Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την υγεία αλλά και εκείνοι που γυμνάζονται συχνά ξέρουν πολύ καλά ότι η τακτική άσκηση βοηθάει συνολικά το σώμα και το μυαλό, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία. Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό, ότι για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, διάφοροι τύποι καρκίνων και η οστεοπόρωση συνιστάται ο σωστός συνδυασμός καλής διατροφής και άσκησης.

Επιπλέον, η άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ανακουφίζει από τον πόνο, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Σε σχέση με την ψυχική υγεία, βελτιώνεται η διάθεση και μειώνεται το στρες.

Δυστυχώς, όμως, τα ευρήματα δείχνουν ότι περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ασκούνται λιγότερο από 150 ή 300 λεπτά την εβδομάδα, όταν πρόκειται για μέτρια σωματική δραστηριότητα και 75 έως 150 λεπτά την εβδομάδα, όταν μιλάμε για έντονη σωματική δραστηριότητα.

Τι λένε οι έρευνες για την άσκηση

Οι έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι ο υπαίθριος χώρος είναι πιο αποτελεσματικός για την άσκηση. Η βόλτα και η παραμονή στα πάρκα και στη φύση βοηθάει το μυαλό και το σώμα, με τον ίδιο τρόπο όπως και η άσκηση. Χρειάζεται, βέβαια, περαιτέρω έρευνα, σχετικά με το εάν η άσκηση σε εξωτερικό χώρο αυξάνει τα οφέλη προς την υγεία.

Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine κατέδειξε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα που οι άνθρωποι περνούν χρόνο στο φυσικό περιβάλλον, κατά πόσο ασκούνται εκεί ή χαλαρώνουν, αποκομίζοντας τα υπόλοιπα οφέλη για τη υγεία τους.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ευρήματα, η άσκηση στη φύση είναι πιο ευεργετική σε σχέση με τη γυμναστική σε εσωτερικούς χώρους. Τα αποτέλεσμα αυτό, μπορεί μεν να υπολογίστηκε για έναν χρόνο, αλλά όλα τα συγκεκριμένα οφέλη ισχύουν και μακροπρόθεσμα.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι οι παιδικές χαρές, οι κοινότητες, η σήμανση και το ωραίο φυσικό φως συμβάλλουν στο αίσθημα της ασφάλειας και της σύνδεσης των επισκεπτών με τη φύση.

Τα πάρκα και τα μονοπάτια είναι δημοφιλή λόγω της εύκολης πρόσβασης, όμως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν πολλές φορές προκλήσεις και κάποια προβλήματα στη χρήση των πάρκων.

Μάλιστα, η έρευνα προτείνει ότι είναι, ίσως, πολύ αποτελεσματικό για ασθενείς, ακόμα και να τους “συνταγογραφούνται” περίπατοι και παραμονή στη φύση.

Συμπερασματικά, η χρήση πάρκων και ειδικά διαμορφωμένων χώρων στη φύση για σωματικές δραστηριότητες θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ώστε οι άνθρωποι να ασκούνται περισσότερο, καθώς η φύση αποπνέει ηρεμία και εγείρει θετικά συναισθήματα, αισιοδοξίας και μιας πιο υγιούς στάσης για τη ζωή.

Πηγή: Vita