Εξελίξεις στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων προοιωνίζει ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στα αρχεία της ΕΥΠ με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση. Μάλιστα συνοδευόταν από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες, όχι από την ΑΔΑΕ, αλλά από τον επίσημο κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο έλεγχος στα αρχεία της ΕΥΠ πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν sms με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό Predator. Υπενθυμίζεται ότι, ύστερα από ανεξάρτητη έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είχαν βρεθεί 92 μηνύματα SMS απόπειρας εγκατάστασης του λογισμικού. Η διασταύρωση αυτή αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα των αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας, το αν υπήρξε ενιαίο κέντρο πίσω από αυτές τις δύο λίστες των παρακολουθούμενων ή αν αποτελούν μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία, που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων προσώπων.

Τα ψηφιακά ίχνη

Ο Αχιλλέας Ζήσης, κατά πληροφορίες, επέλεξε να μεταβεί ο ίδιος στην ΕΥΠ αιφνιδιαστικά και με δικαστικούς πραγματογνώμονες, προκειμένου να μην υπάρξουν ενστάσεις για την αρμοδιότητα του ελέγχου, δεδομένης και της εμπειρίας από την πρόσφατη άρνηση της ΕΥΠ να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ που αφορούσε την ενημέρωση Ανδρουλάκη. Ο έλεγχος που διενέργησαν οι πραγματογνώμονες θα κριθεί από τα περίφημα «log files», το ψηφιακό ίχνος που αφήνει πίσω της κάθε παρακολούθηση και θα είναι σημαντικό κομμάτι της τεκμηρίωσης στη δικογραφία. Δηλαδή αν κάποιος τόλμησε να πει στον έμπειρο δικαστή ότι δεν υπήρξε παρακολούθηση, αλλά υπήρχε ψηφιακό ίχνος, τα πράγματα περιπλέκονται… Τα ερωτήματα αυτά μένουν να απαντηθούν με την ολοκλήρωση της προκαταρτικής έρευνας, που βρίσκεται πια κοντά στο τέλος της, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξεταστεί ήδη δεκάδες μάρτυρες και έχουν απαντηθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες αλλοδαπές αρχές, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Σήμερα η απόφαση για τον Μπελέρη

Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, αναμένεται η απόφαση του Εφετείου στα Τίρανα για τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε δύο χρόνια φυλάκιση για απόπειρα εξαγοράς ψήφων στον Δήμο Χειμάρρας. Από την πλευρά του εκλεγμένου δημάρχου και πλέον εκλεγμένου ευρωβουλευτή, εμφανίζονται, ωστόσο, πολύ επιφυλακτικοί για την έκβαση και του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και την αλβανική δικαιοσύνη γενικότερα. Δεν περιμένουν, βέβαια, να καταρρεύσει το κατηγορητήριο, αλλά ελπίζουν έστω σε μια μικρή μείωση της ποινής του. Αν καταδικαστεί στην ίδια ποινή όπως και πρωτόδικα, θα αποφυλακιστεί περίπου στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς για το υπόλοιπο της ποινής του η κάθε ημέρα θα πρέπει να εκτιθεί κανονικά χωρίς να υπολογίζεται για μιάμιση ημέρα όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Αν η ποινή του μειωθεί σε λιγότερο από 20 μήνες, τότε ο Μπελέρης θα αφεθεί ελεύθερος άμεσα, μετά την αυριανή συνεδρίαση. Ετσι θα κριθεί αν θα ορκιστεί ευρωβουλευτής στη φυλακή ή στο Στρασβούργο, στην ορκωμοσία της νέας ολομέλειας της Ευρωβουλής στις 16 Ιουλίου.

Νέα μάχη στη Χειμάρρα

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το τι θα συμβεί στον Δήμο Χειμάρρας που εδώ και μήνες διοικείται από διορισμένους δημάρχους από την ηττημένη παράταξη του Γκιόργκι Γκόρου. Πληροφορίες φέρνουν τον γιο του, Πέτρο Μπελέρη, να ετοιμάζεται να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος στη θέση του πατέρα του στις επόμενες εκλογές στη Χειμάρρα. Η δική μου πληροφόρηση από την πλευρά Μπελέρη είναι πως διαψεύδουν τέτοιους σχεδιασμούς και η απόλυτη προτεραιότητά τους είναι η δικαίωση του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι. Από την άλλη,  δεν το αποκλείουν κιόλας. Διότι, εφόσον εκπέσει ο Φρέντι Μπελέρης, τότε υποψήφιος σε επαναληπτικές εκλογές στη Χειμάρρα θα είναι όποιος επιλέξει η παράταξή του, η Ομόνοια. Κι αν η παράταξη διαλέξει τον Πέτρο Μπελέρη τότε, ναι, δεν αποκλείεται να δούμε τις εκλογές να εξελίσσονται σε οικογενειακή υπόθεση.

Διαλέγουν ευρωοικογένειες

Ενα ερώτημα για τις ελληνικές εισόδους στη νέα Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ήταν το σε ποια ευρωομάδα θα επιλέξουν να ενταχθούν. Αναφέρομαι στη Λατινοπούλου, τον Αναδιώτη και τη Μαρία Ζαχαρία της Πλεύσης Ελευθερίας, που δεν είχαν ξανά εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακούω ότι η Λατινοπούλου θα ακολουθήσει την Τζόρτζια Μελόνι και θα ενταχθεί στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Ρεφορμιστών (ECR). Ο Αναδιώτης της ΝΙΚΗΣ προσανατολίζεται να μείνει ανεξάρτητος. Το ίδιο και η ευρωβουλευτής της Πλεύσης που είναι αμφίβολο ότι θα ενταχθεί στην ευρωομάδα της Αριστεράς που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ.