κατοίκους και λιγοστούς τουρίστες, η Σαλαμίνα ή αλλιώς Κούλουρη (από το ακρωτήριο «Κόλουρις άκρα», σημερινή Πούντα) φαίνεται να έχει βρει μια θέση στις λίστες με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Παρότι βρίσκεται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα, μόλις 1 ν.μ. από τον Πειραιά, δεν είχε την ανάπτυξη που θα περίμενε κάποιος. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η συνθήκη αποτελεί σήμερα συγκριτικό πλεονέκτημά της, καθώς, εσωστρεφής ή παραμελημένη, έμεινε αναλλοίωτη από τον μαζικό τουρισμό.

Πατρίδα του τραγικού ποιητή Ευρυπίδη και του μυθικού Αίαντα του Τελαμώνιου, ιστορικός τόπος της ομώνυμης ναυμαχίας κατά των Περσών (480 π.Χ.), καταφύγιο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού από το 1933 ως τον θάνατό του το 1951, θεωρούνταν προορισμός για ιστοριολάτρες, μελετητές, καλλιτέχνες και εναλλακτικούς τουρίστες.

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ | SHUTTERSTOCK

Τα κινηματογραφικά πλάνα του Νίκου Γραμματικού στους «Απόντες» αφηγούνται με ρεαλισμό τη ζωή στο νησί τις δεκαετίες του 1980 και 1990, όταν οι νέοι άρχισαν να φεύγουν και όσοι έφταναν για ολιγοήμερες διακοπές αρκούνταν στη θάλασσα, στα προσιτά ενοικιαζόμενα και στο καλό φαγητό. Σήμερα, που οι ταξιδιωτικές τάσεις επιτάσσουν την επαφή με αυθεντικές εμπειρίες και τόπους, το πευκοδάσος της Φανερωμένης, που άλλοτε ο Σικελιανός διάβαζε ποίηση στον Παλαμά και άλλους διανοούμενους της εποχής, προσελκύει ξανά το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Το ανεπιτήδευτο φυσικό τοπίο που απλώνεται πάνω από τον όρμο των Βασιλικών, στα βορειοδυτικά του νησιού, προσφέρεται για πεζοπορία, τζόκινγκ, φωτογραφία, και άλλες ήπιες δράσεις.

Στην ίδια περιοχή, στο βορειοδυτικό άκρο της Σαλαμίνας, επισκεφτείτε το σπίτι όπου έζησε ο Άγγελος Σικελιανός με τη δεύτερη σύντροφό του, Άννα, στην παραλία μπροστά από μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης. Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, το λιτό σπίτι αναπαλαιώθηκε και στεγάζει ένα μικρό μουσείο με προσωπικά είδη και αντικείμενα του ζεύγους Σικελιανού (επίσκεψη έπειτα από συνεννόηση, πληροφορίες στο Δημοτική Βιβλιοθήκη – Λαογραφικό Μουσείο (Τ/213-2027316).

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ | SHUTTERSTOCK

Η Κούλουρη, δηλαδή η πόλη της Σαλαμίνας, βρίσκεται στα δυτικά σε μικρή απόσταση από τα Παλούκια, το λιμάνι του νησιού που συνδέεται με το Πέραμα του Πειραιά. Τα παλιά νεοκλασικά, τα γραφικά στενά και οι παραθαλάσσιες ταβέρνες αναδεικνύουν τον νησιωτικό χαρακτήρα της πόλης, που όμως διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές. Επίσης, εδώ θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (Τ/ 210-4640759), που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου και διαθέτει εκθέματα από διάφορες εποχές, και το Λαογραφικό Μουσείο (Τ/ 213-2027316), το οποίο στεγάζεται στο Δημαρχείο. Και στα δύο, θα περιηγηθείτε στην ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού. Αν αγαπάτε τις θαλάσσιες δραστηριότητες, απευθυνθείτε στο Ναυτικό Όμιλο Βουρκαρίου για μαθήματα ιστιοπλοϊας.

