Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπογραμμίζει σε μήνυμά του προς τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν (δεξιά, στη φωτογραφία του Sputnik/Vladimir Smirnov/via Reuters, επάνω, με τον Πούτιν) ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Πιονγιάνγκ ανύψωσε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών σε πρωτοφανές επίπεδο, όπως μεταδίδει σήμερα Τρίτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA).

Χάρη στην επίσκεψη, δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπληρώνει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου στο μήνυμά του, αναφέρει το KCNA.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Κιμ Γιονγκ Ουν, διαμηνύοντας στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ότι θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη Ρωσία ως επίτιμος καλεσμένος.

Ο ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε προ ημερών την Πιονγιάνγκ, για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια, υπογράφοντας συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ανησυχίες

Η συνθήκη που υπεγράφη «ήταν μια επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο, αλλά φυσικά στον ψυχρό πόλεμο η Βόρεια Κορέα δεν είχε πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Δρ Εντουαρντ Χάουελ, συνεργάτης του βρετανικού ιδρύματος Chatham House, και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σίγουρα η συνεργασία δύο πυρηνικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τη Δύση, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η βρετανική The Guardian, το εύρος υποστήριξης για το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένο, εν μέρει επειδή η Ρωσία είναι επιφυλακτική για την ανταλλαγή ευαίσθητης τεχνολογίας και επίσης επειδή η Μόσχα ήταν παραδοσιακά ανήσυχη για τα ατομικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ (περισσότερα εδώ).