Σε θέση μάχης βρίσκονται τα στρατόπεδα, στο ΠΑΣΟΚ, καθορίζοντας τις κινήσεις και την τακτική τους ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος την Κυριακή 30 Ιουνίου, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι αμφισβητίες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, με φόντο την κατηγορηματική διάψευση από Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου των δημοσιευμάτων περί μυστικών επαφών στενών συνεργατών των προέδρων των δύο κομμάτων.
Μετά την κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου η πλειοψηφία εξαπέλυσε ομαδικά πυρά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η αντιπαράθεση και οι όποιες αποφάσεις μεταφέρονται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κυριακής, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει δεσμευτεί ότι η πρόταση που θα εισηγηθεί θα είναι όσο το δυνατόν πιο ενωτική, λαμβάνοντας υπόψη όσα του τέθηκαν.
«Θα προσπαθήσω η πρόταση να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει.
Τα σενάρια
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται, όπως μεταδίδεται, να προτείνει να στηθούν κάλπες είτε τον Δεκέμβριο του 2024 είτε το αργότερο στις αρχές της νέας χρονιάς και σε κάθε περίπτωση πολλούς μήνες νωρίτερα από την αρχική καταστατική πρόβλεψη για το φθινόπωρο του 2025.
Από την πλευρά των αμφισβητιών πιστεύεται ότι παρά τις μεταξύ τους διαφορές θα κινηθούν συντεταγμένα στη λογική «το γοργόν και χάριν έχει», ζητώντας εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο.
Μάλιστα, μετά την πλήρη αποσαφήνιση του τοπίου, οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι θα ανοίξουν με τη σειρά τους πλήρως τα χαρτιά τους, ανακοινώνοντας και επίσημα την απόφασή τους.
Οι δελφίνοι
Μεταξύ αυτών είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, για τον οποίο έχει διαρρεύσει ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα παρουσιάσει την πολιτική του πλατφόρμα. Την υποψηφιότητά του αναμένεται να ανακοινώσει και ο Παύλος Γερουλάνος καθώς και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης να φανεί ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία έως τις εκλογές της 9ης Ιουνίου ελεγχόταν από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Όπως έχει γράψει το in, η ενόχληση με τις επιλογές της ηγεσίας και σε εσωκομματικό επίπεδο, αλλά και σε κοινοβουλευτικό φαίνεται να προϋπήρχε της εκλογικής αναμέτρησης, ακόμα κι αν δεν γινόταν πάντα αντιληπτή δημόσια.