Αν κατευθυνθείτε προς το νότιο τμήμα της Σαλαμίνας, η ανατολική ακτογραμμή της έχει σε κοντινή απόσταση τρία σημεία ενδιαφέροντος: Πεζοπορήσετε στο μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο του Ευριπίδη. Και δείτε στο νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού, τις Κολόνες, το εντυπωσιακών διαστάσεων κυκλικό ταφικό μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα, το οποίο έχει αναστηλωθεί. Πιο ανατολικά, υπάρχει ακόμα η μυκηναϊκή ακρόπολη των Κανακίων, όπου η ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως ένα αξιόλογο οικισμό της εποχής.

Στάση για ούζα και όχι μόνο

Η Σαλαμίνα είναι οικονομικός προορισμός με καλή ποιότητα στις υπηρεσίες εστίασης. Ξεχωρίζει φυσικά για τα ψάρια και τα θαλασσινά που θα φάτε σε ταβέρνες, ουζερί και εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα.. Δοκιμάστε το φημισμένο Ουζερί – Ψαροταβέρνα Ο Κάκιας (Τ/ 210-4655821), από τα πιο αγαπητά σε ντόπιους και επισκέπτες, τόσο για τα φρέσκα πιάτα του όσο και την όμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα. Μία ακόμα επιλογή είναι το ουζερί Παραλία (Τ/ 210-4657587) στον Άγιο Νικόλαο, μέσα στη Σαλαμίνα. Μην παραμελήσετε, όμως, και τα κλασικά ταβερνάκια, όπως είναι οι Ψίθυροι Γεύσεων (Τ/210-4650574), το Πυροφάνι (Τ/ 210-4640217) και η Όστρια (Τ/ 210-4686753).

*Η Μετάβαση είναι 15 λεπτά

Ατομικό εισιτήριο 1,20 και αυτοκίνητο 6,15 (κάτω των 4 μ.)

Χαλκίδα- Νέα Λάμψακος 

Περατζάδες, τσίπουρα και «τρελά νερά»

Η Χαλκίδα και πρωτεύουσα της Εύβοιας απέχει μόλις 70 χλμ. από την Αθήνα. Είναι εύκολα προσβάσιμος προορισμός και το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό με θάλασσα την κάνει ελκυστικό σε ταξιδιώτες με ποικίλα ενδιαφέροντα.

Στον αστικό ιστό της σημερινής σύγχρονης πόλης, θα συναντήσετε γραφικές γωνιές και οικοδομήματα, που μαρτυρούν ιστορίες από το παρελθόν της. Στην παραλία θα θαυμάσετε το «σπίτι με τα αγάλματα», όπου μεγάλωσε ο συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας, το κτίριο του Δημαρχείου με τους εμβληματικούς τρούλους, το όμορφο αρχοντικό της οικογένειας Μαλλιά.

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ | SHUTTERSTOCK

Προχωρήστε στα ενδότερα και περιηγηθείτε στα παλιά στενά δρομάκια της Χαλκίδας. Αναζητήστε το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ (Πλ. Τζαμιού και Παπαλουκά), που έχει γίνει χώρος τέχνης, και τα σπίτια με σαχνισιά. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, πολυούχος της πόλης, βρίσκεται στη συνοικία κάστρο, περιοχή που βρισκόταν μέσα στα ενετικά τείχη. Κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη της (26 Ιουλίου) με μεγάλη εμποροπανήγυρη που διαρκεί μια εβδομάδα.

Ανηφορίστε στο Κάστρο του Καράπαμπα, στην πλευρά της πόλης που πατά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η στρατηγική θέση του οχυρωματικού φρουρίου του 17ου αιώνα είχε καταστήσει τη Χαλκίδα δύσκολο στόχο για τους εισβολείς. Αν έχετε χρόνο καθίστε για καφέ ή σνακ στο Xenia Food Cocktail Cafe (Τ/22210-24616). Είναι το ιδανικό μέρος για να θαυμάσετε τη θέα στην πόλη και στα «τρελά νερά» του Ευρίπου, που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Λίγα μέτρα πιο κάτω από την είσοδο του κάστρου βρίσκεται ο τάφος του Γιάννη Σκαρίμπα, του αντισυμβατικού και πρωτοποριακού συγγραφέα, κριτικού, ποιητή, που έζησε στην πόλη.

