ΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ

Νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ

Μπορεί να μην ανακοινώθηκε ακόμα επισήμως, αλλά είναι πια γεγονός. Ο απερχόμενος ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο άλλος υποψήφιος, ο Ρουμάνος Κλάους Γιοχάνις αποχώρησε από την κούρσα και εκείνοι που είχαν τους τελευταίους δισταγμούς, όπως ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, τελικά συμφώνησαν. Η θητεία του 57χρονου Ρούτε αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την «Washington Post», ο Ρούτε είναι έμπειρος, με πραγματιστική διάθεση και αποτελεσματικός στο να οικοδομεί συναινέσεις. Οπως γράφει το «Politico», o Ολλανδός αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως μια πιθανή εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, μια νέα χειμερινή επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την ανάγκη να πειστούν οι χώρες – μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, την ανάγκη προσέγγισης των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που δεν είδαν με καλό μάτι την υποψηφιότητά του και την ανάγκη αντιμετώπισης των ευρωπαίων οπαδών του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΤΖΟΝΑΣ ΓΚΡΙΜΧΕΝΤΕΝ

Τη θέση του διαμεσολαβητή

Πολλές είναι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται μετά τις ευρωεκλογές για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ και μία από αυτές αφορά τον ευρωπαίο διαμεσολαβητή (ombudsman), που είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ενας από τους αναπάντεχους υποψήφιους είναι ο Τζόνας Γκρίμχεντεν, υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων στη Frontex, μια υπηρεσία που έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και του γραφείου του διαμεσολαβητή. «Δουλεύω για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εδώ και τρία χρόνια και βλέπω πολλά προβλήματα που δεν τα αγγίζει το γραφείο του διαμεσολαβητή», είπε ο Σουηδός Γκρίμχεντεν στους «Financial Times». H Ελλάδα κατέχει εξέχουσα θέση στις έρευνές του. «Εχουμε καταλήξει σε αρκετές περιπτώσεις ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι Ελληνες να έχουν εμπλακεί σε παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν είχε περιθώρια κινήσεων. «Δεν μπορώ να πω στα κράτη – μέλη να αλλάξουν τις πρακτικές τους».

ΕΡΝΕΣΤ ΟΥΡΤΑΣΟΥΝ

Τέλος στον φρανκισμό

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας Ερνεστ Ουρτασούν, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη διάλυση του Εθνικού Ιδρύματος Φρανσίσκο Φράνκο, μιας ομάδας που διατηρεί και προωθεί την κληρονομιά του στρατηγού Φράνκο, που επέβαλε τη δικτατορία στη χώρα επί σχεδόν 40 χρόνια. Η κίνηση αυτή γίνεται «λόγω της αδυναμίας του Ιδρύματος να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία που απαγορεύει κάθε προσπάθεια εξύμνησης του καθεστώτος Φράνκο». Πρόσθεσε ότι ο νόμος για τη δημοκρατική μνήμη, ο οποίος εισήχθη σχεδόν πριν από δύο χρόνια, έχει σκοπό να επιφέρει «δικαιοσύνη, επανόρθωση και αξιοπρέπεια» στα θύματα του εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας που ακολούθησε. Ο Φράνκο κατέλαβε την εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης το 1936. Η νομοθεσία περιέχει διατάξεις για το κλείσιμο ιδρυμάτων που «ενεργούν αντίθετα προς το γενικό συμφέρον προωθώντας τον φρανκισμό, εξυμνώντας το πραξικόπημα, τη δικτατορία ή τους ηγέτες της».