Τρέχει να καλύψει το «χαμένο έδαφος» στον τομέα της ευρυζωνικότητας η Ελλάδα. Η επίσημη πολιτεία και οι ιδιώτες τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, τους τελευταίους μήνες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την εξάπλωση των δικτύων νέας γενιάς και κυρίως των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και του 5G.

Με βάση τα στοιχεία του νέου χάρτη της ευρυζωνικότητας, που διαθέτει πλέον το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή γραμμές FTTH στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 2,1 εκατομμύρια, σε ένα σύνολο 4.800.000 σταθερών γραμμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δηλαδή, η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις φτάνει στο 41%, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ ξεπερνά το 65% ή ακόμα και το 70%.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που χαρτογραφούνται συστηματικά τα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη και επέκταση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε όλη τη χώρα. Από τη χαρτογράφηση αυτή προκύπτει πως τα νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα αναπτύσσονται πλέον με ετήσιο ρυθμό 8%, έναντι 6,5% του μέσου όρου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η συγκεκριμένη πρόοδος αποτυπώνεται και στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI και Very High Capacity Network – VHCN).

Από τους παρόχους, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει σχεδόν το 80% των γραμμών FTTH (συνολικά 1,5 εκατ. γραμμές ως το τέλος Ιουνίου 2024), με τις Vodafone και Νova να μοιράζονται το υπόλοιπο 20%, με 320.000 και 259.000 γραμμές, αντίστοιχα.

Εως το 2026, η Vodafone Hellas έχει δεσμευτεί ότι θα εγκαταστήσει  850.000 γραμμές οπτικής ίνας σε σπίτια και επιχειρήσεις, η Cosmote θα διαθέτει 3.000.100 γραμμές οπτικής ίνας, η ΔΕΗ θα αναπτύξει 1.700.000 νέες γραμμές και η Nova 1.000.000 γραμμές. Χονδρικά, η αξία των επενδύσεων αυτών υπολογίζεται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Σχεδιασμός. «Θέλουμε η χώρα μας να αποκτήσει υψηλές ταχύτητες σε ό,τι έχει να κάνει με τη σταθερή τηλεφωνία. Εργαζόμαστε σε πλάνο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας σε όλη την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσθέτει ο κ. Παπαστεργίου, λαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες για συνεργασία με τους παρόχους, οι οποίοι δεσμεύθηκαν για επενδύσεις σε συγκεκριμένα χρηματικά ύψη μέσα στα επόμενα χρόνια, για την κάλυψη ολόκληρης της Ελλάδας με γραμμές FTTH και 5G. Με την ολοκλήρωσή τους, το τηλεπικοινωνιακό τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Παράλληλα, δίνουμε στους πολίτες κίνητρα μέσω προγραμμάτων όπως το Smart Readiness και το Gigabit voucher, ώστε να αναβαθμίσουν τις τηλεπικοινωνιακές τους υποδομές.

Βασικός στόχος, λέει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες. Είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και της απελευθέρωσης δυνάμεων σε όλη την επικράτεια και στην περιφέρεια. Είναι ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ψηφιακή Δεκαετία 2030».

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια και μάλιστα θα ενισχυθεί από την ανάπτυξη του δικτύου νέων εταιρειών στον χώρο (ΔΕΗ), αλλά και την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ultra-Fast Broadband (UFBB), το οποίο, σε βάθος τριετίας, θα καλύψει περίπου το 18% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χώρας.

Το 5G. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δικτύων 5G, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, κατέχοντας μια ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή σκηνή των τηλεπικοινωνιών.

Η χώρα έχει ολοκληρώσει την εκχώρηση φάσματος για το 5G στις ζώνες 700 MHz, 3.6 GHz και 26 GHz, κάτι που είναι κρίσιμο για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων και αξιόπιστης κάλυψης. Αυτή η εκχώρηση περιλαμβάνει υποχρεώσεις κάλυψης, διασφαλίζοντας ότι το 5G θα φτάσει σε ευρεία γεωγραφική περιοχή της χώρας.

Η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G ξεπερνά το  80% σε όλη την Ελλάδα, ενώ ως το τέλος του χρόνου το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 90%. Ηδη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η κάλυψη υπερβαίνει το 90%, ενώ συνολικά 37 πόλεις έχουν πάνω από 90% κάλυψη με μέση εθνική ταχύτητα (download) πάνω από 160 Mbps και με μέγιστες τιμές κοντά στο 1Gbps.

Ο Χάρτης Ευρυζωνικότητας και του Μητρώου Δικτύων (ΧΕΜΔ)

Ο Χάρτης Ευρυζωνικότητας είναι ένας διαδραστικός ψηφιακός χάρτης, που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν τις ευρυζωνικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα. Απεικονίζεται η εκτιμώμενη κάλυψη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων ανά έτος, μέχρι και το 2028. Οι χρήστες μπορούν να εστιάσουν σε συγκεκριμένες περιοχές και να δουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις διαθέσιμες τεχνολογίες και τους παρόχους. Μεταξύ άλλων, περιέχει:

n Καταγραφή υποδομών: Αποτυπώνονται όλες οι υπάρχουσες ευρυζωνικές υποδομές, όπως δίκτυα οπτικών ινών. Παρέχονται πληροφορίες για την τοποθεσία, τον τύπο των δικτύων και την κάλυψη.

n Εργαλείο αναζήτησης: Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την ευρυζωνική κάλυψη σε συγκεκριμένες περιοχές, βλέποντας ποιες υποδομές είναι διαθέσιμες και ποιοι πάροχοι προσφέρουν τις υπηρεσίες.

n Σχεδιασμός – υλοποίηση έργων: Περιέχει πληροφορίες για τα τρέχοντα και μελλοντικά έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών, διευκολύνοντας τν συντονισμό μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και αποτρέποντας την άσκοπη διπλή επένδυση σε υποδομές.

n Πληροφορίες για υπηρεσίες: Περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με τους παρόχους υπηρεσιών ευρυζωνικότητας, τα πακέτα των υπηρεσιών που προσφέρουν και τις περιοχές κάλυψης.

*Υποστήριξη επενδυτών: Ο χάρτης είναι χρήσιμος και για επενδυτές που επιθυμούν να αναπτύξουν νέες ευρυζωνικές υποδομές, καθώς τους παρέχει τα απαραίτητα δεδομένα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επενδύσεών τους.