Το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να «ακυρώσει» το δημοψήφισμα του Brexit εάν γίνει κυβέρνηση, υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, υπεραμυνόμενος της εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Οι Εργατικοί ουσιαστικά φλερτάρουν με την ανατροπή της απόφασης του βρετανικού λαού, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα του 2016. Αντιθέτως, το Συντηρητικό Κόμμα είναι αποφασισμένο να αξιοποιήσει στο έπακρο την επιλογή που έκανε ο λαός», αναφέρει το ισχυρό στέλεχος της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ και πιθανός δελφίνος για τη διαδοχή στους Τόρις.

Ο αρχηγός των Εργατικών – και, όπως όλα δείχνουν, επόμενος πρωθυπουργός – Κιρ Στάρμερ έχει δεσμευθεί ότι θα «επαναδιαπραγματευθεί» τη συμφωνία του Brexit, αποκλείοντας όμως την επανένταξη στην ΕΕ, στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση. Ρωτάω τον Κλέβερλι αν οι Τόρις, εφόσον εξακολουθήσουν να βρίσκονται στην εξουσία μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν πτυχές της Συμφωνίας Αποχώρησης. «Εχουμε μια ισχυρή και ρεαλιστική σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Προσωπικά, είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτή τη σύγχρονη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη», απαντά ο 54χρονος υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Συντηρητικοί δεν έχουν διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση.

Το θέμα έχει απασχολήσει ελάχιστα την προεκλογική εκστρατεία, με τα δύο μεγάλα κόμματα να αποφεύγουν «δύσκολες» ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του Brexit. Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα του Στάρμερ έχει ξεκαθαρίσει ότι, εάν βρεθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα σφυρηλατήσει στενότερους εμπορικούς δεσμούς με το μπλοκ των 27. «Πράγματι, το Εργατικό Κόμμα διατυμπανίζει ότι θα επιδιώξει μια καλύτερη σχέση με την ΕΕ. Λέει και υπόσχεται πολλά. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν αποκαλύπτει καμία λεπτομέρεια για το τι έχει σκοπό να κάνει», σημειώνει ο Κλέβερλι, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών.

«Εμείς έχουμε άριστες σχέσεις με την ΕΕ. Πάρτε ως παράδειγμα τη συνεργασία μας με τη Γαλλία στο διασυνοριακό έργο που επιτελούμε (σ.σ.: για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης)», υπογραμμίζει ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών. «Οι Εργατικοί υπόσχονται να δημιουργήσουν μια συνοριακή δύναμη η οποία ήδη υπάρχει! Λένε, μάλιστα, ότι επικεφαλής της θα τεθεί ένας απόστρατος ανώτατος στρατιωτικός. Ηδη, όμως, της μονάδας αυτής ηγείται ένας απόστρατος στρατηγός του Βρετανικού Στρατού! Ισχυρίζονται, επίσης, ότι θα συνάψουν μια λειτουργική διασυνοριακή σχέση με τους Γάλλους, την οποία όμως εμείς έχουμε ήδη αναπτύξει μέσω της Συνθήκης του Σάντχερστ (σ.σ.: μια γαλλοβρετανική συμφωνία που αποσκοπεί στην ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης)».

Υπερασπιζόμενος τους χειρισμούς των κυβερνήσεων των Τόρις στο Brexit, ο Κλέβερλι υποστηρίζει ότι «η ένταξη της Βρετανίας στο Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού είναι μόνο ένα παράδειγμα από όλα όσα κατέστησαν δυνατά χάρη στο Brexit, στο οποίο οι Εργατικοί είχαν επανειλημμένως εναντιωθεί». Κατόπιν, στρέφει ξανά τα πυρά του προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να πιστεύει ότι ο κόσμος σταματά στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ε, λοιπόν, δεν είναι έτσι. Εχουμε φίλους και εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο: στον Ατλαντικό, στον Ειρηνικό, στο Βόρειο και στο Νότιο Ημισφαίριο. Μια μελλοντική κυβέρνηση των Συντηρητικών θα επενδύσει σε όλες αυτές τις σχέσεις. Οι Εργατικοί μοιάζουν ανίκανοι να κατανοήσουν ότι ο κόσμος μας δεν είναι μονάχα η Δυτική Ευρώπη».

Πρόγραμμα.

Μολαταύτα, στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί υπολείπονται των Εργατικών κατά 21 μονάδες (κατά μέσο όρο) και όλοι – ακόμη και οι υποστηρικτές τους – προεξοφλούν ότι η εκλογική ήττα είναι αναπόφευκτη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σούνακ παρουσίασε το προεκλογικό πρόγραμμα («μανιφέστο», όπως το αποκαλούν οι Βρετανοί) των Τόρις. Πρόκειται για ένα έγγραφο που βρίθει υποσχέσεων για μείωση της φορολογίας, οι οποίες, κατά τους Εργατικούς, δημιουργούν «μαύρη τρύπα» 71 δισ. στερλινών.

Ο Κλέβερλι δεν συμφωνεί. «Το μανιφέστο μας εξυπηρετεί τις ανάγκες του βρετανικού λαού. Διασφαλίζει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί, ότι θα στηρίξουμε τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες και ότι θα μειώσουμε τους φόρους για όσους αποταμιεύουν, ανοίγουν μια επιχείρηση ή θέλουν να αγοράσουν σπίτι. Είναι ένα πρόγραμμα που προστατεύει τις δημόσιες υπηρεσίες, την εκπαίδευση, την υγεία και τα σύνορά μας». Συνεπώς, συμπληρώνει, «εάν οι πολίτες το συγκρίνουν με το ανούσιο και ασυνάρτητο πρόγραμμα των Εργατικών, θα αντιληφθούν τη βασική επιλογή που έχουν σε αυτές τις εκλογές: μια κυβέρνηση των Συντηρητικών η οποία έχει σχέδιο για να δράσει αποφασιστικά ή το Εργατικό Κόμμα που δεν έχει σχέδιο ούτε καν για το πώς επιλέγει τους υποψήφιούς του».

Του ζητώ να σχολιάσει την έως τώρα «χλιαρή» παρουσία του Σούνακ στον προεκλογικό αγώνα και τις γκάφες στις οποίες συχνά πυκνά περιπίπτει. Οπως ήταν αναμενόμενο, έχει διαφορετική άποψη: «Ο πρωθυπουργός είναι παθιασμένος με το να υπηρετεί τον βρετανικό λαό». Παραδέχεται, όμως, ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση. «Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ο κόσμος μπορεί να είναι απογοητευμένος. Το κόστος διαβίωσης είναι οδυνηρό. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Ενδεχομένως να υπάρχει ο πειρασμός, όταν είσαι στην κυβέρνηση για πολύ καιρό, οι ψηφοφόροι να θέλουν να σου δώσουν ένα χαστούκι». Ωστόσο, συνεχίζει, «αν οι Εργατικοί πάρουν λευκή επιταγή, η ζημιά που θα προκαλέσουν στη χώρα και στους πολίτες της θα είναι τεράστια. Δίνουμε μάχη για να νικήσουμε και θέλουμε να έχουμε ξανά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση των Συντηρητικών».