Η απόφαση της Βαρκελώνης να απαγορεύσει όλες τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μέσα στα επόμενα χρόνια αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό σήμα για την ανησυχία των τοπικών αρχών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για τη μεγάλη αύξηση στο κόστος ζωής των ντόπιων. Η πόλη της Βαρκελώνης αποφάσισε να σταματήσει να χορηγεί άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις και θα πάψει να ανανεώνει τις υπάρχουσες, έτσι ώστε έως το 2029 να μην επιτρέπονται τέτοιες ενοικιάσεις κατοικιών.

Σήμερα διατίθενται για ενοικίαση σε τουρίστες περίπου 10.000 τέτοιοι χώροι στην πόλη. Για την πρακτική αυτή έχουν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους που βλέπουν τις τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης κατοικιών συνεχώς να αυξάνονται.

Πιο αυστηρά μέτρα κατά βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως είναι το Airbnb ενδέχεται τώρα να λάβουν κι άλλες πόλεις ακολουθώντας το παράδειγμα της Βαρκελώνης και άλλων δήμων.

Τα παραδείγματα είναι αρκετά. Το Βερολίνο έχει ήδη θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς για την καταπολέμηση της έλλειψης κατοικιών, η οποία επιδεινώνεται από τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις.

Η πόλη απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ειδικές άδειες όταν πρόκειται για την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα.

Οι κανονισμοί στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι η στέγαση παραμένει διαθέσιμη και προσιτή για τους μόνιμους κατοίκους.

Το Παρίσι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Airbnb και μαγνήτης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο, έχει θεσπίσει ειδικούς κανονισμούς που απαιτούν από τους οικοδεσπότες να καταχωρούν σε ειδική πλατφόρμα ακίνητα προς βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η πόλη επιβάλλει επίσης ανώτατο όριο στον αριθμό των ημερών που μπορεί ένας τέτοιος χώρος να ενοικιάζεται σε ετήσια βάση. Για τις κύριες κατοικίες τέτοιες βραχυχρόνιες ενοικιάσεις δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τις 120 ημέρες σε ετήσια βάση. Για την ενοικίαση μεμονωμένων δωματίων οι κανονισμοί είναι λιγότερο αυστηροί.

Στη Βιέννη εφαρμόζονται πιο αυστηροί κανονισμοί για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Από τον ερχόμενο μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πρωτεύουσα της Αυστρίας θα μπορούν να νοικιάζουν διαμερίσματα για 90 ημέρες κάθε χρόνο.

Αυστηροί είναι οι κανονισμοί για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και στη Νέα Υόρκη, όπου οι ιδιοκτήτες χρειάζονται ειδική άδεια και δεν μπορούν να ενοικιάζουν ολόκληρα σπίτι ή διαμερίσματα για διάστημα λιγότερο των 30 ημέρων τη φορά, ακόμη και εάν ο ιδιοκτήτης ζει στο ίδιο το σπίτι που νοικιάζει. Ανησυχία για τις μισθώσεις αυτές υπάρχει και σε άλλες αμερικανικές πόλεις που εξετάζουν κι αυτές τη λήψη μέτρων.