Αν αναζητάτε οποιοδήποτε λόγο για να φάτε τυρί, πέραν του ότι είναι ένα γευστικό δώρο που δόθηκε απλόχερα στην ανθρωπότητα, τώρα έχετε! Μάλιστα οι επιστήμονες σας προτρέπουν να καταναλώσετε τυρί για μια πιο ψυχικά υγιή, χαρούμενη και μεγαλύτερη ζωή.

Όχι δεν πρόκειται για κάποιου είδους αστείο, πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας νέας γενετικής ανάλυσης, όπου αναφέρει ότι τα άτομα με καλύτερη ψυχική υγεία είχαν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ζούσαν περισσότερο καιρό, χάρη στον τρόπο ζωής τους, και η κατανάλωση τυριού ήταν ένας από αυτούς τους λόγους.

Διάφορες παλαιότερες έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, επηρεάζοντας μας μάλιστα ακόμη και περισσότερο από το κάπνισμα, αγνοούσαν όμως άλλους κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες.

Η εν λόγω έρευνα όμως διαφέρει, καθώς χρησιμοποιεί μια αναλυτική μέθοδο γνωστή ως Μεντελική τυχαιοποίηση, η οποία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τα γονίδιά μας και οδηγούν σε ορισμένα αποτελέσματα υγείας.

Σε οκτώ διαφορετικά σύνολα πληθυσμιακών δεδομένων στην Ευρώπη, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει από 38.000 έως 2,4 εκατομμύρια άτομα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καλύτερη ψυχική υγεία, η οποία μετρήθηκε από την ευχαρίστηση από τη ζωή, τη διάθεση, τον νευρωτισμό και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε παραπάνω χρόνια. Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο οι συνήθειες της ζωής μας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητά της ανεξαρτήτως των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περαιτέρω 33 συμμετέχοντες και εξερεύνησαν ποιοι ενδιάμεσοι παράγοντες μπορεί να οδηγούν στην σύνδεση μεταξύ της ψυχικής ευημερίας και της υγιούς γήρανσης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, τυχόν φαρμακευτική αγωγή, τη σωματοδομή, όπως τη μυϊκή μάζα και παθήσεις, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Σε αυτό το σημείο είναι που έρχεται το τυρί στην εξίσωση μας. Από τους 33 συμμετέχοντες τα άτομα που δήλωσαν ότι κατανάλωναν περισσότερο τυρί και φρούτα, είχαν καλύτερη ψυχική υγεία, αλλά επίσης και η κατανάλωση τυριού είχε 3,67% θετική επίδραση στην αυτοαξιολόγηση υγείας και στο προσδόκιμο ζωής.

Για να δούμε λίγο παραπάνω τα ευρήματα το κάπνισμα είχε 4.56% αρνητική επίδραση και η κατανάλωση φρούτων 1.96% θετική επίδραση.

Μπορείτε να μαντέψετε ποια συνήθεια είχε την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση με ποσοστό 7.39%; Ο νικητής μας, για κακό λόγο, είναι η τηλεόραση…η οποία έχει αρνητική επιρροή και στην ψυχική μας και στην σωματική μας υγεία.

Ο λόγος που το τυρί μας κάνει τόσο καλό

Η αλήθεια είναι πως για να βρούμε τον λόγο πίσω από αυτή την παράξενη ιδιότητα του αγαπημένου μας τροφίμου χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Αν και τα τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά έχουν χαρακτηριστεί ως επιβλαβή για την υγεία μας, μελέτες δείχνουν ότι με μέτρο, η κατανάλωση γαλακτοκομικών λιπαρών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Πηγή: Vita