Μετά την κατηγορηματική διάψευση από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη για τη συνάντηση των διευθυντών των πολιτικών γραφείων των Κασσελάκη και Ανδρουλάκη με αντικείμενο ένα μορατόριουμ μεταξύ των δύο ηγεσιών, μια ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να βάλει τέλος στα όποια σενάρια συνεννόησης «από τα πάνω» – αλλά, κατά κύριο λόγο, απευθυνόταν στο εσωτερικό του κόμματός του και στον προκάτοχό του, τον Αλέξη Τσίπρα.

«Παρέλαβα χάος», είπε για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε, μιλώντας για «μεγάλα ανοίγματα» σε προμηθευτές, ακόμα και από την ενδιάμεση περίοδο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2023, αλλά και για προεκλογικό πρόγραμμα «της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων “τάσεων” και χωρίς επαρκή κοστολόγηση» – «δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η περίοδος της επίπλαστης ευγένειας μεταξύ του προηγούμενου και του σημερινού ενοίκου της Κουμουνδούρου έκλεισε επί της ουσίας μετά την ομιλία Τσίπρα στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου, αλλά και τη δημοσκόπηση που δείχνει τον πρώην πρωθυπουργό πρώτο στη δημοφιλία για να ενώσει την Κεντροαριστερά. «Δεν θέλουμε ελεγχόμενους σωτήρες», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Κασσελάκης και προειδοποίησε πως θα παρουσιάσει «και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά».

Τέσσερις άξονες

Ως απάντηση στις πιέσεις για συγκλίσεις, τις οποίες η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως εξυπηρετεί απευθύνοντας κοινοβουλευτικά προσκλητήρια για θεσμική συνεργασία προς το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, ο Κασσελάκης περιέγραψε τους τέσσερις άξονες που έχει η επόμενη ημέρα του κόμματός του, το οποίο περιγράφει ως το βασικό όχημα για τη «μεγάλη προοδευτική παράταξη». Εν είδει αυτοκριτικής, σχολίασε πως ο ίδιος «έχει λάβει τα μηνύματα» και πως «ξέρει πού και πώς πρέπει να βελτιωθεί και το κάνει ήδη». Σημειώνοντας πως ο ίδιος «έχει καριέρα και εκτός πολιτικής», επί της ουσίας απάντησε ξανά στα σενάρια επιστροφής του Τσίπρα σε ένα κόμμα της ενιαίας Κεντροαριστεράς ή στην πιθανότητα ένα τρίτο πρόσωπο, ένας «από μηχανής θεός» από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσει τον ίδιο ρόλο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει πρόβλημα να αφήσει «όσες φορές χρειαστεί την καρέκλα και να προσφύγει στην κρίση του λαού, κόντρα στα σχέδια του συστήματος».

Το χάσμα ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και στελέχη που θεωρούνται πιο κοντά στον πρώην πρωθυπουργό βάθυνε προτού καν γίνει η ανάρτηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σχολιάσει τις δηλώσεις κάποιου, ο οποίος συνειδητά προκαλεί για να εξασφαλίζει, επί καθημερινής βάσης, τα 15 λεπτά δημοσιότητας που (πιστεύει ότι) του αναλογούν… Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τουλάχιστον ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου», σχολίαζαν από το περιβάλλον Κασσελάκη «δείχνοντας» προς την πλευρά του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος «αυτονόητα» θα επέλεγε τον Αλέξη Τσίπρα για ηγέτη της Κεντροαριστεράς, την ώρα που απέναντι στον Κασσελάκη τοποθετήθηκε και ο Θανάσης Καρτερός («Αυγή») λέγοντας πως «η εκτίμηση Κασσελάκη πως “αντέξαμε” δεν λέει σχεδόν τίποτε».