Μεταξύ των διαδηλωτών που συμμετείχαν στα επεισόδια στην Κένυα βρέθηκε η Άουμα Ομπάμα, ετεροθαλής αδερφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η οποία δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα την ώρα που μιλούσε στο CNN.
Το περιστατικό συνέβη νωρίτερα σήμερα (Τρίτη 25/06) σε ζωντανή μετάδοση, κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Ναϊρόμπι.
Θυμίζεται ότι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο την ώρα που λαμβάνονταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φορολογία. Ατυνομικοί άνοιξαν πυρ, ενώ καταγράφηκαν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.
Δείτε το βίντεο από την ομιλία της Άουμα Ομπάμα – Δέχεται επίθεση με δακρυγόνα σε live μετάδοση
BREAKING: Auma Obama is tear-gassed by Kenya police live on CNN as she joins peaceful protests against over-taxation pic.twitter.com/XLpsvLlDyz
— Larry Madowo (@LarryMadowo) June 25, 2024
Ο δημοσιογράφος πλησίασε την Ομπάμα για μια δήλωση, όταν έγινε κοντά τους ρίψη δακρυγόνων, με αποτέλεσμα η Ομπάμα και όσοι ήταν μαζί της να αρχίσουν να βήχουν και να κλείνουν τα μάτια τους.
Μιλώντας στο CNN είπε: «Δείτε τι συμβαίνει όταν νεαροί Κενυάτες διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους».
— Auma Obama (@AumaObama) June 25, 2024
Ποια είναι η Άουμα Ομπάμα
Η Άουμα Ομπάμα είναι ακτιβίστρια με πολυετή δράση στη χώρα της. Είναι ένα από τις οκτώ ετεροθαλή αδέρφια (έξι αδέρφια και δύο αδερφές) που έχει στην Κένυα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, από τα οποία ζουν πλέον τα επτά.
Γεννήθηκε το 1960, έναν χρόνο πριν από τον αδερφό της, με τον οποίο συναντήθηκαν για πρώτη φορά μόλις το 1984, όταν ο Μπαράκ επιχειρούσε να συνδεθεί με την οικογένεια του πατέρα του. Μητέρα της είναι η Κέζια Ομπάμα, πρώτη σύζυγος του πατέρα του Μπαράκ.
Επισκέφτηκε τον αδλεφό της στο Σικάγο και τον κάλεσε να επισκεφτεί την Κένυα. Αργότερα η ίδια έλεγε ότι αισθάνονταν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο παρά το ότι ως τη συνάντησή τους δεν είχαν καμία επαφή. Έλεγε ακόμη ότι δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «ετεροθαλής» όταν αναφέρεται στον αδερφό της, τόσο κοντά τον αισθάνεται.
Η Άουμα σπούδασε στη Γερμανία στη Χαϊδελβέργη και το Μπαϊρόιτ, όπου πήρε και διδακτορικό. Αργότερα αφοσιώθηκε στο ανθρωπιστικό έργο και ίδρυσε το 2010 το Sauti Kuu Foundation που δραστηριοποιείται στην Κένυα και τη Γερμανία και βοηθά τους νέους να υλοποιήσουν τους στόχους τους.
Οι ταραχές – Εισβολή στο κοινοβούλιο
Στην Κένυα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (25/6) ότι ανέπτυξε τον στρατό για να βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, γράφει η εφημερίδα Daily Nation που επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.
Στις κινητοποιήσεις αυτές τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ο ηγέτης αντιπολίτευσης ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών και απηύθυνε έκκληση για διάλογο και διεθνή παρέμβαση
Στρατιώτες αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν την αστυνομία «ως απάντηση στην έκτακτη ανάγκη για την ασφάλεια που προκλήθηκε από τις συνεχιζόμενες βίαιες διαδηλώσεις» σε όλη τη χώρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από «καταστροφές και εισβολές σε ζωτικής σημασίας υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Άντεν Μπάρε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.
Ο ηγέτης της κενυατικής αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών και απηύθυνε έκκληση για διάλογο και διεθνή παρέμβαση, μετέδωσε το κενυατικό ειδησεογραφικό δίκτυο KTN News.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο θα δώσει απόψε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε η προεδρία σήμερα, την επομένη των βίαιων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα κατά του φορολογικού νομοσχεδίου.
Δυτικές χώρες καλούν σε αυτοσυγκράτηση
«Καταδικάζουμε τη βία σε κάθε μορφή της και απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν βυθίσει στο χάος το Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση στο Ναϊρόμπι», δήλωσε επίσης, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, και σύμφωνα με αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών.
Περισσότερες από δέκα δυτικές χώρες, εκ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθύτατα» μετά τη βία που ξέσπασε σήμερα στην Κένυα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες κατεστάλησαν από την αστυνομία και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων.
Σε κοινή ανακοίνωση των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Βρετανία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους νεκρούς και τους τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Ναϊρόμπι.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την τραγική απώλεια ζωών και τους τραυματισμούς που σημειώθηκαν και με τη χρήση πραγματικών πυρών», τονίζουν.
Οι πρεσβευτές και οι ύπατοι αρμοστές ξένων χωρών στην Κένυα τόνισαν στην κοινή δήλωσή τους ότι ανησυχούν βαθύτατα για τη βία που ξέσπασε στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του υπό συζήτηση φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει αυξήσεις.
Απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και ενθάρρυναν όλους τους ηγέτες να βρουν ειρηνικές λύσεις στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με δήλωση που κοινοποίησε η ύπατη αρμοστεία της Βρετανίας στην Κένυα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.