Στο Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική προεδρική κατοικία, έχει αποσυρθεί από την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να προετοιμαστεί, καθώς λένε, για το πρώτο του ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου: θα διεξαχθεί το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) στην Ατλάντα, με συντονιστές δύο βετεράνους παρουσιαστές του CNN, τον Τζέικ Τάπερ και την Ντέινα Μπας.

Είναι η πρώτη φορά από το 1960 που διεξάγεται ντιμπέιτ τόσο νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο. Μία κρίσιμη ευκαιρία για τον δημοκρατικό ένοικό του ώστε να πάρει το μομέντουμ με το μέρος του και να πάψει να δίνει την αίσθηση «ότι παίζει άμυνα, προσπαθώντας να ισοφαρίσει».

Ο άνθρωπος που κάνει, βέβαια, αυτή την περιγραφή στους «Financial Times» ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Κέβιν Μάντεν υπήρξε σύμβουλος στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών και ειδικά του Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιου προέδρου το 2012, κάτι αντίστοιχο, ωστόσο, υποδηλώνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν βγήκε αυτή την εβδομάδα (ελάχιστα) μπροστά στον εθνικό δημοσκοπικό όρο του εξιδεικευμένου ιστότοπου fivethirtyeight.com για πρώτη φορά από τις αρχές της χρονιάς: προηγείται τώρα του Τραμπ κατά 0,1%.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Fox News έδειξε, επίσης, μία μετατόπιση επτά ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του από τον Μάρτιο: εκεί που ο Τραμπ προηγούνταν με πέντε μονάδες, τώρα προηγείται ο Μπάιντεν με δύο. Ομως ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα κέρδη που θα του προσέφεραν μια πιο άνετη θέση, ενώ απομένουν ακόμα πέντε μήνες μέχρι τις εκλογές και εκκρεμούν τόσο το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Ιούλιο όσο και το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Αύγουστο.

Στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, οι δύο αντίπαλοι είναι ουσιαστικά ισόπαλοι. Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγείται ελαφρά. Στην Αριζόνα, την Τζόρτζια και τη Νεβάδα, ο Μπάιντεν βρίσκεται ακόμα πιο πίσω. Για να επανεκλεγεί, ωστόσο, θα πρέπει να επικρατήσει στις περισσότερες από αυτές τις αμφίρροπες πολιτείες.

ΦΘΟΡΑ.

Ο Μπάιντεν «πρέπει να ταρακουνήσει τα πράγματα», λέει ο Τσάρλι Κουκ, ένας βετεράνος πολιτικός αναλυτής. «Τα ντιμπέιτ συνήθως δεν το κάνουν, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν. Δεν υπάρχουν πολλά γνωστά πιθανά σημεία καμπής στις προεδρικές κούρσες».

Στα αντίστοιχα ντιμπέιτ του 2020, ο Μπάιντεν τα είχε πάει αρκετά καλά, «χτυπώντας» επανειλημμένα τον Τραμπ με λαϊκότροπες ατάκες όπως «C’mon, man» (κάτι σαν «Ελα, ρε φίλε»).

Εχουν περάσει όμως τέσσερα χρόνια, ο Μπάιντεν αφενός έχει τη φθορά της διακυβέρνησης, αφετέρου έχει τη φθορά της ηλικίας, είναι 81 χρόνων, και παρότι ο Τραμπ είναι μόλις τρία χρόνια και επτά μήνες μικρότερος και λέει συχνότατα ασυναρτησίες, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν καταφέρει να συζητιούνται (σχεδόν) μόνο τα σαρδάμ του Δημοκρατικού προέδρου.

Οπως λέει λοιπόν ο Αλαν Λίχτμαν, καθηγητής Ιστορίας στο American University, πρωταρχική αποστολή του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ θα είναι «να δείξει ότι οι γνωστικές του λειτουργίες δεν είναι εξασθενημένες και ότι είναι ικανός να φέρει εις πέρας τα προεδρικά καθήκοντα σε μια δεύτερη θητεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άλλοι στόχοι του θα πρέπει να είναι να προσφέρει ένα «όραμα για μια δεύτερη θητεία», να «διορθώσει τις παρανοήσεις σχετικά με την αμερικανική οικονομία» και να «τονίσει τους κινδύνους που εκπροσωπεί ο Ντόναλντ Τραμπ για το κράτος δικαίου και την αμερικανική δημοκρατία».

Κοινό στο ντιμπέιτ της Πέμπτης δεν θα υπάρχει, το CNN δηλώνει αποφασισμένο να «διασφαλίσει μια πολιτισμένη συζήτηση». Μέσω της κλασικής μεθόδου «κορόνα – γράμματα», αποφασίστηκε πως ο Μπάιντεν θα σταθεί στη δεξιά πλευρά της οθόνης, ενώ ο Τραμπ θα μιλήσει τελευταίος. Η πληροφορία ότι ο Μπάιντεν είχε ζητήσει μια καρέκλα για να κάθεται διαψεύστηκε ως ανακριβής – και προφανώς κυκλοφόρησε από τους αντιπάλους.