Οι Ρώσοι συνεχίζουν να εκπλήσσουν τους δυτικούς βελτιώνοντας συνεχώς τις θανάσιμες δυνατότητες τους στους ουρανούς. Η πολεμική αεροπορία του Πούτιν αιφνιδίασε πρόσφατα τους Ουκρανούς με ακόμα πιο σύγχρονες βόμβες ολίσθησης.

Πρόκειται για εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν υποστεί τροποποίηση και μπορούν να ρίχνονται από αεροπλάνα σε μεγάλες αποστάσεις για να καταστρέφουν οχυρώσεις.

Οι Ρώσοι ουσιαστικά παίρνουν μια τυπική βόμβα, η οποία δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό καθοδήγησης και τους προσαρμόζουν έναν ειδικό μηχανισμό (κιτ) -που ονομάζεται UMPK-, προσθέτοντάς του πτερύγια μετά την εκτόξευση και ένα πακέτο καθοδήγησης, μετατρέποντάς τους έτσι σε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο.

Πρόσφατα η Ρωσία χρησιμοποίησε στην περιοχή του Χαρκόβου τεράστιες βόμβες τριών τόνων, τις FAB-3000.

Oι βόμβες ολίσθησης των Ρώσων είναι γνωστές στου Ουκρανούς, τουλάχιστον οι προηγούμενοι τύποι (FAB-500, FAB 1000, FAB 1500).

Ωστόσο η FAB-3000 είναι εξοπλισμένη με κιτ M-54.

Οι βόμβες της σειράς FAB μπορούν να εκτοξευθούν από μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34 και από βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένου του Tu-22M.

«Το FAB-3000 διαφέρει από τα άλλα της σειράς FAB καθώς υποτίθεται ότι περιλαμβάνει επίσης έναν μικρό ενισχυτή πυραύλων για να επεκτείνει την εμβέλεια του όπλου» αναφέρει ο Αμερικανός ειδικός στη στρατιωτική τεχνολογία Στήβεν Μπράιαν.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι κάποιο από τα όπλα FAB έχει πράγματι μπλοκαριστεί από του Ουκρανούς

Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μόλις εκτοξευθεί, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν πληροφορίες για εμβέλεια μεταξύ 80 και 100 χλμ, αν υποτεθεί ότι η εκτόξευση είναι από μεγάλο υψόμετρο.

«Το FAB-3000 χρησιμοποιεί έναν κάπως εξελιγμένο τύπο καθοδήγησης GPS. Δεν είναι σαφές εάν το όπλο μπορεί να προγραμματιστεί για να στοχεύει κατά την πτήση ή στο έδαφος πριν από μια αποστολή» λέει ο Μπράιαν.

Τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής δείχνουν ακρίβεια περίπου 10 μέτρων CEP \ και, και στις δύο περιπτώσεις, εξερράγησαν μπροστά από τον υποτιθέμενο στόχο τους.

Χτύπημα ακριβείας από τη νέα ρωσική βόμβα

«Λόγω της τεράστιας καταστροφικής δύναμης του όπλου, το όπλο είναι αποτελεσματικό ενάντια σε σταθερές τοποθεσίες, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο αν είχε κάποια ικανότητα καθοδήγησης τερματικού (η οποία φαίνεται να λείπει)» υποστηρίζει ο ειδικός.

Ο Μπράιν μάλιστα αναφέρει πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι κάποιο από τα όπλα FAB έχει πράγματι μπλοκαριστεί από του Ουκρανούς.

Για το σύστημα UMPK προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες -για τα ηλεκτρονικά συστήματα στο FAB-3000- αλλά είναι πιθανό να είναι παρόμοια, αν όχι ίδια με αυτά που υπάρχουν στην πιο πρόσφατη έκδοση των άλλων μοντέλων FAB.

Συστήματα μάλιστα της νέας βόμβας δεν κατασκευάζονται στη Ρωσία αλλά εισάγονται, ενώ όπως αναφέρει ο Μπράιαν η νέα ρωσική σειρά FAB ανταγωνίζεται επάξια τα κιτ βομβών ολίσθησης των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ.