Αρνήθηκαν ότι πέταξαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν την καταστροφική φωτιά στην Ύδρα οι 13 συλληφθέντες, μέλη του πληρώματος της πολυτελούς θαλαμηγού, που κατηγορούνται ότι εκτόξευσαν τα βεγγαλικά που έκαψαν εκατοντάδες στέμματα δάσους στο νησί.

Ο καπετάνιος και 12 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν χθες ως υπαίτιοι πρόκλησης της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Μπίστι στην Ύδρα πέρασαν σήμερα το μεσημέρι (23/06) το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν ότι πέταξαν τα πυροτεχνήματα.

Κακουργηματική δίωξη με ενδεχόμενο δόλο

Τους ασκήθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα με ενδεχόμενο δόλο.

Ενώπιον του ανακριτή παρουσιάστηκαν όλοι σήμερα – ομοιόμορφα ντυμένοι φορώντας στολή, γυαλιά ηλίου, λευκά καπέλα και μάσκες.

Ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη. Μέχρι τότε θα κρατηθούν.

Όλοι οι κατηγορούμενοι βγήκαν από τα δικαστήρια τμηματικά με τους οκτώ να φορούν χειροπέδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν ότι πέταξαν τα πυροτεχνήματα από τα οποία προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε εκατοντάδες στέμματα δάσους στο νησί.

Η μαρτυρία-κλειδί

Από την έρευνα του τμήματος Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που έχει αναλάβει την υπόθεση προέκυψε ότι μόλις λίγα λεπτά πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του νησιού εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα από σκάφος ανοιχτά της Ύδρας.

Μαρτυρία-κλειδί αποτέλεσε η κατάθεση στο Λιμεναρχείο Ύδρας καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους.

«Άκουσα έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδα μια λάμψη από διπλανό όρμο. Εκεί όπου βρισκόταν και η θαλαμηγός. Ήταν το μοναδικό σκάφος που ήταν στο σημείο».

Στελέχη του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό και ελέγχθηκε εάν είχαν χρησιμοποιηθεί οι φωτοβολίδες που όλα τα σκάφη υποχρεούνται να έχουν στον εξοπλισμό τους, ενώ διερευνήθηκε και εάν υπήρχε άδεια για πυροτεχνήματα.

Το συγκεκριμένο  γιοτ διαθέτει έξι καμπίνες, αίθουσα μασάζ, γυμναστήριο, σινεμά και πισινά με το κόστος ενοικίασης του για μια εβδομάδα ξεκινάει από τα 250.000 ευρώ.

Mε αίτημα της εισαγγελίας η θαλαμηγός κατασχέθηκε και έχει μεταφερθεί στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Ο κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα 13 μέλη του πληρώματος

Oι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι παραπεμφθείς είναι πολύ σοβαρές μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου επί υπουργίας Γιώργου Φλωρίδη.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:

  • Εμπρησμός σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο
  • Κίνδυνος για άνθρωπο
  • Οικολογική καταστροφή (κάθειρξη έως 20, χρηματική ποινή έως 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας) και
  • Παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.