Δραστηριότητες στη φύση

Η Χαλκίδα και οι κοντινοί προορισμοί της προσφέρονται για θαλάσσιες δραστηριότητες και όχι μόνο. Οι κάτοικοι αγαπούν τα σπορ και την περιπέτεια γι’ αυτό θα βρείτε σχολές και ομίλους σχεδόν για κάθε άθλημα. Δοκιμάστε ιστιοπλοϊα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χαλκίδας, windsurfing, kitesurfing στη Λιαννή Άμμο, ποδηλασία για όλους γύρω από το Κάστρο, και από την πόλη ως τις Αλυκές, ή άλλες διαδρομές, ανάλογα το χρόνο και τη διάθεσή σας. Αν είστε έμπειροι αναρριχητές οι ορεινοί όγκοι και το τραχύ τοπίο της Εύβοιας προσφέρονται για αναρρίχηση. Οι αρχάριοι δοκιμάστε την πίστα του ΕΟΣ Χαλκίδας (Τ/22210-25230).

Φυσικά δεν είναι όλοι οι επισκέπτες της Χαλκίδας το ίδιο δραστήριοι, πολλοί έρχονται για την όμορφη περατζάδα δίπλα στο νερό με τα κάθε είδους στέκια για φαγητό και ποτό, αλλά και για να κολυμπήσουν. Οι Αλυκές είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για να περάσετε όλη τη μέρα. Οι διάσημες παραλίες της Κεντρικής Εύβοιας -όπως Λημνιώνας, Άγιοι Απόστολοι, Χιλιαδού, κ.ά.- απέχουν από εδώ 50-60 χλμ. Αρκετοί είναι εκείνοι που αναχωρούν νωρίς το πρωί και επιστρέφουν το βράδυ.

BΟΛΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ | SHUTTERSTOCK

Με την αλμύρα στο στόμα

Όπως σε όλες τις παραλιακές πόλεις της Ελλάδας, οι Χαλκιδαίοι αγαπούν τους θαλασσινούς μεζέδες και τους απολαμβάνουν σε μικρά αγαπημένα στέκια της πόλης. Δοκιμάστε φρέσκα ψάρια και όστρακα, μύδια αχνιστά, γαρίδες σαγανάκι, σαρδέλες, κ.ά. στον Λευτέρη (Τ/ 22210-22321)στον Σπάρο (Τ/ 22210-80408)στοκαλοκαιρινό Τσαφάκι (Τ22210-94600), για πιο εκλεπτυσμένο περιβάλλον.

Όμως αν θέλετε να επισκεφτείτε ουζερί με ιστορία, θα πρέπει να πάτε στη Νέα Λάμψακο. Ο παραθαλάσσιος οικισμός, απέχει μόλις 5 χλμ. από τη Χαλκίδα, δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της Λαμψάκου στη Μικρά Ασία. Τα ουζερί με τα τραπεζάκι δίπλα στο κύμα αγαπήθηκαν πρώτα από τους ντόπιους που ήθελαν ένα μεζέ και ένα τσίπουρο πριν επιστρέψουν σπίτι για φαγητό και έπειτα έγιναν προορισμός για τους Αθηναίους. Διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο θα σας ανοίξει η όρεξη από τις μυρωδιές και τους γεμάτους δίσκους που πηγαινοφέρνουν οι σερβιτόροι. Από την άνοιξη ως το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος δουλειάς για τα μαγαζιά αυτά – οι περισσότεροι έχουν και δικά τους καϊκια. Τον χειμώνα, εκτός από κάποια σαββατοκύριακα, δουλεύουν κυρίως με ντόπιους.

ΓΙΑ ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΜΕΖΕΔΕΣ | SHUTTERSTOCK

Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο γνωστό «Το κουτούκι του Περικλή» (Τ/22210-74860). Εδώ εκτός από τα φρέσκα ψάρια θα πάρετε μια γεύση και από τη μικρασιάτισσα Λάμψακο. Στο εσωτερικό του μαγαζιού, ο παππούς Περικλής είχε γεμίσει τους τοίχους με φωτογραφίες της παλιάς πατρίδας. Εξίσου γνωστός είναι ο Καπετάνιος (Τ/22210-82086) – μαζί με τον Περικλή ήταν τα πρώτα ουζερί που άνοιξαν στην περιοχή. Ο Αμερικάνος (Τ/22210-76776) μπορεί να είναι εκτός παραλίας, στην πλατεία, αλλά ξεχωρίζει για τη συνέπειά του και έχει πιστούς θαμώνες.

Πηγή: diakopes.gr